Overijsselse leerlijn Behoud het Kerkgebouw

In Overijssel komen steeds meer kerkgebouwen leeg te staan. De provincie Overijssel vindt het belangrijk dat deze gebouwen behouden blijven voor de toekomst van het kerkdorp en biedt daarom de leerlijn Behoud het Overijsselse kerkgebouw aan. In deze leerlijn ga je aan de slag met toekomstplannen voor jouw kerkgebouw. Daarbij krijg je hulp van experts.

Behoud het Overijssels Kerkgebouw

Alle informatie op een rij

Deze leerlijn duurt ongeveer 4 maanden. Na de startbijeenkomt volgen digitale kennissessies (in de avond) en 2 fysieke bijeenkomsten.

Begindatum
Locatie
Pastoriegebouw Langeveen
Kosten
Gratis
Doelgroepen
 • Medewerker erfgoedorganisatie
 • Adviseur
 • Overige professional
Tijdsduur
10:00 tot 16:00 uur
Docent
Ina Roeterdink

Andere vragen?

Wij beantwoorden ze graag! Als je twijfelt, kunnen we je ook helpen met het kiezen van een cursus die bij jou past.

Neem contact op
Kerkbank Joriskerk

Wat kan ik verwachten van deze leerlijn?

In een periode van ongeveer 4 maanden krijg je de mogelijkheid aan de slag te gaan met je toekomstplan voor het kerkgebouw.  Hoe behoud je kerken voor de toekomst? Bijvoorbeeld als ontmoetingsplaats of een andere maatschappelijke functie. Hoe weet je nu wanneer je plan toekomstbestendig is? Welke factoren spelen een rol en hoe vertaal je dat in een plan? Wie betrek je daarbij? Je krijgt hulp van experts op het gebied van bijvoorbeeld gebruiksmogelijkheden, omgevingsfactoren, duurzaamheid, financiën en exploitatie.

De leerlijn bestaat uit meerdere bijeenkomsten:

 • vrijdag 27 januari van 10.00 - 16.00 uur (op locatie)
 • maandag 13 februari van 19.30 - 21.30 uur (online)
 • vrijdag 10 maart van 10.00 - 16.00 uur (op locatie)
 • maandag 27 maart van 19.30 - 21.30 uur (online)
 • vrijdag 14 april van 10.00 - 16.00 uur (op locatie)

De leerlijn is kosteloos en wordt georganiseerd in samenwerking met de Provincie Overijssel. Geef je snel op met maximaal 2 personen per organisatie! Het programma volgt later.

De cursus zit vol! Je kunt wel aanmelden voor de wachtlijst.

Is deze leerlijn iets voor jou?

De leerlijn is voor iedereen in de provincie Overijssel die aan de slag wil met het toekomstbestendig maken van hun kerkgebouw. Dit geldt in het bijzonder voor: 

 • Kerkbesturen, -rentmeesters, beherende stichtingen en andere eigenaren of beheerders van monumentale kerken van elke omvang, denominatie, status en periode in de provincie Overijssel;
 • Beheerders van kerkgebouwen (kosters) in de provincie Overijssel;
 • Vrijwilligers die op een of andere manier verbonden zijn aan het beheer en gebruik van monumentale kerken in de provincie Overijssel.
Joriskerk

Ina Roeterdink

Ontmoet de docent
Specialisme
Relatiebeheer
Social media

Ina werkt altijd met 4 basisprincipes in haar werk: mensgericht, behoud van erfgoed door gebruik, de eigenaar staat centraal en in je eentje ga je sneller, maar samen kom je verder. Nuchter, zakelijk, praktisch en vol enthousiasme, toont ze in haar lessen hoe we samen het belang van erfgoed in onze leefomgeving kunnen borgen.

Ina Roeterdink

Erfgoed is niet terugzien naar het verleden, maar vooruitzien met het verleden

Ina Roeterdink relatiemanager Strategie & Omgeving