HomeActueel Nationaal Monumentencongres: Met drie verschillende brillen kijken naar de Prodentfabriek

Nationaal Monumentencongres: Met drie verschillende brillen kijken naar de Prodentfabriek

Gepubliceerd: dinsdag 13 november 2018

Bijna 500 erfgoedprofessionals spraken met elkaar op hun jaarlijkse congres over het thema ‘Erfgoed is van ons allemaal, toch?’ Dat gebeurde op 8 november bij de Prodentfabriek in Amersfoort, een herbestemd fabriekscomplex, dat volop wordt gebruikt en nog steeds in ontwikkeling is. De perfecte plek om met elkaar een goed gesprek te hebben en op onderzoek uit te gaan. De drie erfgoedopleidingen:  Reinwardt Academie, Nationaal centrum Erfgoedopleidingen (NCE) en de Erfgoed Academie lieten de congresgangers het terrein aanschouwen door drie verschillende opleidingsbrillen.

Onder leiding van leerlingen, studenten en docenten van de opleidingen gingen de professionals op ontdekkingstocht in de ‘Leerfabriek Prodent’. De deelnemers keken  samen met de leerlingen van de opleiding Professional Restauratie (NCE)  door de zogenaamde ‘restauratiebril’  naar de herbestemmingsopgave van dit complex. Welke restauraties zijn uitgevoerd, waarom en hoe?  

De studenten van de hbo-bachelor Cultureel erfgoed (RWA) lieten de deelnemers door de bril van de ‘bezoeker’ kijken van de voormalige fabriek. Welk verhaal werd hier verteld, waarom dit verhaal en hoe werd het verteld? De alumni van de leergang Erfgoedfilosofie (EA) namen de congresgangers  mee op een reflectieve route over het terrein van de Prodentfabriek: welke keuzen zijn gemaakt, wie waren daar bij betrokken, welke visie lag daar aan ten grondslag. Hoe heeft het uitgepakt hier, en wat was de betekenis hiervan voor dit deel van de stad? ?

Anders kijken is belangrijk 

Kirsten Golverding van de Reinwardt Academie (RWA) was een van de rondleiders.  Het thema van het congres ‘erfgoed is  van iedereen’, is voor Kirsten geen vreemde invalshoek. ‘Op onze opleiding is veel aandacht voor participatie en het bottom up opzetten van projecten. Het is belangrijk om je te realiseren dat iedereen op een andere manier naar de wereld kijkt. Dat heeft invloed op hoe je een plek beleeft. Als je engagement wil, dan moet je ook willen weten van waaruit mensen naar een monument kijken. Wij leren ook over immaterieel erfgoed en over de plek die verhalen daarbij innemen.’

Brigitte Giesen-Geurts, Pauline Jansen, Emil Uriot en Jan Vellekoop pakten met de groepen ‘de vrije ruimte’, een essentieel onderdeel van de Leergang Erfgoedfilosofie. Spreken, schrijven en vooral reflectie op je eigen rol als Erfgoedprofessional zijn essentieel in de Leergang. De alumni vertelden iets over hun meesterstuk en oefenden met de groep een socratisch dialoog op de stelling De Nieuwe Stad is erfgoed, toch?  Brigitte Giesen-Geurts:  ‘Je ziet dat het niet eenvoudig is om zonder oordeel naar elkaar te luisteren en open vragen te stellen. Ook met z’n vieren raakten we beter afgestemd gedurende de middag. Het deed ons weer denken aan de Leergang. Een aanrader voor iedere Erfgoedprofessional’.

Wouter Strien en zijn medestudenten van de NCE gingen in discussie met de deelnemers over de diverse restauratievraagstukken rond de Prodentfabriek. Hij vertelt: ‘Het is mooi om te zien dat iedereen toch zijn eigen visie heeft over dit monumentale complex. Leuk om met deze professionals in gesprek te gaan.”

Praktijk moet opleidingen van feedback voorzien

Aan het einde van de middag werd feedback gevraagd aan de professionals. Sluiten de opleidingen voldoende aan bij de praktijk? Die oproep deed de nieuwe directeur van de Erfgoedacademie, Yvonne Ploum, dan ook nadrukkelijk aan de aanwezigen: laat alsjeblieft weten als jullie in de praktijk wensen hebben voor de opleiding  van erfgoedprofessionals. Nu, maar ook in de toekomst.

Enkele belangrijke conclusies van deze  dag waren:

  • De opleidingen kunnen helpen  om de verhalen van de gebouwen te ontrafelen.
  • Leer samenwerken . Je hebt elkaars kennis nodig in projecten en processen.
  • Het is belangrijk goed te communiceren met gebruikers
  • Stel open en kritische vragen bij dingen die vanzelfsprekend lijken: Waarom is dit eigenlijk zo? En zou het misschien ook anders kunnen?  

En het goede nieuwe nieuws: enkele organisaties hebben zich direct  opengesteld voor stageplekken!

De ErfgoedAcademie kijkt terug op een geslaagde middag. De input van de middag zal beoordeeld en gedeeld worden onder de opleidingen en waar nodig een vervolg krijgen. De prettige samenwerking met de Reinwardt Academie en NCE hoopt de ErfgoedAcademie verder voort te zetten in de toekomst.