HomeOpleidingsaanbod Erfgoed en herbestemmen

Erfgoed en herbestemmen

Deze cursus is een combinatie van 2 webinars (22 september en 20 oktober) en een praktijkbijeenkomst (24 september) op locatie Park Vliegbasis Soesterberg.


Veel monumentale gebouwen komen tegenwoordig leeg te staan en vragen om een nieuwe bestemming. Hierbij gaat het vaak om boerderijen, kerken, kloosters en industriële complexen, maar ook steeds meer kantoren en winkels staan er verlaten bij.

Tijdens deze cursus leert u dat er algemene uitgangspunten zijn t.a.v. het proces, maar dat herbestemming vooral ook vaak maatwerk is. Per project moet worden gekeken naar de context van het gebouw, de te behouden cultuurwaarden, de eigenaar, het gebruik, de exploitatie en het beheer. Wij bieden u praktische handvatten om deze gebouwen een nieuw leven te geven.

Welke onderwerpen komen onder meer aan bod?

 • inventarisatie van de mogelijkheden van het gebouw of complex;
 • vraag en aanbod, herbestemmingsstrategie;
 • visie en wensen van stakeholders, zoals eigenaar, architect, overheid en anderen;
 • financiële (on)mogelijkheden (incl.  inzicht in cijfers);
 • regelgeving rondom herbestemmen (zoals tijdelijk/tussentijds gebruik);
 • praktijkvoorbeelden: wat leren we van de successen en de ‘missers’;
 • stappenplan: hoe organiseer je het proces.

Voor wie?

De cursus ‘Erfgoed en herbestemmen’ is bestemd voor iedereen, die betrokken is bij zo'n complexe opgave, zoals ambtenaren erfgoed en/of ruimtelijke ordening, stedenbouwers, architecten. Enige kennis van de erfgoedsector is een pré.

Door wie?

Het webinar op 22 september wordt gegeven door Karianne Vandenbroucke, restauratie-architecte bij Rijnboutt, Amsterdam. Tijdens de webinar neemt Karianne de deelnemers mee in de door haar gehanteerde werkbare methodiek van het herbestemmingsproces. 

Op 24 september tijdens de fysieke bijeenkomst op Vliegbasis Soesterberg geeft Sandra Poelman, eigenaar van Glowingplaces, strategisch adviseur stedelijke transformatie en nieuwe economie, uitleg over hoe je van een ‘hopeloze’ plek een hotspot maakt. Tijdens de Pep-talk van Sandra Poelman is er ruimte om uw eigen casus te bespreken. 

Daar vertelt ook Harry Kers van het Restauratiefonds over creatieve financieringsmogelijkheden voor herbestemmingen. Arjan Westerhof (Utrechts Landschap, eigenaar van de Vliegbasis) en René van Engelenburg (Dropstuff media, gebruiker van een van de shelters, en gastheer op 24 september) delen hun ervaringen met de (her)ontwikkeling van de vliegbasis.

Wat krijgt u bij deze training?

 • inzicht in het proces, inclusief complexiteit;
 • inzicht in de verschillende rollen/belangen;
 • inzicht in uw eigen rol bij een herbestemming;
 • advies over uw herbestemmingsopgave;
 • strategieën en best practices van ervaren professionals; 
 • het boek: van ‘hopeloos naar hotspot’ van Sandra Poelman;
 • uitbreiding van uw netwerk.

Wanneer?

Webinar 1*: dinsdag 22 september van 14.00 - 15.30 uur
Tijdens de webinar neemt Karianne Vandenbroucke, restauratie-architecte bij Rijnboutt, Amsterdam de deelnemers mee in de door haar gehanteerde werkbare methodiek van het herbestemmingsproces. 

Herbestemming van erfgoed is namelijk niet langer voorbehouden aan restauratiespecialisten, maar behoort tegenwoordig tot de dagelijkse praktijk van menig architectenbureau. Hoe breng je de vakinhoudelijke invalshoek (cultuur- en bouwhistorie) en de operationele aanpak (bouwprogramma en gebiedsontwikkeling) samen? Hoe zorg je dat de kernkwaliteiten van een pand en de beoogde functie elkaar aanvullen en versterken – en knelpunten intelligent worden opgelost?

Praktijkbijeenkomst: donderdag 24 september op Park Vliegbasis Soesterberg van 09.00 - 14.00 uur.

Webinar 2: dinsdag 20 oktober van 14.00 - 15.30 uur (terugkomsessie). 

*  Inschrijven voor alleen het losse webinar van 22 september is ook mogelijk. Vul hier het formulier in. 

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen € 295,00 (excl. 21% btw) per persoon.
Dit is inclusief koffie/thee en lunch.

Een los webinar kost € 50,00 (excl. 21% btw) per persoon. Vul hier het formulier voor het losse webinar in. Voor de hele cursus schrijft u in aan de rechterzijde van deze pagina (direct inschrijven).

Praktisch

Voor onze webinars en online cursussen maken we gebruik van het platform Zoom. U krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.

"Altijd leerzaam om van elkaar te leren"

Docenten

Karianne Vandenbroucke
Karianne Vandenbroucke
Rijnbout Senior architect erfgoed
Hilde van Werven
Bouwkundig adviseur
Sandra Poelman
Glowingplaces