Overijsselse leerlijn Behoud het Kerkgebouw
In Overijssel komen steeds meer kerkgebouwen leeg te staan. De provincie Overijssel vindt het belangrijk dat deze gebouwen behouden blijven voor de toekomst van het kerkdorp en biedt daarom de leerlijn Behoud het Overijsselse kerkgebouw aan. In deze leerlijn ga je aan de slag met toekomstplannen voor jouw kerkgebouw. Daarbij krijg je hulp van experts.

Alle informatie op een rij
De leerlijn bestaat uit 6 bijeenkomsten, waarvan 4 op locatie (verschillende plekken in de provincie Overijssel, bij voorkeur bij een van de deelnemers) en 2 online in de avond. Totale duur van de leerlijn ongeveer 3 maanden.
- Begindatum
- Kosten
- Gratis
- Doelgroep
-
Kerkeigenaar, -bestuur, -beheer
- Docent
- Ina Roeterdink
- Een combinatie van fysieke en online momenten
-
totOp locatie Plechelmuskerk SaasveldtotOnlinetotOp locatietotOnlinetotOp locatietotOp locatie
Andere vragen?
Wij beantwoorden ze graag! Als je twijfelt, kunnen we je ook helpen met het kiezen van een cursus die bij jou past.

Arjen van Dijk, Hof van Eden te Oldenzaal: Samen aan je eigen project werken geeft veel energie en plezier
Wat kan ik verwachten van deze leerlijn?
In deze leerlijn ga je aan de slag met het ‘merk van je kerk’: wie en wat wil je zijn. Je leert over de gebruiksmogelijkheden van jouw kerkgebouw. En je kijkt naar de behoefte van de omgeving: wie zouden gebruik willen maken van de kerk. Gaat het om een maatschappelijke, commerciële invulling of een combinatie. Daarnaast onderzoek je het financiële en organisatorische plaatje.
Je krijgt hulp van experts op het gebied van bijvoorbeeld gebruiksmogelijkheden, omgevingsfactoren, duurzaamheid, financiën en exploitatie. Samen met hen en de andere deelnemers maak je een plan dat goed afgestemd is op jouw situatie, en waarmee je direct aan de slag kunt. Op deze manier krijgt jouw kerkgebouw niet alleen meerdere functies, maar blijft het ook bewaard voor toekomstige generaties.
Programma op hoofdlijnen
8 december 2023 , 9:30 tot 16:30 (Overijssel): Thema: Kennismaking
Onder begeleiding van Ina Roeterdink, docent ErfgoedAcademie en Suzan Flokstra, erfgoedadviseur bij de provincie Overijssel en co-docent Leerlijn, maken jullie kennis met elkaar en bespreken de hedendaagse problematiek bij het toekomstproof houden van je eigen kerkgebouw. Ook gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher neemt deel aan het programma.
15 januari 2024, 19:30 tot 21:30 uur Online: Gebruiksmogelijkheden
Tijdens deze dag krijg je meer (in)zicht in de diverse gebruiksmogelijkheden van een kerk. Ron Verduijn (Buro Stiel) vertelt over zijn ervaringen in de praktijk.
19 januari 2024, 9:30 tot 16:30 uur (Overijssel): Thema: Markt en Omgeving
Vervolgens kijken we naar de behoefte van de omgeving. Wie zouden gebruik willen maken van jouw kerk? Met welke invloeden moet je rekening houden? Jeroen Geerdink (Onze Gebouwen), vertelt hierover en je leert je eigen analyse te maken.
29 januari 2024, 19:30 tot 21:30 uur Online: Thema: Uitvoering
Nu weet je wie je bent en wat je wilt, je kent de markt en de omgeving. Je bent klaar om tot uitvoering over te gaan. Frank Migchielsen (vm directeur Laurenskerk, Rotterdam) en Gerard van der Holst (voorzitter bestuur Reestkerk) vertellen over hun aanpak en staan klaar om jullie verder te helpen in deze stap.
9 februari en 1 maart 2024, 9:30 tot 16:30 uur (Overijssel): Thema: Overige onderwerpen en Plannen presentatie
Tijdens de laatste twee bijeenkomsten is de mogelijkheid om extra sprekers uit te nodigen over onderwerpen die nog niet zijn behandeld in deze leerlijn. En presenteren wij onze plannen aan elkaar.
Kosten
De leerlijn is kosteloos en wordt georganiseerd in samenwerking met de Provincie Overijssel. Geef je snel op met maximaal 2 personen per organisatie! Het programma volgt later.
Is deze leerlijn iets voor jou?:
Wil je aan de slag met het toekomstbestendig maken van een kerkgebouw in Overijssel? Dan is deze leerlijn iets voor jou. De leerlijn is bestemd voor:
- Kerkbesturen, -rentmeesters, beherende stichtingen en eigenaren of beheerders van kerken van elke omvang, denominatie, status en periode in de provincie Overijssel;
- Beheerders van kerkgebouwen (kosters) in de provincie Overijssel;
- Vrijwilligers die op een of andere manier verbonden zijn aan het beheer en gebruik van kerken in de provincie Overijssel;
- Actieve leden die vanuit een werkgroep bij de toekomst en het gebruik van de kerk betrokken zijn in de provincie Overijssel.
De leerlijn heeft ons plan voor behoud van het kerkgebouw aangescherpt en verstevigd. Samen lukt het beter!

Ina Roeterdink
- Specialisme
- Relatiebeheer
- Social media
Ina werkt altijd met 4 basisprincipes in haar werk: mensgericht, behoud van erfgoed door gebruik, de eigenaar staat centraal en in je eentje ga je sneller, maar samen kom je verder. Nuchter, zakelijk, praktisch en vol enthousiasme, toont ze in haar lessen hoe we samen het belang van erfgoed in onze leefomgeving kunnen borgen.

Erfgoed is niet terugzien naar het verleden, maar vooruitzien met het verleden