Veelgestelde vragen
Heb je een vraag? Misschien hebben wij deze al een keer beantwoord. Staat hij er toch niet tussen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.
Kies een onderwerp
Groen en landschappelijk erfgoed in beweging
-
Ja, ook buiten de cursusbijeenkomsten houd je je bezig met de cursus. Houd rekening met een tijdsbeslag van 8-12 uur voor het bestuderen van relevante achtergrondinformatie, het voorbereiden van opdrachten en het werken aan je eigen casus.
-
De cursus staat onder leiding van docent ErfgoedAcademie Carla Scheffer. Zij wordt bijgestaan door experts:
- Mariël Kok, adviseur Erfgoed en Ruimte, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
- Edwin Raap, senior Adviseur/Onderzoeker Landschap, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
- Marina Laméris, zelfstandig erfgoedadviseur
- Peter Zwemer, adviseur Erfgoed en Landschap, Erfgoed Zeeland
Herkomstonderzoek Koloniale Collecties
-
Koloniale collecties vormen een gevoelig onderwerp. Het is belangrijk dat musea en archieven kennis hebben van de koloniale achtergrond van Nederland en weten hoe ze goed herkomstonderzoek moeten doen, zodat zij adequaat invulling geven aan hun verantwoordelijkheden op dit terrein.
-
De cursus staat onder leiding van docent ErfgoedAcademie Peter de la Mar. Hij wordt bijgestaan door de volgende experts:
- Bente Bergmans, Consortium Koloniale Collecties
- Wim Manuhutu, historicus en erfgoed deskundige
- Klaas Stutje, senior onderzoeker koloniale collecties NIOD Instituut
- Cindy Zalm, Hoofd realisatie Wereldmuseum
-
Zeker! Tijdens de cursus ontmoet je collega’s met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast zijn lunch en/of borrel natuurlijk de momenten om ook op een informele manier kennis met elkaar te maken en informatie uit te wisselen.
Behoud je kerkgebouw
-
De cursus bestaat uit 3 webinars en een regionale bijeenkomst op locatie. Voor onze webinars maken we gebruik van het platform Zoom. Voordat de cursus start, krijg je via de mail een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.
-
Ja. Naast de bijeenkomsten ben je nog enige tijd kwijt aan het lezen van relevante achtergrondinformatie. Bovendien kost het wat tijd om je eigen casus voor te bereiden.
-
De cursus is ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerken (VBMK). De cursus maakt onderdeel uit van het Programma Toekomst Religieus Erfgoed.
-
Ja. Tijdens de cursus ontmoet je erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Op locatie organiseren we ook een gratis lunch, wat natuurlijk hét moment is om ook op een informele manier kennis met elkaar te maken en eventueel gegevens uit te wisselen.
Behoud van monumentale interieurs en interieurensembles
-
De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten, waarvan er 2 online plaatsvinden. Voor onze webinars en online cursussen maken we gebruik van het platform Zoom. Voordat de cursus start, krijg je via de mail een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.
-
Sta je aan het begin van je erfgoedcarrière? Dan is deze cursus een ideaal begin om het veld te leren kennen. Je leert wat erfgoed eigenlijk is, welke soorten er zijn en je ontdekt hoe het erfgoedveld er op dit moment uitziet. Een goede basis die je gelijk in de praktijk kan brengen.
-
Na deze cursus heb je oog voor de rol die monumentale interieurs en interieurensembles spelen bij het instandhouden van dit erfgoed in je eigen werk- en leefomgeving. Verder krijg je in deze cursus inzicht in de voorraad en conditie van monumentale interieurs in jouw regio. En je gaat een concept stappenplan maken voor gemeentelijk beleid dat je meer inzicht in monumentale interieurs geeft waarmee je het gesprek met de eigenaar beter kan voeren.
-
Naast de docent, Relatiebeheerder bij het Restauratiefonds Ina Roeterdink, werk je in deze cursus samen met een andere expert:
- Harrie Schuit, interieurspecialist bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
-
Friederike Hensch, beleidsadviseur cultureel erfgoed, gemeente Hilversum
-
Eva de Bruijne, beleidsmedewerker erfgoed, gemeente Hoorn
Beoordeling van bouwkwaliteit
-
Ja, ook buiten de cursusbijeenkomsten houd je je bezig met de cursus. Houd rekening met een tijdsbeslag van 4 uur voor het bestuderen van relevante achtergrondinformatie en voor je eigen casus.
