HomeActueel Schrijf je nu in voor ICOM-DEMHIST congres 4-8 oktober

Schrijf je nu in voor ICOM-DEMHIST congres 4-8 oktober

Gepubliceerd: woensdag 15 september 2021

Internationale museum- en erfgoedprofessionals onderzoeken duurzaamheidsvraagstukken bij ICOM-DEMHIST conferentie


De ICOM-DEMHIST conferentie 2021 vindt dit jaar plaats van 4-8 oktober 2021. Dit internationale comité onder de ICOM (International Council of Museums) houdt zich bezig met behoud en het beheer van Historisch Huis Musea. Onder de titel: "Historisch Huis Musea voor een Duurzame Wereld: Challenges and Opportunities", worden het thema duurzaamheid en de betekenis ervan voor historisch huis musea en erfgoed belicht en uitgediept. De conferentie is voor iedereen die geïnteresseerd is in erfgoed, musea, duurzaamheid en crisisadaptatie. 

Musea zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak om duurzamer te worden”, aldus Yvonne Ploum, voorzitter ICOM-DEMHIST en directeur van medeorganisator ErfgoedAcademie. “Veel musea doen daarom al aan groen werken en groen denken en dragen zo bij aan de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties en aan het creëren van een duurzame toekomst. Overheden en subsidiërende instanties eisen bovendien steeds vaker beleid op het gebied van duurzaamheid”.

“Als maatschappelijk verantwoordelijke instellingen en professionals wordt steeds meer van ons verwacht”, vervolgt Ploum. “Dat we omgaan met de gevolgen van klimaatveranderingen, zoals overstromingen en droogte, en dat we onze rol als forum voor publiek debat vervullen. Als musea en erfgoedprofessionals hebben we allemaal een belangrijke rol te spelen in het bouwen aan een vreedzamere, gelijkwaardiger en duurzamere toekomst.”

Internationaal congres met ruim 25 duurzaamheidsexperts 
“Tijdens de conferentie discussiëren we over deze opgave en uitdaging met ruim 25 experts op het gebied van duurzaamheid, musea en klimaatadaptatie. In panelsessies en workshops onderzoeken en bespreken we, samen met deelnemers uit verschillende continenten, de uitdagingen en ook de methodes en handleidingen die er al zijn. We tonen inspirerende voorbeelden en we laten zien dat er veel mogelijk is!”.

Programma
Het online programma, mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Dutch Culture/Heritage Desk, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en ICOM Nederland, omvat presentaties van meer dan 25 experts en sprekers, inspirerende workshops, expertsessies, fieldlabs, plenaire discussies, paper- en posterpresentaties, inspiratiesessies en drie bijzondere keynote sprekers:

  • Op dinsdag 5 oktober gaat Aishwarya Tipnis, architect en oprichter van Aishwarya Tipnis Architects uit India, aan de slag met hoe we zelf duurzaam kunnen zijn.
  • Op woensdag 6 oktober legt Christopher Garthe, creatief directeur KLV studio uit Duitsland, uit hoe we collecties en programmering kunnen gebruiken om bewustzijn te creëren en verandering teweeg te brengen in en buiten de museumsector.
  • Sarah Sutton, CEO van Environment and Culture Partners, Seattle, spreekt op donderdag 7 oktober over crisisbestendigheid tijdens en na Covid-19, en de enorme potentie die musea en erfgoedinstellingen hebben om bij te dragen aan duurzame oplossingen.
  • Op 4 en 8 oktober vinden de opening en sluiting van de conferentie plaats, evenals de Algemene Vergadering voor DEMHIST-leden.

Inspirerende voorbeelden uit de praktijk
Daarnaast delen 18 internationale sprekers, betrokken bij historisch huismusea in elf verschillende landen, hun ervaringen rond het conferentiethema historisch huismusea en duurzaamheid. De verschillende soorten huismusea en hun uiteenlopende geografische en maatschappelijke contexten weerspiegelen het brede scala aan uitdagingen en kansen waarmee historisch huismusea worden geconfronteerd. Duurzaamheid blijft immers een onderwerp van primair belang.

Verschillende tijdzones
Het interactieve online programma wordt twee keer per dag aangeboden, voor de oostelijke tijdzone en de westelijke tijdzone. Het programma voor de oostelijke tijdzone vindt plaats van 11:00 tot 13:00 uur en voor de westelijke tijdzone van 17:00 tot 19:00 uur. De gezamenlijke plenaire sessie vindt plaats van 14:00 tot 16:00 uur.

Praat mee online en bekijk onderdelen in uw eigen tijd
Zelfs als u niet het hele programma kunt bijwonen, is het de moeite waard om u te registreren: de hele conferentie wordt opgenomen en alle presentaties, gidsen, tools, methodes en informatie blijven ook na afloop nog drie maanden beschikbaar voor alle deelnemers.

Registreer hier voor inspiratie, educatie, verlichting en empowerment!


Inschrijven
Gedetailleerde informatie over het programma vindt u op de website .U kunt zich inschrijven via deze link. Voor vragen kunt u contact opnemen met de ErfgoedAcademie via info@erfgoedadacemie.nl of bellen met (088) 253 90 80.

 Deze conferentie wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, DutchCulture, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, ICOM Nederland en ICOM-DEMHIST. De organisatie en productie is in handen van ICOM-DEMHIST en de ErfgoedAcademie.

Schrijf je nu in voor ICOM-DEMHIST congres 4-8 oktober