HomeActueel Feestelijke afsluiting leergang ErfgoedFilosofie

Feestelijke afsluiting leergang ErfgoedFilosofie

Gepubliceerd: vrijdag 18 januari 2019

vrijdag 18 januari hebben 12 erfgoedprofessionals de leergang ErfgoedFilosofie van de ErfgoedAcademie met succes afgerond. De certificaten werden vrijdag 18 januari uitgereikt in De Observant te Amersfoort door Paul Meurs, een van de Masters verbonden aan de Erfgoedacademie. 

“Wij zijn trots op dit prachtige eindresultaat”, aldus cursuscoördinator Monique Eerden van de ErfgoedAcademie (links op de foto). “De leergang Erfgoedfilosofie is een cursus speciaal voor ervaren professionals werkzaam in de erfgoedzorg. Gedurende vijf maanden bieden wij ze een mix van inhoudelijke kennis en training in vaardigheden aan. Daarin komen dilemma’s uit de erfgoedzorg aan de orde: wat staat ons te doen, wat is het juiste, het goede, klopt het wat we doen. Met andere woorden reflectie op het vak en eigen handelen. Twaalf erfgoedprofessionals zijn nu met vlag en wimpel voor deze leergang geslaagd. En daar zijn we heel blij mee.”

Anders naar erfgoed kijken en leren van anderen

Deelnemers van de leergang zijn professionals uit hele land, werkzaam bij het Rijk, provincie, gemeenten of architecten- en adviesbureaus. “In deze leergang wordt je kennis over erfgoed breed bijgespijkerd”, aldus één van de cursisten . “Je wordt uitgedaagd om buiten je comfortzone te gaan om nieuwe dingen te leren en uit te proberen. Het leert je scherper observeren en laat je bij anderen over de schutting kijken, zodat je extra gemotiveerd weer op je eigen werkplek verschijnt!

Feestelijke afsluiting

De leergang werd vrijdag op feestelijke wijze afgerond. Onder bezielende leiding van Erik Boers van het Nieuwe Trivium (rechts op de foto) gingen de geslaagden met elkaar in discussie over hun ‘meesterwerken’, de essays met opgedane kennis en inzichten. De deelnemers kozen voor onderwerpen als  wederopbouw in het stadshart van Den Helder, de beste behoudsbenadering in de onderwaterarcheologie, over de omgang roofkunst in Nederlandse musea, publieksparticipatie, waarderen, ambachtelijk vakmanschap, erfgoed in zijn omgeving, en de balans tussen behoud en gebruik van erfgoed.

ErfgoedOntmoeting 

Zoals elk jaar is de afsluiting van de leergang jaar gekoppeld aan een 'ErfgoedOntmoeting' met alle leden van de Academie. Deze Ontmoeting biedt alumni de gelegenheid elkaar te ontmoeten, kennis en ervaringen uit te wisselen en kennis te maken met de nieuwe leden. Frank Strolenberg van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed sprak daar de Erfgoedacademie-lezing uit onder de titel ‘Interventie-ethiek. Een dilemma vraagt om een keuze, niet om meer kennis’. Na een korte reflectie van Paul Meurs en Jos Bazelmans, masters van de ErfgoedAcademie, gingen de leden met elkaar en met Frank Strolenberg in gesprek.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de leergang ErfgoedFilosofie of de ErfgoedOntmoeting? Kijk voor meer informatie op www.erfgoedacademie.nl . Inschrijven voor de nieuwe Leergang Erfgoedfilosofie in september 2019 is ook mogelijk.