-
De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten, waarvan er twee online plaatsvinden. Voor de online bijeenkomsten maken we gebruik van het platform Zoom. Je krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.
-
Na deze cursus kun je beoordelen of het restauratiewerk al dan niet goed en conform de vergunning wordt uitgevoerd, ben je in staat om een kwaliteitscheck op uitgevoerd restauratiewerk uit te voeren en herken je veel voorkomende schadebeelden. Het resultaat is een betere kwaliteit van een restauratie.
-
De minimale groepsgrootte van deze cursus is 10 deelnemers. Er kunnen maximaal 15 mensen meedoen.
-
Naast de docenten Yvonne Ploum (ErfgoedAcademie) en Klaas Broeder (Nationaal Restauratiecentrum) werk je in deze cursus onder meer samen met
- John van den Heuvel, zelfstandig natuursteenadviseur en begeleider van toonaangevende restauraties.
- Hajé van Egmond, adviseur op de vakgebieden omgevingsrecht, bouwregelgeving, brandveiligheid, handhaving en de kwaliteit van de bestaande bouw bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken
- Evelien Scharphof, coördinator bouwregelgeving bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken
- Michiel Enderman, Adviseur Cultureel Erfgoed bij de Gemeente Rotterdam
-
Genoeg! Tijdens de cursus ontmoet je andere erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast kun je onbeperkt ideeën en inspiratie uitwisselen met de docent en de experts. Tijdens de laatste cursusdag ontmoeten we elkaar ook in persoon, wat natuurlijk hét moment is om ook op een informele manier kennis met elkaar te maken en eventueel gegevens uit te wisselen.
Binnenklimaat in de praktijk
-
Ja, ook buiten de cursusbijeenkomsten houd je je bezig met de cursus. Houd rekening met een tijdsbeslag van acht uur voor het bestuderen van relevante achtergrondinformatie en voor voorbereiding van de opdrachten.
-
Na deze cursus weet je hoe het binnenklimaat in je gebouw in elkaar steekt. Je kunt de temperatuur en de luchtvochtigheid meten, bepaalt aan de hand van die metingen de risico’s voor je gebouw en begrijpt welke oplossingen er zijn. Je kunt het gesprek met externe adviseurs beter voeren en bent in staat om afgewogen beslissingen te nemen voor je erfgoed.
-
Zonder professionele kennis van het binnenklimaat, kan de kwaliteit van je kunstcollectie en de bouwschil van je gebouw aangetast raken. Het resultaat? Hoge energie- en onderhoudslasten die je organisatie kwetsbaar maken. Zonde van je erfgoed, van je tijd én van je geld.
-
De minimale groepsgrootte van deze cursus is 10 deelnemers. Neem, als je dat wilt, vooral nog een collega mee. De cursus kost € 375 (excl. 21% btw) per persoon.
-
Naast de docent, directeur Yvonne Ploum, werk je in deze cursus samen met deze experts:
- Bart Ankersmit, Senior Onderzoeker Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
- Marc Stappers, Specialist Bouwfysica Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
- Ronald Buïel, Interieurarchitect en Partner Soda Interieurarchitectuur
-
Naast docent Yvonne Ploum, werk je in deze cursus samen met:
- Marc Stappers, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
- Bart Ankersmit, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
-
Genoeg! Tijdens de cursus ontmoet je andere erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast kun je onbeperkt ideeën en inspiratie uitwisselen met de docent en de experts. Tijdens de eerste cursusdag hebben we ook een lunch op locatie, wat natuurlijk hét moment is om ook op een informele manier kennis met elkaar te maken en eventueel gegevens uit te wisselen.
Cultuurgoederen Tweede Wereldoorlog: herkomst en restitutie in de praktijk
-
De online bijeenkomst bestaat uit een webinar van tweeënhalf uur met een korte pauze. Voor de online bijeenkomsten maken we gebruik van het platform Zoom. Je krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.
-
Naast de vier bijeenkomsten vraagt de cursus een tijdsinvestering van 8 tot 12 uur. Je bereidt je eigen casus voor, werkt in je eigen tijd aan het implementatieplan voor restitutiebeleid en leest aanvullende informatie in de aanloop naar de bijeenkomsten.
-
Na de cursus heb jij kennis over:
- De achtergrond en procedures van het restitutiebeleid
- Gedegen herkomst- en personenonderzoek volgens een stappenplan
- Hoe je direct met een casus uit je eigen praktijk aan de slag kunt
- De dilemma’s en uitdagingen die dit onderzoek met zich meebrengt
- Hoe je met je eigen plan van aanpak het geleerde direct in de praktijk brengt
-
Ja, zeker! Tijdens de cursus ontmoet je erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast zijn lunch en/of borrel natuurlijk de momenten om ook op een informele manier kennis met elkaar te maken en informatie uit te wisselen.
Cursusadvies
-
Voor de meeste cursussen is een bepaalde vooropleiding niet verplicht. Wel gaan we uit van (minimaal) HBO-werk- en denkniveau om een cursus succesvol te volgen en voltooien.
-
Natuurlijk kan dat. We helpen je graag. Je kunt op meerdere manieren contact met ons opnemen voor vrijblijvend cursusadvies.
De Gebiedsbiografie
-
Ja, ook buiten de cursusbijeenkomsten houd je je bezig met de cursus. Houd rekening met een tijdsbeslag van acht uur voor het bestuderen van relevante achtergrondinformatie en het voorbereiden van opdrachten.
-
De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten, waarvan er twee online plaatsvinden. Voor de online bijeenkomsten maken we gebruik van het platform Zoom. Je krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.
-
Na deze cursus heb je oog voor de rol die erfgoed kan spelen bij ruimtelijke opgaven en ontwikkelingen. Je kent de achtergrond en methoden van de gebiedsbiografie, je kunt de gebiedsbiografie inzetten voor je omgevingsbeleid en snapt het belang van burgerparticipatie. Ook kun je een participatieplan opzetten en deze samen met het processchema vertalen in een uitvraag of projectvoorstel. In andere woorden: je maakt een ontwikkelingsgericht beleid én ontwerp.
-
Nederland staat voor een aantal grote transities. Van verduurzaming van de energieproductie tot aanpassing aan de klimaatverandering, van een miljoen nieuwe woningen tot het ontwikkelen van de kringlooplandbouw. Deze veranderingen landen niet in een ‘lege’ of ‘onbeschreven’ omgeving, maar in een omgeving met een eigen geschiedenis, die kan worden benut om de transitie met kwaliteit vorm te geven.
Twee instrumenten die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn de Gebiedsbiografie en de Stadsgenese.
Een gebiedsbiografie geeft inzicht in historische ruimtelijke ontwikkelingen, kenmerken, patronen, structuren en verhalen en versterkt het begrip dat de omgeving dynamisch is en dus altijd verandert. Het is een goede manier om de kernkwaliteiten in woord en beeld te vatten en te koppelen aan de gemeentelijke ambities.
Een stadsgenese is een 3D-verbeelding van de relatie van een stad (of gebied) met het natuurlijke systeem van bodem, water en groen/natuur en van de ingrepen van de mens in het natuurlijke systeem door de eeuwen heen. Genese betekent letterlijk ‘wording’ of ‘ontstaan’. Inzicht in het ontstaan biedt houvast om vanuit de identiteit van de plek te werken aan maatschappelijke opgaven zoals klimaatadaptatie en energietransitie.
De ontwikkeling van een stad sluit van oudsher aan op de natuurlijke dynamiek. Die samenhang tussen de stad en de natuurlijke omgeving is steeds minder herkenbaar geworden. Door de genese van de stad, ofwel de ‘wording’ of het ‘ontstaan’ van de stad te onderzoeken en integraal in beeld te brengen, richten we het vizier opnieuw op de samenhang tussen het natuurlijke systeem en de stedelijke ontwikkeling.
-
Naast de docent, Ruurd Kok, werk je in deze cursus samen met deze experts:
- Patricia Braaksma, coördinator ’t Groene Hart en eigenaar van Landschapspraktijk
- Jeroen Zomer, specialist Landschapsgeschiedenis, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
- Karin Stadhouders, onderzoeker, trainer en adviseur rond erfgoed en cultuurhistorie, eigenaar Verhalen van stad en land
- Dorien Haaksma, Gemeente De Fryske Marren
- Susanne Coppens, Projectmedewerker Landschap en Cultuurhistorie, bij Cultuurlandadvies
-
Genoeg! Tijdens de cursus ontmoet je erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast werk je samen met twee experts uit het werkveld en kun je onbeperkt ideeën en inspiratie uitwisselen met de docent. Na de laatste workshop organiseren we een lunch en gaan we aansluitend op excursie, wat natuurlijk hét moment is om ook op een informele manier kennis met elkaar te maken en eventueel gegevens uit te wisselen.
