HomeOpleidingsaanbod Met het oog op het DSO – De Erfgoedstandaard

Met het oog op het DSO – De Erfgoedstandaard

De stelselherziening van het omgevingsrecht, zoals vorig jaar aan bod gekomen in de cursus Omgevingswet voor erfgoedprofessionals, vraagt een andere werk- en denkwijze van bij initiatiefnemers, overheden en burgers. Om dit anders werken en denken te ondersteunen is het voor alle betrokkenen nodig om gegevens en documenten snel en makkelijk uit te kunnen wisselen in een digitale omgeving: het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Dit is de centrale plek waar de informatie over de fysieke leefomgeving onder de Omgevingswet samenkomt. En waar initiatiefnemers, overheden en burgers snel kunnen zien wat er wel of niet is toegestaan in de fysieke leefomgeving.  

Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt (nu per 01-01-2022) moeten alle overheden zijn aangesloten op het DSO. Wat betekent dit voor de uitvoeringspraktijk voor u als erfgoedambtenaar bij een gemeente? Welke erfgoedinformatie kun je en moet je beschikbaar stellen voor in het DSO?

Deze interactieve bijeenkomst geeft u inzicht in het standaardiseren van registratiegegevens van erfgoed, zodat u als erfgoedambtenaar de data zo goed mogelijk op orde heeft zodra de Omgevingswet in werking treedt.

Welke onderwerpen komen aan bod?

  • Wat is het DSO, hoe ziet het eruit en wie is verantwoordelijk voor de (basis)registratiegegevens;
  • U krijgt een beeld hoe erfgoedregistratie gestandaardiseerd is en waarom er voor die wijze van standaardiseren is gekozen;
  • U leert waar u mee aan de slag kunt ter verbetering, toelichting of uitbreiding voor uw eigen erfgoeddata.

Voor wie is deze cursus?

Deze online bijeenkomst is een vervolg op de introductiecursus Omgevingswet voor Erfgoedprofessionals uit 2020 en is bedoeld voor medewerkers van gemeenten, provincie en Rijk die zich verder willen verdiepen in het DSO. 

U kunt ook deelnemen aan deze bijeenkomst als u de introductiecursus Omgevingswet voor erfgoedprofessionals niet gevolgd heeft.

Programma

  • Kennismaking, terugblik op de introductiecursus en een uitleg van het programma, door Nathalie Vossen (docent ErfgoedAcademie)
  • Waar denk je aan bij het DSO? En bij erfgoedregistraties in het DSO?, door Nathalie Vossen (docent ErfgoedAcademie) en Francien van Zaanen Durand en Marjolein Steeman (WDDB)
  • Uitleg over de Erfgoedstandaard, door Francien van Zaanen Durand en Marjolein Steeman (WDDB)
  • Wat gebeurt er met erfgoedgegevens in het DSO? door Francien van Zaanen Durand en Marjolein Steeman (WDDB)
  • Afsluiting, door Nathalie Vossen (docent ErfgoedAcademie)

Wanneer?

Deze bijeenkomst is online op woensdag 3 maart van 10.30 – 12.00 uur.

‘Anders werken’ onder de Omgevingswet’ is ook onderdeel van de cursus Omgevingswet voor professionals, die in april/mei wordt gegeven . Kijk hier voor meer informatie.

Kosten

De kosten voor deze online bijeenkomst zijn € 50,00 (excl. 21% btw) per persoon. 

U kunt ook deelnemen aan deze bijeenkomst als u de introductiecursus Omgevingswet voor erfgoedprofessionals niet gevolgd heeft.

Praktisch

Voor onze online bijeenkomsten maken we gebruik van het platform Zoom. U krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.

Experts

Francien van Zaanen Durand en Marjolein Steeman (Werkgroep De Data-Beet (WDDB))

Docenten

Nathalie Vossen
PRO-Erfgoed zelfstandig adviseur