Jan van de Voorde
- Specialisme
- Advisering rijksmonumenten
- Social media
Ik ben sinds 1977 actief in de monumentenwereld: eerst 20 jaar bij de provincie Zeeland en daarna 17 jaar bij de Rijksdienst voor het Cultuur Erfgoed. Nu ben ik actief bij mijn eigen adviesbureau. De belangrijkste drijfveer is een bijdrage te leveren aan de kennis en kunde van erfgoedambtenaren. Mijn werkterrein betreft zowel beleid als uitvoering van beleid.

Ik wil graag bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van kennis en kunde bij overheden en particuliere organisaties
-
Ruin 40 jaar ervaring in de monumentensector
-
Sinds 1995 als docent actief in de erfgoedwereld
-
Kennis van het speelveld van de monumentenzorg, zowel vanuit de overheid, het bedrijfsleven, de particuliere organisaties en de monumenteneigenaren

Werkervaring van Jan
Van 1977 tot 1997 was ik beleidsmedewerker/coördinator monumentenzorg en archeologie bij de provincie Zeeland. Vanaf 1977 betrokken bij de oprichting en uitbouw van de Monumentenwacht Zeeland. Bij de Monumentenwacht Zeeland en Nederland deed ik jarenlange ervaring op als bestuurslid. In de jaren 1989-1996 was ik projectleider van het Monumenten Inventarisatie en Selectie Project (MIP/MSP) en ik was enige jaren voorzitter van de werkgroep monumentenzorg bij het Interprovinciaal Overleg (IPO). In 1997 stapte ik over naar de toenmalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) als regiohoofd voor Zuid-Nederland en vanaf 2000 was ik sectorhoofd Regioservice bij diezelfde dienst. In de periode 2006-2007 ben ik enige maanden waarnemend directeur geweest tijdens de fusie van de RDMZ en ROB. Tot 2015 was ik directielid/plaatsvervangend directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Vanaf 1 januari 2015 tot heden ben ik eigenaar van een monumentenadviesbureau en heb daarbij de ervaring opgedaan dat je aan het werken als zzp-er in de erfgoedbranche ontzettend veel plezier kunt beleven, maar vooral ook zelf de werkzaamheden kunt uitkiezen.
Zo ziet een cursus bij Jan eruit
Een goede voorbereiding, in samenwerking met de coördinator, zorgt ervoor dat je de cursusdag met vertrouwen kunt opstarten. Twee zaken zijn erg belangrijk om tijdens de cursusdag te bewaken: het tijdschema en het absorptievermogen van de deelnemers. Het dagprogramma moet voldoende variatie bevatten, waarbij ik tijdens fysieke cursussen een korte buitenexcursie prettig vind direct na de lunch. Ik probeer in ieder geval de cursisten het plezier van het werken in de erfgoedsector over te brengen en de deelnemers vooral ook te leren samenwerken.

Schrijf je in bij een cursus van Jan
Dit zijn de cursussen die je op dit moment bij Jan kunt volgen. Ziet er iets voor jou tussen? Ga dan naar de cursuspagina en schrijf je in!
-
Vergunningverlening I: totstandkoming van de vergunning
Hoe ziet dit vergunningsproces eruit? Hoe verloopt dit in de praktijk binnen een gemeente? En hoe moet de inhoud van de vergunning eruit zien? In deze cursus maken wij je hierin wegwijs.
-
Vergunningverlening II: adviseren over kwaliteit
Een goed advies draagt bij aan kwalitatief behoud van erfgoed. De rol die jij als erfgoedprofessional in het vergunningsproces vervult is dus belangrijk. Maar wat houdt die rol in? Je leert er meer over in deze cursus.
-
Vergunningverlening III: toezicht en handhaving
oe houd jij als professional toezicht op de juiste uitvoering tijdens de restauratie of herbestemming? In deze cursus krijg je handvatten en vertellen we wat je kunt doen bij onvoorziene situaties.