De Stadsgenese
-
Ja, ook buiten de cursusbijeenkomsten houd je je bezig met de cursus. Houd rekening met een tijdsbeslag van 8 tot 12 uur voor het bestuderen van relevante achtergrondinformatie, het voorbereiden van opdrachten en het werken aan je eigen casus.
-
Na deze cursus heb je zicht op de rol die erfgoed kan spelen in urgente ruimtelijke opgaven. Je kent de opbouw en gebruiksmogelijkheden van de stadsgenese en vindt de juiste bronnen om een stadsgenese mee te maken. Daarnaast heb je de inhoudelijke én strategische handvatten om het sectoraal denken te doorbreken, en kun je erfgoed positioneren als structuurdrager in visie- en planontwikkeling. De kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan, pas je gelijk toe in je eigen professionele praktijk.
-
Nederland staat voor een aantal grote transities. Van verduurzaming van de energieproductie tot aanpassing aan de klimaatverandering, van een miljoen nieuwe woningen tot het ontwikkelen van de kringlooplandbouw. Deze veranderingen landen niet in een ‘lege’ of ‘onbeschreven’ omgeving, maar in een omgeving met een eigen geschiedenis, die kan worden benut om de transitie met kwaliteit vorm te geven.
Twee instrumenten die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn de Gebiedsbiografie en de Stadsgenese.
Een gebiedsbiografie geeft inzicht in historische ruimtelijke ontwikkelingen, kenmerken, patronen, structuren en verhalen en versterkt het begrip dat de omgeving dynamisch is en dus altijd verandert. Het is een goede manier om de kernkwaliteiten in woord en beeld te vatten en te koppelen aan de gemeentelijke ambities.
Een stadsgenese is een 3D-verbeelding van de relatie van een stad (of gebied) met het natuurlijke systeem van bodem, water en groen/ natuur en van de ingrepen van de mens in het natuurlijke systeem door de eeuwen heen. Genese betekent letterlijk ‘wording’ of ‘ontstaan’. Inzicht in het ontstaan biedt houvast om vanuit de identiteit van de plek te werken aan maatschappelijke opgaven zoals klimaatadaptatie en energietransitie.
De ontwikkeling van een stad sluit van oudsher aan op de natuurlijke dynamiek. Die samenhang tussen de stad en de natuurlijke omgeving is steeds minder herkenbaar geworden. Door de genese van de stad, ofwel de ‘wording’ of het ‘ontstaan’ van de stad te onderzoeken en integraal in beeld te brengen, richten we het vizier opnieuw op de samenhang tussen het natuurlijke systeem en de stedelijke ontwikkeling.
-
Naast de docent, Ruurd Kok, werk je in deze cursus samen met deze experts:
- Kees Broks, Stowa
- Gemeente Zutphen
- Menne Kosian
- Gilbert Maas
- Gertjan de Boer, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
- Ellen Vreenegoor, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
-
Zeker! Tijdens de cursus ontmoet je erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast werk je samen met 2 experts uit het werkveld en kun je onbeperkt ideeën en inspiratie uitwisselen met de docent. Tijdens de eerste bijeenkomst organiseren we ook een kleine lunch en borrel, wat natuurlijk hét moment is om ook op een informele manier kennis met elkaar te maken en eventueel gegevens uit te wisselen.
Digitaal erfgoed
-
Goede zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed zijn belangrijk. Nu, maar ook later. Als je je collecties wilt digitaliseren, heb je een visie, maar ook kennis, vaardigheden en een plan van aanpak nodig. In deze cursus leer je niet alleen veel over digitaal erfgoed, maar ga je ook meteen aan de slag met een praktisch actieplan.
-
Naast de docent, Digitaal Erfgoed Specialist Sies Vonk, werk je in deze cursus samen met experts.
De volgende experts zijn aangesloten bij deze cursus:- Gaby Wijers, directeur van Li-Ma, deelt informatie in relatie tot het onderwerp Houdbaar.
- Ruben Schalk, informatiemanager Thesauri en Linked Open Data bij het Rijksdienst Cultureel erfgoed vertelt over het Thermennetwerk in relatie tot het onderwerp Bruikbaar.
- Marjon van Schendel, programma manager bij RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis vertelt iets over Zichtbaar.
