Leergang Erfgoedfilosofie

Bij de ruimtelijke inrichting op lokaal en regionaal niveau wordt steeds meer verwacht van u, als de erfgoedprofessional. U moet niet alleen kennis van zaken inbrengen, maar ook weten wat de ander beweegt. U moet grenzen en kaders kunnen stellen voor het behoud van het erfgoed, maar ook flexibel kunnen zijn om ruimtelijke ontwikkelingen niet te frustreren. Daarnaast moet u over object- en materiekennis beschikken en ook het erfgoedbrede belang behartigen op gebied en/of wijkniveau. Uw positie als erfgoedprofessional verschuift van ‘macht’ naar ‘gezag’. Kortom, er wordt vandaag de dag heel wat van u gevraagd als erfgoedprofessional.

Om aan al die verwachtingen te kunnen voldoen heeft de ErfgoedAcademie de Leergang ErfgoedFilosofie ontwikkeld.  In deze opleiding  bieden wij u reflectie op het vak, een training in vaardig overleggen en reflectie op het eigen handelen. De leergang is een Vrije Ruimte, een vrijplaats om na te denken, samen met anderen, over hoe de erfgoedzorgwereld in elkaar zit, wat ons en anderen te doen staat, wat is het juiste, het goede. De leergang biedt ruimte om te onderzoeken welke ideeën richtinggevend zijn voor uw/onze erfgoedzorgpraktijk, en deze praktijk op een hoger niveau te tillen. Klopt het wat we doen? Waar is het ons eigenlijk om begonnen? Wat is de essentie. Het gaat hierbij om reflectie op het vak maar ook om reflectie op het eigen handelen en praktijk.
 
Bij het trainen van de vaardigheden worden filosofische instrumenten gehanteerd die teruggrijpen op de Vrije Kunsten uit de Oudheid retorica, dialectica en grammatica.

Interesse?

Op 7 september 2018 start de nieuwe leergang. Schrijf u nu in. Er worden max.16 deelenemers toegelaten.  

In 2015 hebben we een mini Leergang verzorgd op de Nederlandse Antillen. Kijk hier voor meer informatie 

Gepubliceerde essays

Met het schrijven en presenteren van een essay, een ‘Meesterwerk’ sluiten de cursisten de cursus erfgoedfilosofie af. Hieronder treft u enkele voorbeelden van essays aan die gepubliceerd zijn:

Sluitende kerken en betrokken burgersDownload de publicatieMei 2017: Nicole Roeterdink
Op zoek naar de nieuwe Nederlander in het erfgoedDownload de publicatieMaart 2017: Marjolein Sanderman
Even geduld a.u.b. Behoud door onthoudingDownload de publicatieMaart 2017: Renate Pekaar
Essay: 'MAG HET IETSJE MINDER?'Download de publicatieJuni 2016: Nanette de Jong
Breng cultuurhistorische waarde van alle woningen in kaartDownload de publicatieApril 2015: Victor van der Hidde (blad Aedes)
Welk verhaal boeit?Download de publicatieMei 2014: Paul Schaapman. (blad Monumenten)
De rol van de erfgoedprofessionalDownload de publicatieJanuari 2013: Bart van der Vossen, Jolie Kalmijn, Lara Voerman en Monique van Drunen
Erfgoedzorg met hart en zielDownload de publicatieOktober 2013: Har Kuijpers
Object of gebied, plaats of context?Download de publicatieJuli 2013: Dick de Jager
Monumenten: oud en mooiDownload de publicatieDecember 2012: Kees van Dam
 
  • reflectie op de professie en de eigen praktijk
  • gerenomeerde masters
  • training in vaardigheden
  • min. HBO en 5 jaar praktijkervaring
Organisatie
Maartje Voskuilen
Vragen?

Maartje Voskuilen
Planning & organisatie

Tel: (088) 2539080Stuur een e-mail
Pagina delen: