Podcasts

Luister je met ons mee?

Luister hier de Podcasts terug met interviews over belangrijke ontwikkelingen en veranderingen in het erfgoedveld.

Eo2022

Serie van 3 publieke interviews Niet Zomaargasten met: ‘Coryfeeën RCE’

Welkom bij Niet Zomaargasten, de podcastserie van de ErfgoedAcademie waarin we in gesprek gaan met erfgoedprofessionals in hart en nieren. De gemeenschappelijke deler? Ieder van hen heeft onlangs afscheid genomen van hun langjarige vaste baan.  We kijken met hen terug, staan stil bij het heden en werpen een blik op de toekomst. Wat laten zij achter, wat geven zij ons mee? In elke aflevering sluit een jonge erfgoedprofessional aan om zijn of haar blik op de toekomst te delen. 

De afgelopen 12 maanden namen drie erfgoedprofessionals afscheid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Jon van Rooijen, Frank Strolenberg, Anita Blom. Ieder van hen werkte vele, soms tientallen, jaren bij de RCE. Alle drie zijn het erfgoedprofessionals met een brede expertise, maar wel met een eigen bijzonder aandachtsgebied. Samen vertegenwoordigen ze belangrijke ontwikkelingen en veranderingen in het erfgoedveld.

  • 21 september 2023 Jon van Rooijen
  • 23 april 2024 Anita Blom
  • juli/augustus 2024 Frank Strolenberg

Het volgende interview is met Frank Strolenberg op 20 juni van 15.30 – 16.30 uur (inloop 15.00 uur) in het Eemklooster te Amersfoort. Wil je de opname van Frank bijwonen? Meld je dan aan.

serie podcast
Yvonne Ploum interviewt Anita Blom voor de podcastserie Niet Zomaargasten van de ErfgoedAcademie

Anita Blom

In de tweede aflevering van een driedelige podcastserie van de ErfgoedAcademie gaan wij in gesprek met Anita Blom. Anita werkte sinds 1994 in verschillende functies bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, sinds 2017 was zij projectleider Post 65. In deze rol leidde zij een belangrijk onderzoek naar de periode 1965-1990. Tegenwoordig werkt zij nog steeds als adviseur en onderzoeker naoorlogs erfgoed en ruimtelijke kwaliteit voor verschillende organisaties.

In deze podcast deelt Anita haar expertise over alledaags erfgoed en de waardering ervan. Voor haar is het verhaal achter een Post 65-gebouw of een -gebied net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan de expertwaarde of de ontwerper ervan.

Ook jong professional Sarah Gresnigt, beleidsadviseur bij Gemeente Nieuwegein, schuift bij het gesprek aan. Samen met Anita werpt zij een blik op de toekomst van alledaags erfgoed.

Deze aflevering met Anita Blom en Sarah Gresnigt biedt waardevolle inzichten voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur en stedenbouw uit de periode 1965-1990. 

jon en joeri

Jon van Rooijen

In deze eerste aflevering van een driedelige serie van de ErfgoedAcademie interviewden wij Jon van Rooijen. Jon was werkzaam als adviseur Erfgoed en Ruimte (stedenbouw) bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij adviseerde talrijke gemeenteambtenaren, ontwerpers en anderen over behoud en ontwikkeling van erfgoed in de uitvoeringspraktijk. Daarnaast was Jon ruim 30 jaar als coördinator betrokken bij het educatieprogramma van de ErfgoedAcademie.

In deze podcast deelt Jon zijn kennis en inzichten. Hij belicht belangrijke aspecten van erfgoedbehoud en -beheer en de rol van erfgoed in de ruimtelijke ontwikkeling.

Bij hem aan tafel schuift aan Joeri Sofka van bureau Lubbers. Samen werpen zij een blik op de toekomst van erfgoed en bespreken ze enkele uitdagingen en kansen die zich voordoen in een snel veranderende wereld.

Deze podcast met Jon van Rooijen en Joeri Sofka biedt waardevolle inzichten voor iedereen die geïnteresseerd is in erfgoedbehoud, geschiedenis en cultuur. Mis zeker niet de volgende afleveringen, met als volgende gast Anita Blom, over Alledaags erfgoed en de waardering ervan!