-
Genoeg! Tijdens de cursus ontmoet je erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast werk je samen met 3 experts uit het werkveld en kun je onbeperkt ideeën en inspiratie uitwisselen met de docent. Na de laatste bijeenkomst organiseren we ook een borrel, wat natuurlijk dé plek is om ook op een informele manier kennis met elkaar te maken en eventueel gegevens uit te wisselen.
Diploma, certificaat
-
Na afronding van een cursus ontvang je op verzoek een certificaat als bewijs van deelname.
Erfgoed en financiën
-
Na het volgen van deze cursus heb je inzicht in de financiële waardering van monumenten en weet je welke financieringsmogelijkheden er allemaal zijn. Daarmee kun je de eigenaar of initiatiefnemer van een monument beter en accuraat advies geven over de financieringsmogelijkheden.
De cursus maakt deel uit van de Leerlijn Erfgoedbeleid . Hierin komen alle onderwerpen aan bod die je nodig hebt om een goede invulling te geven aan een erfgoedbeleid binnen je gemeente.
-
De cursus kost € 475 (excl. 21% btw) per persoon. De koffie, thee en lunch zijn hierbij inbegrepen.
-
Naast docent Ina Roeterdink, werk je in deze cursus samen met:
- Suzan te Brake, Directeur van Stichting Wijnhuisfonds
- Bernard Brons, Accountmanager bij het Nationaal Restauratiefonds
-
In deze cursus komt het volgende aan bod:
- Subsidieregelingen
Je kent de regelingen die van toepassing zijn op monumenten. - Financiële mogelijkheden
Je herkent de financiële mogelijkheden en weegt af of je deze wilt benutten. - Overige financieringsmogelijkheden
Je hebt zicht op alternatieve en nieuwe bronnen van financiering. - Vastgoedrekenen en monumenten
Je weet welke factoren de financiële waarde van een monument bepalen. - Toepassen in de praktijk
Je rekent aan monumenten en past de theorie toe in je eigen praktijk.
- Subsidieregelingen
-
Zeker! Tijdens de cursus ontmoet je erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast alle tijd om aan docent en expert je vragen te stellen. De cursus is inclusief koffie, thee en lunch. Dat zijn natuurlijk dé momenten om op een informele manier kennis met elkaar te maken en eventueel gegevens uit te wisselen.
Erfgoed, economie en toerisme
-
De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten, waarvan er één online plaatsvindt. Voor de online bijeenkomsten maken we gebruik van het platform Zoom. Je krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.
-
In deze cursus leer je hoe Erfgoed het imago van jouw gemeente versterkt. Dit zorgt niet alleen voor meer toerisme en financiële opbrengst als gevolg daarvan, maar ook voor een fijne en inspirerende leefomgeving voor inwoners en bezoekers. Het hogere doel: erfgoed inzetten voor duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11,4). En het is natuurlijk hartstikke mooi dat jij hier vanuit je werk aan kunt bijdragen nadat je deze cursus hebt gevolgd.
-
Naast de docent, Peter de la Mar, werk je in deze cursus samen met deze experts:
- Jan Rouwendal, professor Vastgoedeconomie aan de Vrije Universiteit,
- Gerben Baaij, directeur Dordrecht Marketing en Partners
- Saskia Schrijer, adviseur Stad & Ontwikkeling | Monumentenzorg Gemeente Amersfoort
- Tieme Klinkers, beleidsadviseur Vrijetijdseconomie Gemeente Amersfoort
-
Genoeg! Tijdens de cursus ontmoet je erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast werk je samen met vier experts uit het werkveld en kun je ideeën en inspiratie uitwisselen met de docent. De lunch en/of borrel op locatie is natuurlijk hét moment om ook op een informele manier kennis met elkaar te maken en eventueel gegevens uit te wisselen.
Erfgoed, een kennismaking
-
Ja, ook buiten de cursusbijeenkomsten houd je je bezig met de cursus. Houd rekening met een tijdsbeslag van vier uur voor het bestuderen van relevante achtergrondinformatie en het uitvoeren van een voorbereidende opdracht.
-
De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten, waarvan er twee online plaatsvinden. Voor de online bijeenkomsten maken we gebruik van het platform Zoom. Je krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.
-
Zeker! Je kunt ook prima meedoen aan deze cursus als je op een andere manier dan via je werk interesse hebt in erfgoed en er meer over wilt weten.
