HomeOpleidingsaanbod Erfgoed, economie en toerisme voorjaar 2022

Erfgoed, economie en toerisme voorjaar 2022

Cultureel erfgoed waarderen we steeds meer als een belangrijk aspect van onze leefomgeving. Erfgoed staat voor identiteit, erfgoed trekt mensen aan en biedt een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat, zowel voor bewoners en bedrijven als voor gasten. Maar hoe gebruik je dit verleden met zijn eigen intrinsieke waarde om ruimte scheppen voor de toekomst van uw wijk, gemeente, stad én uw erfgoed? En over welk verleden heeft u het dan? Met deze online cursus bieden wij u inzicht in het economisch en toeristisch belang van erfgoed en reiken wij u praktische handvatten aan om uw eigen erfgoed in te zetten voor het verhaal en de identiteit van uw stad zonder dat het een ‘kunstje’ voor toeristen wordt.

In deze cursus gaan we in op de combinatie van erfgoed, economie en toerisme en hoe deze elkaar kunnen versterken: niet alleen in termen van opbrengst maar ook in het bieden van een prettige en interessante omgeving voor bewoners en bezoekers. Belangrijke vragen hierbij zijn: wat is het verhaal en de identiteit van uw gemeente? Welk verhaal vertellen inwoners en belanghebbenden? Hoe kunnen inwoners, bedrijven en erfgoedinstellingen samenwerken in het verhaal dat u wilt vertellen? Oftewel wat maakt uw gemeente, wijk, dorp, gemeenschap zo bijzonder en op welke wijze kan erfgoed bijdragen aan het toeristisch beleid en omgekeerd; hoe kan erfgoed profijt hebben van dit beleid?

Welke onderwerpen komen aan bod?

 • U leert de waarden en potenties van erfgoed kennen en herkennen;
 • U verwerft inzicht in wat investeren in cultureel erfgoed kost en wat het oplevert;
 • U verwerft inzicht in uw 'voorraad' erfgoed;
 • U krijgt handvatten om erfgoed effectief te ontsluiten;
 • U oefent met het verenigen van belangen van horeca, cultuur en toerisme;
 • U onderscheidt de bedreigingen van de redding die toerisme kan zijn voor het cultureel erfgoed;
 • U leert effectieve technieken hoe u de toerist kunt verleiden tot interesse voor en beleving van cultureel erfgoed;
 • U maakt kennis met inspirerende praktijkvoorbeelden en krijgt handvatten die toe te passen op uw eigen praktijk;
 • Met het geleerde in de cursus bent u in staat het verhaal van uw eigen stad, wijk te beschrijven en erfgoed hier effectief in te positioneren;
 • Een virtuele excursie door de Koloniën van Weldadigheid, gemeente Westerveld;
 • U vergroot uw netwerk.

Voor wie?

Deze cursus is specifiek bedoeld voor medewerkers erfgoed, recreatie en/of toerisme werkzaam bij gemeenten of provincies. Daarnaast zijn medewerkers van musea, adviesbureaus voor toerisme, ondernemersverenigingen en anderen bij erfgoed betrokkenen van harte welkom.

Wanneer?

Nader te bepalen. Medio maart 2022.

Aanmelden

U kunt zich nog niet aanmelden. Maar u kunt hier uw interesse kenbaar maken voor ons cursusaanbod van 2022. Nadere informatie over de cursussen wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Kosten

Nader te bepalen.

Praktisch

Voor onze online bijeenkomsten maken we gebruik van het platform Zoom. U krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.

Coronamaatregelen 

Vanaf 25 september vragen onze vergader- en cursuslocaties alle gasten bij binnenkomst naar een geldig coronatoegangsbewijs. Wie niet (volledig) gevaccineerd is, kan gebruikmaken van een toegangstest, niet ouder dan 24 uur. Dit geldt dus ook voor besloten evenementen. Wij vragen u dan ook een coronatoegangsbewijs of toegangstest mee te nemen naar een cursus of evenement op locatie en bij binnenkomst te tonen