Podcasts
Luister hier de Podcasts terug met interviews over belangrijke ontwikkelingen en veranderingen in het erfgoedveld.

Podcastserie Niet Zomaargasten met: ‘Coryfeeën RCE’
Welkom bij Niet Zomaargasten, de podcastserie van de ErfgoedAcademie waarin we in gesprek gaan met erfgoedprofessionals in hart en nieren. De gemeenschappelijke deler? Ieder van hen heeft onlangs afscheid genomen van hun langjarige vaste baan. We kijken met hen terug, staan stil bij het heden en werpen een blik op de toekomst. Wat laten zij achter, wat geven zij ons mee? In elke aflevering sluit een jonge erfgoedprofessional aan om zijn of haar blik op de toekomst te delen.


Monique Eerden
Tijdens de vierde aflevering van onze podcastserie gaat Yvonne Ploum in gesprek met Monique Eerden. Monique studeerde kunstgeschiedenis en archeologie. Ze kwam in dienst bij de Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in 1992 en werkte hierna aan verschillende programma’s. Ze was deel van het Belvedère-team en werkte aan het Programma Herbestemming binnen de RCE. Ze stond aan de basis van de leergang Erfgoedfilosofie, die ze mede ontwikkelde en waarvan ze van 2012-2019 de studiebegeleider was. Vervolgens wijdde ze zich aan de archeologie en werkte ze mee aan het programma Instandhouding Archeologische Rijksmonumenten. In deze podcast deelt Monique kennis en inzichten over archeologische monumenten, onderwijs en het belang van de eigenaar. Onderwijs en het centraal stellen van de eigenaar waren de rode draden gedurende haar loopbaan. In haar visie begint het met aandacht voor de eigenaar. ‘Je moet wel van mensen houden’, is een belangrijke waarde voor haar, minstens zo belangrijk als de archeologie in zichzelf. Hiermee is ze ook een groot pleitbezorger van archeologie en participatie.
Archeologie zelf centraal
Bij haar aan tafel schuift aan Nynke De Vries. Samen werpen zij een blik op de toekomst van de archeologie. Nynke de Vries is adviseur archeologie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Nynke heeft een achtergrond in de commerciële archeologie. Voordat zij anderhalf jaar geleden bij de RCE kwam werken, stond zij altijd in het veld. Nynke wordt gedreven door het contact met de eigenaren maar in tegenstelling tot Monique stelt zij de archeologie zelf centraal. Zij heeft veel ervaring met de ‘huis-tuin-en keukenarcheologie’ zoals deze wordt beoefend in Nederland.

Frank Strolenberg
Tijdens de derde aflevering van de podcastserie Niet Zomaargasten van de ErfgoedAcademie gaan wij in gesprek met Frank Strolenberg. Frank was, onder andere, programmaleider Herbestemming en Religieus Erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). We praten met Frank over zijn carrière binnen de erfgoedsector en de veranderingen en ontwikkelingen die hij gedurende zijn jaren bij de RCE heeft waargenomen. Frank vertelt over zijn carrièrepad, dat onverwacht richting erfgoed ging. Hij benadrukt het belang van erfgoed dat niet alleen voor het behoud van erfgoed op zich, maar vooral voor de samenleving van waarde moet zijn. Hij gelooft sterk in: ‘Erfgoed als anker’. Zijn filosofie is om erfgoed te verbinden met maatschappelijke opgaven, waarbij het vertellen van verhalen een cruciale rol speelt in het overbrengen van de betekenis van erfgoed. In zijn visie is erfgoed mensgericht en staat de menselijke ervaring centraal in de waarde die we aan erfgoed toekennen.
Ook jong professional Tim van Wanroij, werkzaam bij de gemeente Tiel, schuift aan. Tim, die Frank leerde kennen tijdens een gezamenlijke werkperiode in Maastricht, heeft zich gericht op complexe integrale vraagstukken in de publieke sector. Hij bespreekt de uitdagingen waarmee de erfgoedsector momenteel wordt geconfronteerd, zoals het tekort aan kennis en menskracht binnen de sector, en de toenemende noodzaak om erfgoed op een inclusieve manier te benaderen. Ook voor hem staat de maatschappelijke waarde centraal. Als aanvulling op Frank benadrukt hij ‘Erfgoed als houvast’. Erfgoed verbindt mensen en plaatsen en leidt tot een waardevolle leefomgeving.

Anita Blom
In de tweede aflevering van deze podcastserie van de ErfgoedAcademie gaan wij in gesprek met Anita Blom. Anita werkte sinds 1994 in verschillende functies bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, sinds 2017 was zij projectleider Post 65. In deze rol leidde zij een belangrijk onderzoek naar de periode 1965-1990. Tegenwoordig werkt zij nog steeds als adviseur en onderzoeker naoorlogs erfgoed en ruimtelijke kwaliteit voor verschillende organisaties.
In deze podcast deelt Anita haar expertise over alledaags erfgoed en de waardering ervan. Voor haar is het verhaal achter een Post 65-gebouw of een -gebied net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan de expertwaarde of de ontwerper ervan.
Ook jong professional Sarah Gresnigt, beleidsadviseur bij Gemeente Nieuwegein, schuift bij het gesprek aan. Samen met Anita werpt zij een blik op de toekomst van alledaags erfgoed.
Deze aflevering met Anita Blom en Sarah Gresnigt biedt waardevolle inzichten voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur en stedenbouw uit de periode 1965-1990.
Jon van Rooijen
In deze eerste aflevering van deze podcastserie van de ErfgoedAcademie interviewden wij Jon van Rooijen. Jon was werkzaam als adviseur Erfgoed en Ruimte (stedenbouw) bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij adviseerde talrijke gemeenteambtenaren, ontwerpers en anderen over behoud en ontwikkeling van erfgoed in de uitvoeringspraktijk. Daarnaast was Jon ruim 30 jaar als coördinator betrokken bij het educatieprogramma van de ErfgoedAcademie.
In deze podcast deelt Jon zijn kennis en inzichten. Hij belicht belangrijke aspecten van erfgoedbehoud en -beheer en de rol van erfgoed in de ruimtelijke ontwikkeling.
Bij hem aan tafel schuift aan Joeri Sofka van bureau Lubbers. Samen werpen zij een blik op de toekomst van erfgoed en bespreken ze enkele uitdagingen en kansen die zich voordoen in een snel veranderende wereld.
Deze podcast met Jon van Rooijen en Joeri Sofka biedt waardevolle inzichten voor iedereen die geïnteresseerd is in erfgoedbehoud, geschiedenis en cultuur. Mis zeker niet de volgende afleveringen, met als volgende gast Anita Blom, over Alledaags erfgoed en de waardering ervan!