-
Genoeg! Tijdens de cursus ontmoet je erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Je kunt ideeën en inspiratie met hen en de docent uitwisselen. Bovendien krijg je concrete tips waar je meteen mee aan de slag kan.
Erfgoedfilosofie
-
Nee nog niet. Om goed met elkaar in gesprek te gaan tijdens de leergang is het fijn als iedere deelnemer ongeveer op hetzelfde niveau werkzaam is. De leergang is specifiek voor ervaren erfgoedprofessional met minimaal hbo niveau en 5 jaar praktijkervaring. Voor beginnende erfgoedprofessionals hebben wij andere interessante cursussen beschikbaar.
Wij helpen je graag bij het kiezen van een cursus die bij jou past.
-
Gerenommeerde erfgoed Masters zijn aan deze leergang verbonden, zoals Linde Egberts, Joks Janssen, Elize Storms-Smeets, Karwan Fatah-Black, Evelien Masselink, Frank Strolenberg en Frank Bergevoet.
-
De kosten voor de hele leergang bedragen € 3.250,00 (excl. 21% btw). Dit is inclusief koffie/thee en lunch. Ook is 1 hotelovernachting tijdens module 1 inbegrepen (inclusief diner en ontbijt).
ErfgoedOntmoeting
-
Helaas niet. De bijeenkomst is juist gericht op het fysiek samenzijn van alumni en leden. Je kunt wel achteraf online de video en terugblik bekijken.
-
Genoeg! Tijdens de bijeenkomst ontmoet je erfgoedprofessionals en andere experts, waarmee je onbeperkt ideeën en inspiratie kunt uitwisselen. Door het informele karakter is de bijeenkomst een perfecte plek om kennis te maken en eventueel gegevens met elkaar te delen.
Erfgoedprikken: een methode voor integrale erfgoedbenadering
-
Je kunt het verhaal van een gebied alleen vertellen vanuit een integraal erfgoedbeeld. In deze cursus leer je hiervoor een methode die zichzelf in de praktijk bewezen heeft.
-
Frank Bergevoet van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en en Lorna Cruickshanks, specialist erfgoedparticipatie.
-
Genoeg! Tijdens de cursus ontmoet je erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast werk je samen met een expert uit het werkveld en kun je onbeperkt ideeën en inspiratie uitwisselen met de docent.
Gemeentelijk erfgoedbeleid
-
Ja, ook buiten de cursusbijeenkomsten houd je je bezig met de cursus. Houd rekening met een tijdsbeslag van 8-12 uur voor het bestuderen van relevante achtergrondinformatie, het voorbereiden van opdrachten en het werken aan je eigen casus.
-
De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten, waarvan er één op locatie in Nijmegen en twee online plaatsvinden Voor de online bijeenkomst maken we gebruik van het platform Zoom. Je krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.
-
Erfgoed geeft jouw gemeente een identiteit. Het trekt mensen aan en creëert een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven. En deze bedrijven trekken ook weer bezoekers aan. Allerlei redenen om het erfgoed in stand te houden dus. In deze cursus krijg je handvatten om -ondanks de uitdagingen waar je als gemeente tegenwoordig voor staat- een goed erfgoedbeleid te (her)ontwikkelen.
De cursus maakt deel uit van de Leerlijn Erfgoedbeleid. Hierin komen alle onderwerpen aan bod die je nodig hebt om een goede invulling te geven aan een erfgoedbeleid binnen je gemeente. Zo ontwikkel jij een beleid dat breed gedragen wordt.
-
In deze cursus komt het volgende aan bod:
- Analyse van erfgoed
Je doet onderzoek naar het erfgoed in jouw gemeente. - De mogelijkheden van erfgoedbeleid
Je leert wat je wilt- en kunt bereiken met erfgoedbeleid, ontdekt de aanpak van andere gemeentes en oefent hiermee in je eigen situatie. - Wet en regelgeving
Je leert welke verantwoordelijkheden je gemeente heeft om het huidige erfgoed te borgen in de Omgevingswet. - Plan van aanpak
Je kunt zelf een Plan van aanpak opstellen om tot een goed erfgoedbeleid te komen. - Financiële mogelijkheden
Je leert de financiële mogelijkheden herkennen en leert af te wegen of je deze wilt benutten. - Actuele onderwerpen rondom erfgoed
Zoals erfgoedparticipatie en het Verdrag van FARO. - Samenwerken met collega’s
Je leert samen te werken met collega’s van andere beleidsterreinen binnen je gemeente en ontdekt de meerwaarde van een integrale aanpak.
