HomeOpleidingsaanbod Webinars religieus erfgoed

Webinars religieus erfgoed

Vanuit het programma Toekomst Religieus Erfgoed zijn veel activiteiten georganiseerd om geïnteresseerden na te laten denken over de toekomst van kerken en kloosters in Nederland. Met als doel een stem te geven aan het belang en de betekenis van onze kerkgebouwen en kloosters. Er is veel bereikt en ook nog veel te doen, want het transitieproces gaat door. Kennisdeling blijft daarbij essentieel vanuit de gedachte ‘delen is vermenigvuldigen’.

In de maand juni organiseert de ErfgoedAcademie in samenwerking met de VBMK (Vereniging Beheerders Monumentale Kerken) een drietal webinars. Jorien Kranendijk (voormalig (deel)projectleider van het programma Toekomst Religieus Erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, ) zal deze webinars begeleiden.

10 juni: Kerken: Financiële waardering en fiscaliteiten

Over financiele waarde en fiscale mogelijkheden

Bij het instandhouden en beheren van kerkgebouwen spelen ook veel ‘financiële’ vraagstukken. Zeker wanneer sprake is van meervoudig gebruik en/of het afstoten van een kerkgebouw, is inzicht in de waarde van het gebouw en de fiscaliteiten van belang. Wilbert van Vliet (HVK Stevens) en Bernard Leemans (DVC Rentmeesters & Makelaars) delen hun kennis over deze onderwerpen.

17 juni: Samen kerken in kerken

Over samenwerking met internationale en migrantenkerken

Het kerkbezoek bij traditionele Nederlandse kerken loopt al een tijd terug. Haaks op deze ontwikkeling staat de groei van internationale en migrantenkerken. Wat betekent die ontwikkeling voor enerzijds voor de bestaande kerkgenootschappen en anderzijds de nieuwe kerkgemeenschappen? Wat is nodig om die samenwerking te verbeteren? Gaetan Mbwete van SKIN (Samen Kerk in Nederland), Rian Schonkeren van het Fatima Huis in Weert en Moralis Wijnstein van Victory Outreach in Eindhoven vertellen over hun ervaringen.

24 juni: Kerken en duurzaamheid

Over energiebesparende mogelijkheden en maatregelen

Een duurzame toekomst voor kerkgebouwen gaat niet alleen over waardering en betrokkenheid, maar zeker ook over ‘technische’ duurzaamheid van kerkgebouwen. Energiebesparende maatregelen bespaart in kosten en draagt bij aan de klimaatopgave. Belangrijk hierbij is ook welke mogelijkheden een kerkgebouw biedt. Welke ruimte biedt het exterieur en het interieur van het gebouw, welke slimme oplossingen zijn te bedenken? Marc Stappers (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) presenteert over de duurzame mogelijkheden. Robin Koot (projectleider Oostkerk in Middelburg) vertelt over de aanpak van de verduurzaming van dit prachtige top 100 monument.

Voor wie?

Kerkbesturen, kerkbeheerders, kerkrentmeesters, vrijwilligers, erfgoedambtenaren en anderen, betrokken bij/met toekomst van religieus erfgoed

Wanneer?

De webinars vinden plaats op vrijdag 10, 17 en 24 juni van 10.00 -11.30 uur. 

Kosten

Deelname is gratis. 

Praktisch

Voor onze online bijeenkomsten maken we gebruik van het platform Zoom. U krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.

Aanmelden

U kunt zich via de onderstaande knop inschrijven.

Docenten

Jorien Kranendijk
RCE Toekomst Religieus Erfgoed