Nieuwe podcastopname: Frank Strolenberg
Welkom bij Niet Zomaargasten, de podcastserie van de ErfgoedAcademie waarin we in gesprek gaan met erfgoedprofessionals in hart en nieren. De gemeenschappelijke deler? Ieder van hen heeft onlangs afscheid genomen van hun langjarige vaste baan. We kijken met hen terug, staan stil bij het heden en werpen een blik op de toekomst. Wat laten zij achter, wat geven zij ons mee? In elke aflevering sluit een jonge erfgoedprofessional aan om zijn of haar blik op de toekomst te delen.

In deze aflevering van de podcastserie spreken wij Frank Strolenberg. Frank was, onder andere, programmaleider Herbestemming en Religieus Erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). We praten met Frank over zijn carrière binnen de erfgoedsector en de veranderingen en ontwikkelingen die hij gedurende zijn jaren bij de RCE heeft waargenomen. Aan tafel schuift ook aan jong professional Tim van Wanroij, werkzaam bij de gemeente Tiel. Beide professionals hebben een sterke focus op waardecreatie en het stimuleren van beweging binnen de sector.
Frank Strolenberg vertelt over zijn carrièrepad, dat onverwacht richting erfgoed ging. Hij benadrukt het belang van erfgoed dat niet alleen voor het behoud van erfgoed op zich, maar vooral voor de samenleving van waarde moet zijn. Hij gelooft sterk in: ‘Erfgoed als anker’. Zijn filosofie is om erfgoed te verbinden met maatschappelijke opgaven, waarbij het vertellen van verhalen een cruciale rol speelt in het overbrengen van de betekenis van erfgoed. In zijn visie is erfgoed mensgericht en staat de menselijke ervaring centraal in de waarde die we aan erfgoed toekennen.
Tim van Wanroij, die Frank leerde kennen tijdens een gezamenlijke werkperiode in Maastricht, heeft zich gericht op complexe integrale vraagstukken in de publieke sector. Hij bespreekt de uitdagingen waarmee de erfgoedsector momenteel wordt geconfronteerd, zoals het tekort aan kennis en menskracht binnen de sector, en de toenemende noodzaak om erfgoed op een inclusieve manier te benaderen. Ook voor hem staat de maatschappelijke waarde centraal. Als aanvulling op Frank benadrukt hij ‘Erfgoed als houvast’. Erfgoed verbindt mensen en plaatsen en leidt tot een waardevolle leefomgeving.
De podcast belicht de overgang van een naar binnen gekeerde erfgoedwereld naar een sector die steeds meer verbonden is met maatschappelijke en economische opgaven. Beide sprekers benadrukken de noodzaak van samenwerking en communicatie met verschillende maatschappelijke domeinen om erfgoed relevant en waardevol te houden voor de toekomst.