HomeActueel Eindpublicatie van onderzoek 'Meer Straatwaarden' nu online beschikbaar

Eindpublicatie van onderzoek 'Meer Straatwaarden' nu online beschikbaar

Gepubliceerd: donderdag 31 oktober 2019

De eindpublicatie van het onderzoek Straatwaarden, een interdisciplinair project uitgevoerd onder leiding van de Reinwardt Academie, is vanaf vandaag online beschikbaar voor geïnteresseerden uit de erfgoedsector. Deze publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met het lectoraat Play & Civic Media van de Hogeschool van Amsterdam, Gordion Cultureel Advies en Sustainism Lab. 

'Meer Straatwaarden' is, aldus de auteurs, ‘een poging om een nieuw handelingsperspectief te bieden voor de omgang met erfgoed in de leefomgeving in een tijd van transitie’. Het is een pleidooi om erfgoed niet te zien als te behouden object of locatie, maar vooral als een maatschappelijke ontwerpopgave. Hierbij verschuift het blikveld van ‘erfgoed vinden’ naar ‘erfgoedmaken’.

Van groot belang voor het erfgoedveld

Het Straatwaarden-onderzoek is van groot belang voor het erfgoedveld. Niet voor niets begint de eindpublicatie met een manifest dat de rol van erfgoedprofessionals benoemt en aandacht vraagt voor relevante kennis en evaluatieprocessen. Het is mede om die reden dat de ErfgoedAcademie dit project financieel heeft ondersteund en gemonitord.

Resultaten duurzaam borgen in cursusaanbod

‘We zijn blij met het resultaat van het onderzoek’, aldus Yvonne Ploum, directeur ErfgoedAcademie. ‘Nu is het zaak de onderzoeksresultaten duurzaam te borgen in het bestaande en nieuwe cursusaanbod van de ErfgoedAcademie en tevens te werken aan praktische aanbevelingen en ‘tools’ voor erfgoedinstellingen en professionals. Hiertoe zal de samenwerking met de Reinwardt Academie en onze partners intensief worden voortgezet’.

Download publicatie:

Meer Straatwaarden, een pleidooi voor erfgoedmaken als engagement