Congres Veelzijdig immaterieel erfgoed – kansen voor beleidsmakers

Welke vormen van immaterieel erfgoed zijn er in jouw gemeente of provincie en hoe kan immaterieel erfgoed van toegevoegde waarde zijn voor jouw beleidsplannen? Tijdens dit congres, dat volledig in het teken staat van immaterieel erfgoed, leer je welke plaats immaterieel erfgoed in jouw regio inneemt en welke kansen dit op beleidsniveau biedt. Het congres wordt georganiseerd door ErfgoedAcademie en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en vindt plaats in een inspirerende omgeving: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, in Amersfoort.

Deze op locatie is geweest
Kermis

Alle informatie op een rij

Dit is alles wat je moet weten over dit congres.

Begindatum
Kosten
Gratis
Doelgroep
Medewerker gemeente, rijk of provincie
Op locatie moment
tot
Op locatie bij de RCE te Amersfoort.

Aanmelden is niet langer mogelijk

Andere vragen?

Wij beantwoorden ze graag! Als je twijfelt, kunnen we je ook helpen met het kiezen van een cursus die bij jou past.

Neem contact op

Waarom dit congres

  • Leer de waarde van immaterieel erfgoed in te zetten in eigen erfgoedbeleid
  • Volg inspirerende deelsessies en gebruik deze kennis in eigen praktijk
  • Wissel kennis en ervaring uit met collega’s uit andere gemeenten
  • Brielse maskerade
  • Henna
  • carnaval

Wat je moet weten over dit congres

Immaterieel erfgoed wordt door velen beoefend en bepaalt mede de identiteit van de inwoners en de gemeente of regio. Het is een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving en biedt vele kansen op beleidsniveau. Welke vormen van immaterieel erfgoed zijn er in jouw gemeente of provincie en hoe kan immaterieel erfgoed van toegevoegde waarde zijn voor jouw beleidsplannen?

Zoals Hugo de Jonge aangeeft in het ‘Provinciaal startpakket fysieke leefomgeving’ (2022) is cultureel erfgoed een belangrijke factor om mee te nemen in gebiedsontwikkeling. Erfgoed is verbonden aan omgeving en identiteit en daarom is erfgoed steeds vaker integraal onderdeel van beleid. Voor immaterieel erfgoed is echter vaak minder aandacht, terwijl juist immaterieel erfgoed zo nauw verbonden is met het dagelijks leven en de plaats of regio.

Immaterieel erfgoed is namelijk overal te vinden. Van streektalen tot ambachten, van rituelen tot festivals: het zijn praktijken waar groepen mensen hun identiteit aan ontlenen en zorgen voor sociale cohesie. Neem bijvoorbeeld Koningsdag op 27 april: een evenement dat in de hele samenleving op verschillende manieren wordt gevierd. Immaterieel erfgoed wordt van generatie op generatie overgedragen; het heeft een basis in het verleden, wordt in het heden beoefend en geborgd voor de toekomst. Immaterieel erfgoed is levend erfgoed, relevant en dynamisch en raakt aan beleidsvelden als toerisme, economie, zorg en het sociale domein. Bovendien kan immaterieel erfgoed een sleutel zijn op weg naar een participatieve gemeenschap.

Programma

We starten donderdag 20 april om 13.00 uur met de opening bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en eindigen om 17.00 uur met een netwerkborrel in brouwerij de Drie Ringen in Amersfoort, met een toelichting over het bierbouwproces. Download hier het uitgebreide dagprogramma, inclusief de inhoud over de verschillende werksessies. 

Het programma belooft een middag vol kennis en inspiratie. Hét moment om ervaringen en ideeën uit te wisselen met collega’s uit andere gemeenten en te leren van succesvolle voorbeelden.

Tijdens het congres kunt u deelnemen aan een werksessie. Er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meldt u aan en schrijf in voor de werksessies. Vol=Vol!

Is dit congres iets voor jou?

Dit congres is zowel bedoeld voor beleidsmedewerkers van gemeenten en provincies die immaterieel erfgoed al hebben opgenomen in hun visies, als voor beleidsmedewerkers voor wie immaterieel erfgoed nog een abstract begrip is. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, inspirerende deelsessies en mogelijkheden voor het uitwisselen van ervaringen en ideeën heb je na deze middag meer zicht op (de mogelijkheden rondom) immaterieel erfgoed in jouw gemeente of provincie en beschik je over de kennis om vanuit jouw werkomgeving bij te dragen aan immaterieel erfgoedbeleid.