HomeActueel Nieuwe podcast-serie over de toekomst van monumentale kerkgebouwen

Nieuwe podcast-serie over de toekomst van monumentale kerkgebouwen

Gepubliceerd: woensdag 22 juni 2022

Vandaag is de eerste aflevering van de nieuwe podcast-serie “Kerken van ons allemaal” te beluisteren. Deze serie is ontwikkeld door de Vereniging Beheerders Monumentale Kerkgebouwen (VBMK) in samenwerking met de ErfgoedAcademie.

“Kerken van ons allemaal”
In ‘Kerken van ons allemaal’ bezoekt Katja Keuchenius kerken die zich voorbereiden op de toekomst. De gebouwen staan niet alleen meer open voor gelovigen, maar voor veel meer andere gebruikers. Wordt de kerk straks van ons allemaal?

Via deze podcast-serie wil de VBMK op een laagdrempelige manier de toekomst van monumentale kerkgebouwen en de huidige problematiek rondom sluiting van kerkgebouwen en nieuw gebruik onder de aandacht brengen. De nadruk ligt op de belangrijke maatschappelijke en culturele functie van kerkgebouwen. Gemeentes spelen hierin een belangrijke rol door het ontwikkelen van een kerkenvisie, het beschikbaar stellen van subsidies en de kerk te gebruiken voor gemeentelijke evenementen.

Aflevering 1: De Laurenskerk met Frank Migchielsen
In deze eerste aflevering bezoekt Katja de Laurenskerk in Rotterdam. Frank Migchielsen vertelt hoe hij hier als directeur van de kerk een nieuwe toekomst uitstippelde. De kerk maakt nu optimaal gebruik van de museale functie, het enorme orgel - de grootste van Nederland- en van de vloerverwarming, ook in trek bij yogaliefhebbers. Als nieuwe voorzitter van de Vereniging Behoud Monumentale Kerken (VBMK) ziet hij veel kansen om andere kerkgebouwen open te houden.

Luister hier: https://open.spotify.com/show/0pc2WEX3itQ7H8KCzuQ8Eb

Meer afleveringen in juli gereed
De serie bestaat uit 3 afleveringen. In aflevering 2 gaan we met Annet Goor dieper in op de rol van de vrijwilligers in de Joriskerk (Amersfoort). En in aflevering 3 vertelt Marius Josephus Jitta van de Stichting Broekerkerk over de belangrijke maatschappelijke functie van de kleine kerk in Broek in Waterland. Deze afleveringen zijn eind juli 2022 gereed.