- Analyse van erfgoed
-
Genoeg! Tijdens de cursus ontmoet je andere erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast kun je onbeperkt ideeën en inspiratie uitwisselen met de docent. Bij iedere bijeenkomst organiseren we een gratis lunch, wat natuurlijk hét moment is om ook op een informele manier kennis met elkaar te maken en eventueel gegevens uit te wisselen.
-
Ja, zeker! Tijdens de cursus ontmoet je erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast zijn lunch en/of borrel natuurlijk de momenten om ook op een informele manier kennis met elkaar te maken en informatie uit te wisselen.
Groen Erfgoed
-
De cursus bestaat uit 2 bijeenkomsten, waarvan er 1 online plaatsvindt. Deze online bijeenkomst bestaat uit twee delen van twee uur met een pauze ertussen. Voor de online bijeenkomsten maken we gebruik van het platform Zoom. Je krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.
-
De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten, waarvan er 2 online plaatsvinden. Voor de online bijeenkomsten maken we gebruik van het platform Zoom. Je krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.
-
Ja. Naast de bijeenkomsten ben je nog enige tijd kwijt aan het lezen van relevante achtergrondinformatie. Bovendien kost het wat tijd om je eigen casus voor te bereiden.
-
Na deze cursus heb jij kennis over:
- De kansen en mogelijkheden om groen erfgoed een betekenisvolle rol te laten spelen in je gemeente
- De richtlijnen van tuinhistorisch onderzoek, het proces van vergunningverlening, toezicht en handhaving.
- Het onderhoud van groen erfgoed, volgens de Uitvoeringsrichtlijn voor hovenierswerk
- De rol van een beheerplan en wat daarbij komt kijken
- Financiële mogelijkheden voor groene monumenten
- Belangrijke spelers in het veld die je kunnen ondersteunen bij wettelijke taken
-
Ja, zeker! Tijdens de cursus ontmoet je erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Op locatie organiseren we ook een gratis lunch, wat natuurlijk hét moment is om ook op een informele manier kennis met elkaar te maken en eventueel gegevens uit te wisselen.
Integrale erfgoedbenadering
-
Je kunt het verhaal van een stad, gemeente of gebied pas echt goed vertellen vanuit een integraal erfgoedbeeld. In deze cursus leer je hiervoor een methode die zichzelf in de praktijk bewezen heeft.
-
Zeker! Tijdens de cursus ontmoet je erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Tijdens het programma is volop ruimte voor ontmoeting en het uitwisselen van gegevens.
Leerlijn erfgoedbeleid
-
Voor onze webinars en online cursussen maken we gebruik van Zoom. Voordat de cursusmodule start, krijg je via de mail een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.
-
De leerlijn bestaat uit vijf cursusmodules:
- Erfgoed: een kennismaking, start op 3 september 2024
- Gemeentelijk erfgoedbeleid, start 24 september 2024
- Erfgoed en financiën, 15 oktober 2024
- Cursus naar keuze (verplicht)
- Cursus naar keuze (verplicht)
Je doet kennis op van het erfgoedveld in hoofdlijnen. Van financieringsmogelijkheden tot lessen over het belang van communicatie binnen het veld. Je leert ook welke verschillende rollen erfgoedspecialisten hebben en hoe diverse beleidsvelden samenwerken.
-
Bescherming van ons erfgoed is bescherming van onze geschiedenis. In deze leerlijn leer je niet alleen de basis over erfgoed en het belang ervan, maar ga je ook meteen aan de slag met een praktisch actieplan voor je erfgoedbeleid. Je weet met welke factoren je rekening moet houden, met wie in je professionele omgeving je het beste kunt schakelen en je kunt je keuzes voor het beleid goed onderbouwen.
-
De leerlijn organiseren wij 2 keer per jaar.
-
De minimale groepsgrootte van deze leerlijn is 10 deelnemers.
-
Tijdens de leerlijn leer je alles over erfgoed van docenten Ina Roeterdink, Hilde van Werven en Peter de la Mar. Daarnaast werk je samen met erfgoedprofessionals van andere organisaties.
-
Zeker! Tijdens de leerlijn ontmoet je andere erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast kun je onbeperkt ideeën en inspiratie uitwisselen met de docenten. Na de laatste bijeenkomst organiseren we ook een borrel, wat natuurlijk dé plek is om ook op een informele manier kennis met elkaar te maken en eventueel gegevens uit te wisselen.
