HomeActueel Eerste minor Erfgoed & Ruimte succesvol afgesloten

Eerste minor Erfgoed & Ruimte succesvol afgesloten

Gepubliceerd: dinsdag 26 januari 2021

Ter afsluiting van de minor Erfgoed en Ruimte presenteerden studenten van de Reinwardt Academie en de Vrije Universiteit op vrijdag 22 januari de onderzoeksresultaten van herontwikkeling van de parade op Landgoed Soestdijk. Deze minor is door de Reinwardt Academie en de Vrije Universiteit Amsterdam samen ontwikkeld met steun van de ErfgoedAcademie.  

Studenten van de Reinwardt Academie en de Vrije Universiteit adviseerden de eigenaren van landgoed Soestdijk over de historische karakteristieken van landgoed Soestdijk voor de herontwikkeling van een deel van het landgoed: de Parade.  Zij presenteerden hun onderzoeksresultaten in de vorm van kijk- en luisterwandelingen over het landgoed rond verschillende thema’s, zoals wandelen, voedselproductie en koninklijk vervoer.

Samen onderwijs aanbieden
De 25 studenten volgden sinds september 2020 gezamenlijk één vakkenpakket over erfgoed in de ruimtelijke ordening. Het is zeer vernieuwend dat een hogeschool, universiteit en maatschappelijke partner samen onderwijs aanbieden, om zo de werelden van HBO, WO en werkpraktijk nader tot elkaar te brengen

Minor Erfgoed en Ruimte
Deze minor Erfgoed en Ruimte bereidt studenten voor op werk in het veld van erfgoed en ruimtelijke ordening. Erfgoed, van historische steden tot natuurgebieden, is cruciaal nu onze leefomgeving snel verandert als gevolg van klimaatverandering, verstedelijking en democratisering. Er is in de samenleving grote behoefte aan professionals die een visie kunnen vormen en overdragen vanuit een theoretisch én een toegepast perspectief.

De studenten worden in deze minor uitgedaagd om te reflecteren op de plek van erfgoed in ruimtelijke transformaties. Ook bedenken ze zelf creatieve scenario’s voor de omgang met erfgoed in architectuur, stedenbouw, landschapsontwerp en ruimtelijke planning.

Meer informatie
De minor is toegankelijk voor universitaire studenten van een breed palet aan opleidingen. Voor HBO-studenten geldt het pakket als een pre-mastertraject voor de masters Heritage Studies en Architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

In september 2021 start de tweede editie. Studenten kunnen zich inschrijven via www.vu.nl/erfgoedenruimte en het platform Kies op Maat.