HomeOpleidingsaanbod Erfgoed Deal II: Stedelijke groei

Erfgoed Deal II: Stedelijke groei

Ben jij betrokken bij transformatieopgaven? En wil je weten hoe je ervoor kunt zorgen dat de historische betekenis van erfgoed of een gebied ook daadwerkelijk terug te zien is in de plannen voor de toekomst? Meld je dan nu aan voor het webinar over stedelijke groei en transformatiekaders. 

Volg het webinar ‘Stedelijke groei’ op donderdag 14 april van 15.30 – 17.15 uur
Het programmabureau Erfgoed Deal organiseert dit webinar in samenwerking met de ErfgoedAcademie. 
In anderhalf uur tijd leer je meer over: 

 • Hoe transformatiekaders kunnen helpen om de historische betekenis van erfgoed terug te laten komen in de plannen. 

 • En hoe je deze transformatiekaders kunt toepassen in de praktijk. 

Stedelijke groei en transformatiekaders 

In steden en gebieden waar een transformatieopgave speelt, vormt de historische betekenis bijna altijd een belangrijk ingrediënt voor het ontwerp voor de toekomst. Maar hoe zorg je er nu voor dat die historische factor ook echt deel uit gaat maken van de transformatie?  

Transformatiekaders kunnen hierbij helpen. Maar wat zijn transformatiekaders precies? Hoe kun je ze inzetten wanneer je te maken hebt met een gebouw of eengebied waar een transformatie nodig is? Wat is het nut en noodzaak van transformatiekaders? Hoe leg je in transformatiekaders vast wat de veranderkansen zijn voor een gebouw of een gebied? En worden ruimtelijke plannen echt beter wanneer je gebruik maakt van transformatiekaders? In dit webinarkrijg je antwoorden op vragen over het toepassen van transformatiekaders.  

Voor wie 

Professionals in de ruimtelijke ontwikkeling, beleidsmakers bij gemeenten en provincies, gebiedseigenaren en uiteraard de brede erfgoedwereld en betrokkenen/geïnteresseerden. Welkom! 

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze cursus is 10 deelnemers.

Programma  

 • Introductie door Hilde Blank
  • Hilde Blank, stedenbouwkundige en eigenaar van BVR Adviseurs Ruimtelijke Ontwikkeling, vraagt zich af of je transformatiekaders nodig hebt als alle betrokken professionals goed hun werk doen. Voor wie is een transformatiekader dan wel behulpzaam? En worden ruimtelijke plannen er echt beter van? 

 •  “Hoeveel woningen passen er in een oude gevangenis?” Over nut en noodzaak van een transformatiekader.
  • door Martijn Oosterhuis, adviseur Erfgoed en Ruimte bij de RCE. De RCE ziet de complexiteit van stedelijke transformaties toenemen en geeft graag handreiking hoe erfgoedwaarden daarin harde condities kunnen vormen. 

 • Transformatiekader in de praktijk: identiteit als drager voor gebiedsontwikkeling
  • door Henry Huiskamp, ruimtelijk strateeg bij de gemeente Zwolle en Stedenbouwkundige bij de gemeente Enschede. In de dynamiek van gemeentelijke processen is het beschrijven van de identiteit van de stad cruciaal voor het slagen van stedelijke ontwikkelingen. Het maken en behouden van ruimtelijke kwaliteit vergt visie en geduld. 

 • Interview over kader, het Hembrugterrein en de Erfgoed Deal
  • Aan het woord wethouder Wessel Bruinesse van gemeente Zaanstad over deze onderwerpen. Het Hembrugterrein heeft als eerste een transformatiekader (gebiedspaspoort) gebruikt bij het opstellen van een ontwerpbestemmingsplan en een beeldkwaliteitsplan. Welke uitdagingen bracht dat met zich mee en zou hij het weer zo doen? Welke tips geeft hij mee?

 • De Eerste Nederlandse Cement Industrie 
  • door Annuska Pronkhorst, partner Crimson Historians and Urbanists.  

 • Reflectie door Hilde Blank 

Moderator 

Marjorie Verhoek, programmaleider Erfgoed Deal. 

Wanneer? 

Het webinar vindt plaats op 14 april van 15.30 – 17.15 uur. Deelname is gratis enaanmelden kan via onderstaande inschrijfbutton. 

Fotocredit: Dolph Cantrijn