ErfgoedOntmoeting
Een keer per jaar organiseren we een gratis ErfgoedOntmoeting. Hier kunnen alle alumni elkaar (weer) ontmoeten en kennis en ervaring uitwisselen. Daarnaast nodigen we altijd een interessante spreker uit om de Erfgoedlezing uit te spreken.

Alle informatie op een rij
De ErfgoedOntmoeting wordt jaarlijk georganiseerd en is alleen bestemd voor alumni van de Leergang ErfgoedFilosofie.
- Begindatum
- Kosten
- Gratis
- Doelgroepen
-
- Medewerker gemeente, rijk of provincie
- Medewerker erfgoedorganisatie
- Adviseurs en architecten
- Eigenaar industrieel erfgoed
- Overige professionals
- Docent
- Erik Boers
Aanmelden is niet langer mogelijk
Andere vragen?
Wij beantwoorden ze graag! Als je twijfelt, kunnen we je ook helpen met het kiezen van een cursus die bij jou past.
Waarom deze cursus?
-
Ontmoet andere alumni van de Leergang
-
Wissel ervaringen en kennis met elkaar uit
-
Wees op de hoogte van het laatste erfgoednieuws


Wat kan ik verwachten van deze dag?
De ErfgoedOntmoeting is elk jaar weer een feestelijk moment. Op deze bijeenkomst sluiten we de Leergang Erfgoedfilosofie af, en verwelkomen we nieuwe alumni. Ook organiseren we de jaarlijkse ErfgoedAcademielezing, waar je je kennis kunt opfrissen.
De ErfgoedOntmoeting heeft 2 doelen. Je wordt op de hoogte gebracht van vakinhoudelijke ontwikkelingen én het is een moment voor leden om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en het eigen denken aan te scherpen. Een gezellige en leerzame bijeenkomst die je niet mag missen dus!
De ErfgoedAcademielezing wordt dit jaar uitgesproken door Thijs Weststeijn, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Weststeijn bestudeert vroegmoderne Europese kunst in een cultuurhistorische context en schreef het boek: De toekomst van het verleden, Erfgoed en Klimaat. De klimaatcrisis, betoogt Weststeijn in De toekomst van het verleden, is ook een crisis van het erfgoed. Klimaatverandering betekent dat we op nieuwe manieren moeten omgaan met de geschiedenis. Historisch erfgoed confronteert ons inmiddels niet meer alleen met het verleden, maar ook met de toekomst.
De middag is van 13.00 - 17.00 uur met aansluitend een borrel en wordt gehouden in Leerhotel Het Klooster te Amersfoort. Meld je nu alvast aan. Binnenkort ontvang je meer informatie over het programma.
Terugblik editie 2022
Deze 2022-editie werd geopend door het Openbaar Dispuut, aan de hand van presentaties van 3 nieuwe Erfgoedacademieleden. Vervolgens werd de ErfgoedAcademielezing gedaan door Hans Mommaas, Rijksbouwmeester over Zin in de toekomst, Erfgoed in contexten van verbouwen. Aansluitend was er een verdiepend gesprek onder leiding van Erik Boers. Bekijk hieronder de video met de lezing van 4 november in Amersfoort.

Terugblik editie 2020
We organiseren de ErfgoedOntmoeting al ruim 7 jaar, maar het is elke keer weer een hoogtepunt. Benieuwd hoe de bijeenkomst eruitziet? Bekijk hiernaast de video van onze editie op 17 januari 2020 in Villa Jongerius.
Deze 2020-editie werd geopend door het Openbaar Dispuut, aan de hand van presentaties van 3 nieuwe Erfgoedacademieleden: Isabel van Lent, Gertjan de Boer en Yvonne Boonstra. Vervolgens werd de ErfgoedAcademielezing gedaan door Floris Alkemade, Rijksbouwmeester. De lezing ging over de relatie tussen architectuur en erfgoed. Aansluitend was er een verdiepend gesprek onder leiding van Erik Boers.
Erik Boers
- Specialisme
- Filosofie van management en organisatie
- Social media
Mijn hart en ervaring ligt in het begeleiden van gewetensvolle gesprekken over thema’s die er echt toe doen. Die gesprekken geef ik vorm geïnspireerd op de klassieke Artes Liberales: dialectica, retorica, grammatica en ethica.-

Niets spreekt vanzelf. Erfgoedobjecten spreken niet van zichzelf, maar ook de manier waarop erfgoedprofessionals menen daarmee om te moeten gaan is niet vanzelfsprekend.
Veelgestelde vragen
Wij denken graag met je mee
Heb je nog vragen? Ons team vertelt je graag alles over deze of andere cursussen.
Maak gebruik van onze jarenlange erfgoed-ervaring!