Q&A Webinar: Afwegingskader Verduurzaming Monumenten voor vergunningverleners

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) organiseert met medewerking van de Erfgoedacademie op dinsdag 10 oktober van 10:00 – 11:30 uur (online) een ‘Live Q&A’-webinar onder de titel: Afwegingskader Verduurzaming Monumenten voor vergunningverleners.

Deze cursus is geweest
Flehite

Alle informatie op een rij

Dit is wat je moet weten over het webinar.

Begindatum
Kosten
Gratis
Doelgroepen
  • Medewerker gemeente, rijk of provincie
  • Medewerker erfgoedorganisatie
  • Adviseurs en architecten
  • Overige professionals
Cursus moment
tot

Aanmelden is niet langer mogelijk

Andere vragen?

Wij beantwoorden ze graag! Als je twijfelt, kunnen we je ook helpen met het kiezen van een cursus die bij jou past.

Neem contact op

Waarom dit webinar?

  • Leer wat het afwegingskader inhoudt vanuit de gemeentelijke erfgoedpraktijk
  • Leer hoe het afwegingskader helpt bij vergunningverlening
  • Stel live je vragen over het afwegingskader
  • Gevel
  • Dakisolatie
  • Venster

Alles wat je moet weten over dit webinar

Om gemeenten te ondersteunen bij vergunningverlening en beleidsvorming met betrekking tot verduurzamen van (rijks)­monumenten heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in goede afstemming met de Federatie Grote Monumenten­gemeenten (FGM) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een geïllustreerd afwegings­kader opgesteld over de verduurzamings­ingrepen bij (woonhuis)monumenten. Ook de stichting Erkende Restauratie­kwaliteit Monumenten­zorg (ERM) is gevraagd om mee te kijken.

Het afwegingskader kent een thematische opbouw en stelt het monument centraal. Het afwegingskader heeft in deze eerste versie de volgende thema’s: vensterisolatie, gevelisolatie, dakisolatie en vloerisolatie.

Dit afwegingskader richt zich primair op veelvoorkomende en relatief eenvoudige ingrepen. Denk aan het isoleren van woonhuizen, of van al eerder als woningen herbestemde monumenten, zoals een voormalige fabriek. Bij dergelijke vergunningaanvragen zal de gemeente meestal een reguliere procedure doorlopen met een advies van de eigen monumentencommissie.

Programmaleider Frank Buchner van het programma Erfgoed en Duurzaamheid zal een korte introductie over het afwegingskader houden, waarna er veel ruimte is voor het beantwoorden van vragen over het afwegingskader vanuit de gemeentelijke erfgoedpraktijk. 

U kunt hier het webinar terugkijken:
https://vimeo.com/873020597/2e9280458b

 

Is dit webinar iets voor jou?

Dit afwegingskader is bedoeld voor gemeenten in hun rol als vergunningverlener in het proces van de verduurzaming van monumenten. In het verlengde daarvan is het afwegingskader ook van belang voor ruimtelijke kwaliteits- en monumentencommissies, omdat die binnen het proces van de vergunningverlening opereren binnen de kaders die de betreffende gemeente hen stelt.