Makelaars
-
Helaas niet. De bijeenkomst wordt georganiseerd op locatie in Utrecht en is gericht op het fysiek samenwerken en verbinden met elkaar.
-
Genoeg! Tijdens de cursus ontmoet je erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast kun je onbeperkt ideeën en inspiratie uitwisselen met de docent.
Roerend Erfgoed
-
De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten, waarvan er 2 online plaatsvinden. Voor de online bijeenkomsten maken we gebruik van het platform Zoom. Je krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen. De laatste bijeenkomst is op locatie te Amersfoort.
-
Genoeg! Tijdens de cursus ontmoet je erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast werk je samen met de experts uit het werkveld en kun je onbeperkt ideeën en inspiratie uitwisselen met de docent. Tijdens de derde bijeenkomst op locatie is natuurlijk hét moment is om ook op een informele manier kennis met elkaar te maken en eventueel gegevens uit te wisselen.
Vergunningverlening
-
Nee, de cursus is gemaakt voor professionals die betrokken zijn bij vergunningverlening, zoals beleidsambtenaren erfgoed, monumentenadviseurs, vergunningverleners, toezichthouders, handhavers bij gemeenten. Ook is de cursus geschikt voor vergunningverleners bij omgevingsdiensten. Adviseurs die werkzaam zijn in adviescommissie omgevingskwaliteit (monumentencommissie) zijn ook een doelgroep.
-
De cursus is geen cursus over de Omgevingswet. We gaan ervan uit dat je deze wet ten minste op hoofdlijnen kent. Wel maken we je wegwijs in de relevante artikelen, de Bruidschat Omgevingsplan en AMvB's die het erfgoed betreffen.
-
Het vergunningsproces is een wezenlijk onderdeel van het werken met erfgoed. Daarom is deze vierdaagse cursus een must voor iedere professional die met erfgoed werkt.
Na deze cursus heb je zicht op de spelregels van vergunningsvrije en vergunningsplichtige werkzaamheden. Je kent de juridische aandachtspunten voor beschermde monumenten en weet wat de uitgangspunten en criteria bij werkzaamheden zijn. Ook geef je deskundig advies over de kwaliteit van een vergunning en weet je hoe je deze het best handhaaft. Jij zorgt ervoor dat de projecteigenaren zorgvuldig met het erfgoed omgaan – voor én tijdens hun werkzaamheden.
-
De minimale groepsgrootte van deze cursus is twaalf deelnemers. De maximale groepsgrootte van deze cursus is twintig deelnemers. Wees er dus op tijd bij!
-
- De omvang en reikwijdte van de bescherming van een rijksmonument (wat valt onder de bescherming);
- Het proces van vergunningverlening
- Indieningsvereisten: wat is er nodig voor een goed beoordeelbare aanvraag?
- Welke partijen spelen een rol in de vergunningverlening?
- De rol van de gemeentelijke adviescommissie in het voortraject en binnen de wettelijke procedure
- De rol van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
- De rol van de toezichthouder
- Wat betekent de wettelijke instandhoudingsplicht voor gemeenten? (De instandhoudingsplicht voor eigenaren gaat van de Erfgoedwet naar de Omgevingswet)
- Mogelijkheden handhaving: bestuurlijk en strafrechtelijk
- Tips en tricks: hoe pakken andere gemeenten het aan?
-
Genoeg! Tijdens de cursus ontmoet je erfgoedprofessionals met dezelfde uitdagingen als jij. Daarnaast kun je onbeperkt ideeën en inspiratie uitwisselen met de docent.
Algemeen
-
Bent u bij nader inzien niet in de gelegenheid deel te nemen aan de bijeenkomst/cursus/training, dan kunt u uw inschrijving tot 10 dagen voor de startdatum van de bijeenkomst/cursus/training kosteloos annuleren, daarna wordt het volledige bedrag in rekening gebracht. Annulering van een inschrijving voordat de bijeenkomst/cursus/training is begonnen, geschiedt door middel van een e-mail of u kunt een vervanger aanmelden. Na aanvang van de bijeenkomst/cursus/training is annulering niet meer mogelijk.
-
Het cursusprogramma voor 2025 is nog niet gepland. We starten met de planning vanaf oktober/november. Zodra dit bekend is, vind je de informatie terug op de website.
Vul hier het interesseformulier in, dan houden we je op de hoogte.