Leerlijn Behoud het kerkgebouw Overijssel

In Overijssel komen steeds meer kerkgebouwen leeg te staan. De provincie Overijssel vindt het belangrijk dat deze gebouwen behouden blijven voor de toekomst van het kerkdorp en biedt daarom de leerlijn Behoud het kerkgebouw Overijssel aan. De eerste twee edities waren een groot succes. Alle reden voor de provincie en ErfgoedAcademie om een derde editie te organiseren. In deze leerlijn ga je aan de slag met toekomstplannen voor jouw kerkgebouw. Daarbij krijg je hulp van experts.

Behoud het Overijssels Kerkgebouw

Alle informatie op een rij

De leerlijn bestaat uit 6 bijeenkomsten, waarvan 4 op locatie (verschillende plekken in de provincie Overijssel, bij voorkeur bij een van de deelnemers) en 2 online in de avond. Totale duur van de leerlijn ongeveer 3 maanden.

Begindatum
Kosten
gratis
Doelgroep
Kerkeigenaar, -bestuur, -beheer

Andere vragen?

Wij beantwoorden ze graag! Als je twijfelt, kunnen we je ook helpen met het kiezen van een cursus die bij jou past.

Neem contact op
St. Joriskerk houten bankje

Arjen van Dijk, Hof van Eden te Oldenzaal: Samen aan je eigen project werken geeft veel energie en plezier

Wat kan ik verwachten van deze leerlijn?

In deze leerlijn ga je aan de slag met het ‘merk van je kerk’: wie en wat wil je zijn. Je leert over de gebruiksmogelijkheden van jouw kerkgebouw. En je kijkt naar de behoefte van de omgeving: wie zouden gebruik willen maken van de kerk. Gaat het om een maatschappelijke, commerciële invulling of een combinatie. Daarnaast onderzoek je het financiële en organisatorische plaatje.

Je krijgt hulp van experts op het gebied van bijvoorbeeld gebruiksmogelijkheden, omgevingsfactoren, duurzaamheid, financiën en exploitatie. Samen met hen en de andere deelnemers maak je een plan dat goed afgestemd is op jouw situatie, en waarmee je direct aan de slag kunt. Op deze manier krijgt jouw kerkgebouw niet alleen meerdere functies, maar blijft het ook bewaard voor toekomstige generaties. 

Cursusdata

  • Vrijdag 13 december 2024 van 10.00-16.00 uur op locatie 
  • Maandag 13 januari 2025 van 19.30-21.30 uur online
  • Vrijdag 24 januari 2025 van 10.00-16.00 uur op locatie 
  • Maandag 3 februari 2025 van 19.30-21.30 uur online
  • Vrijdag 28 februari 2025 van 10.00-16.00 uur op locatie
  • Vrijdag 14 maart 2025 van 10.00-16.00 uur op locatie

Kosten 

De leerlijn is kosteloos en wordt georganiseerd in samenwerking met de Provincie Overijssel. De cursus wordt dit najaar voor de derde keer georganiseerd, je kunt je nu al aanmelden. 

Is deze leerlijn iets voor jou?:

Wil je aan de slag met het toekomstbestendig maken van een kerkgebouw in Overijssel? Dan is deze leerlijn iets voor jou. De leerlijn is bestemd voor:

  • Kerkbesturen, -rentmeesters, beherende stichtingen en eigenaren of beheerders van kerken van elke omvang, denominatie, status en periode in de provincie Overijssel;
  • Beheerders van kerkgebouwen (kosters) in de provincie Overijssel;
  • Vrijwilligers die op een of andere manier verbonden zijn aan het beheer en gebruik van kerken in de provincie Overijssel;
  • Actieve leden die vanuit een werkgroep bij de toekomst en het gebruik van de kerk betrokken zijn in de provincie Overijssel.

De leerlijn heeft ons plan voor behoud van het kerkgebouw aangescherpt en verstevigd. Samen lukt het beter!

Joriskerk