HomeActueel De ‘meesterwerken’ van de Leergang ErfgoedFilosofie

De ‘meesterwerken’ van de Leergang ErfgoedFilosofie

Gepubliceerd: donderdag 24 januari 2019

Vrijdag 18 januari was de slotbijeenkomst van de Leergang ErfgoedFilosofie. Onder de bezielende leiding van Erik Boers, presenteerden de kersverse leden hun ‘meesterwerken’ met daarin de opgedane kennis en nieuwe inzichten. De deelnemers kozen voor onderwerpen als ‘wederopbouw in het stadshart van Den Helder’, ‘de beste behoudsbenadering in de onderwaterarcheologie’, ‘over de omgang met roofkunst in Nederlandse musea’, publieksparticipatie, waarderen, ambachtelijk vakmanschap, erfgoed in zijn omgeving, en de balans tussen behoud en gebruik van erfgoed.

Fotografie: Joost Enkelaar Fotografie

Cursist Bernard Brons, Nationaal Restauratiefonds licht toe: “Mijn essay heb ik gedaan over het belang van beladen erfgoed en de rol van de overheid. Met beladen erfgoed moet je denken aan zoiets als de Muur van Mussert. De reden waarom ik voor dit onderwerp heb gekozen, is ik me afvroeg waarom deze muur aangewezen moet worden tot rijksmonument. Daarnaast vroeg ik me af hoe dit correspondeert met het motto ‘alle monumenten springlevend’ van het Restauratiefonds. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ons motto past in het vooruitgangsgeloof in monumentenland: de behoefte om het erfgoed in dezelfde, zo mogelijk betere conditie, als ontvangen, door te geven aan de volgende generatie.”

Hij vervolgt: En waarom dan die muur rijksmonument? Ik vond een citaat van C.S. Lewis waarin me goed kan vinden: Wat we misschien het meest van alles nodig hebben is gedegen kennis van het verleden. Niet dat het verleden zoiets moois is. Het behoud van de muur zal een belangrijke bijdrage moeten leveren aan het levend houden van de kennis van het verleden, ook het verleden dat niet mooi is.”

Uit alle essays kiest de ErfgoedAcademie binnenkort drie 'meesterwerken' voor publicatie. Die essays worden tevens geplaatst op onze website. Kijk hier voor de publicaties van voorgaande jaren.

Meer informatie
Wilt u meer weten over onze leergang ErfgoedFilosofie, of wilt u zich al inschrijven voor het komend jaar? Kijk hier voor meer informatie.