ErfgoedAcademie organiseert erfgoed-lab

Publicatiedatum

In het kader van de programma’s Post 65 en Faro van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) werken meerdere partijen in het veld samen aan een nieuwe waarderingsmethodiek voor jong erfgoed (1965-1990). De bestaande waarderingsmethodiek wordt hierdoor verrijkt met samenspraak, meerstemmigheid en integrale erfgoedbenadering.

Erfgoed-lab bij Frederiksoord

De RCE begeleidt een praktijktoets waarin een voorlopige handreiking ‘Verrijken van het waarderen van Post 65 monumenten met Samenspraak, Meerstemmigheid en een Integrale Erfgoedbenadering’ wordt getest. De RCE, tien gemeenten, het Rijksvastgoedbedrijf en het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs gaan van maart tot en met mei 2025 aan de slag met een praktijktoets. Hierin wordt de waarde van 24 monumenten vastgesteld op basis van de handreiking. 

Erfgoed-lab
De ErfgoedAcademie organiseert een erfgoed-lab om de deelnemers aan de praktijktoets hierbij te ondersteunen. In het lab nemen we de voorlopige handreiking als basis. De focus ligt op de concrete toepassing: van kennis naar kunde. Daarnaast gaan we in op de voortgang en de kansen en uitdagingen in de praktijk. Ook maken we ruimte voor reflectie op de handreiking. Het erfgoed-lab heeft 40 deelnemers die zich via het Platform Faro aangemeld hebben. 

Bijeenkomsten
Van maart tot mei organiseren we elke maand een lab-bijeenkomst. Elke bijeenkomst bestaat uit een kennissessie en een intervisie. In elke afzonderlijke bijeenkomsten staat een ander hoofdthema uit de handreiking centraal. De focus van de eerste bijeenkomst in maart is het begrip meerstemmigheid. De tweede bijeenkomst in april gaat over samenspraak en tijdens de derde bijeenkomst in mei staat de integrale erfgoedbenadering centraal.