Home Erfgoedparticipatie-labs 2020

Erfgoedparticipatie-labs 2020

Onder het motto ‘Samen denken – Samen doen - Samen creëren’ organiseerde de ErfgoedAcademie in nauwe samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed erfgoedparticipatie-labs; praktijkwerkplaatsen waarin kennis delen en ontwikkelen over uitdagingen of vraagstukken rondom participatie staan centraal.

In 2020 lag de focus op de erfgoedprofessional en de zoektocht naar kennis, tools en instrumenten om participatie succesvol toe te passen in de eigen werkomgeving. In deze ontdekkingsreis deden 88 erfgoedprofessionals mee aan vier erfgoedparticipatie-labs, waarin kennis en ervaring werden uitgewisseld over erfgoedparticipatie. Ieder erfgoedparticipatie-lab kwam, gedurende een periode van zes maanden, zes keer bij elkaar. Elk lab had een eigen thema: 'Participatief Waarderen', 'De Burger als Expert' , 'Participatie en Inclusie' en 'Identiteit en Ruimtelijke Kwaliteit'.

Vragen die in de labs centraal stonden waren: Hoe werkt u met inwoners samen bij belangrijke opgaven rondom erfgoed en ontwikkelingen in de leefomgeving? Welke knelpunten komt u daarbij tegen en hoe zouden wij van elkaar kunnen leren en gezamenlijk onze werkpraktijk kunnen versterken?

Kennisoverdracht naar erfgoedveld

Tijdens deze ontdekkingsreis hebben de lab-deelnemers hun rugzak gevuld met nieuwe kennis, tools en instrumenten om participatie succesvol toe te passen in de eigen werkomgeving. Om deze nieuwe inzichten over te dragen aan het erfgoedveld, heeft elk lab gewerkt aan het vertalen, verwerken en vormgeven van de opgedane kennis. Met als eindresultaat een gezamenlijk eindproduct. Dit zijn stuk voor stuk prachtige resultaten boordevol inspiratie. 

Bekijk ze hier en gebruik ze in uw eigen praktijk.

  • Van erfgoed centraal naar mens centraal: De Burger als Expert (A3 poster)
  • Erfgoed van, voor en door iedereen: Een ontdekkingstocht in de praktijk (A3 poster)
  • Participatief Waarderen Bouwplaat (Planning tool)
  • Schatkaarten: Inzichten voor erfgoedparticipatie – Identiteit en Ruimtelijke Kwaliteit

(Ontwerp en opmaak door Lars Eckardt van Sitback.)

(De tekening in de poster Van erfgoed centraal naar mensen centraal is door Marleen Vink, Gemeente Delft getekend)

Opgedane kennis 

In deze erfgoedparticipatie-labs 2020 en het voorafgaande online forum Loomio (maart 2020) zijn allerlei interessante links en artikelen gedeeld. Die zijn verzameld in een lijst. Hier vindt u het levend en gedeeld document.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven? Op onze LinkedIn pagina delen we updates over de labs en de ervaringen van de deelnemers en informatie over projecten, interessante artikelen of andere tips.

Meer informatie

In 2021 krijgen de erfgoedparticipatie-labs een vervolg. Wilt u meer weten over de erfgoedparticipatie-labs of wilt u deelnemen? Neem dan contact op met Lorna Cruickshanks via l.cruickshanks@erfgoedacademie.nl.