HomeActueel Vliegbasis Soesterberg: oord van onthouding en verborgen wereldgeschiedenis"

Vliegbasis Soesterberg: oord van onthouding en verborgen wereldgeschiedenis"

Gepubliceerd: dinsdag 10 juli 2018

Vliegbasis Soesterberg: oord van onthouding en verborgen wereldgeschiedenis".Paul Vesters (Utrechts Landschap) schreef dit 'meesterwerk' over Vliegbasis Soesterberg ter afsluiting van de Leergang ErfgoedFilosofie (2017-2018). In dit essay komen alle opgedane kennis en inzichten van de Leergang samen. Het artikel is in juli verschenen in het vakblad voor erfgoedprofessionals Vitruvius.

In 2017 is Utrechts Landschap eigenaar geworden van de voormalige Vliegbasis Soesterberg. De Vliegbasis is o.a de bakermat van de Nederlandse Luchtvaart en heeft een grote rol gespeeld in de periode van de Koude Oorlog (1945-1989). Op de Vliegbasis liggen diverse structuren en staan veel gebouwen die direct of indirect een relatie hebben met de Koude Oorlog. Utrechts Landschap staat voor de opgave om naast de natuurwaarden van de Vliegbasis ook het verleden levend te houden.Hoe gaan we dat doen? Voor welke strategie kiezen we? Behoud door onthouding lijkt heel goed te passen bij de weerbarstigheid van de verschillende objecten.

U kunt hier het hele artikel lezen.

Wilt u ook uw visie op erfgoed verder ontwikkelen? Schrijf u dan in voor de Leergang ErfgoedFilosofie. Start 7 september.