Terugblik ErfgoedOntmoeting 2024

Publicatiedatum

Op vrijdag 8 november organiseerde de ErfgoedAcademie weer de jaarlijkse ErfgoedOntmoeting, deze keer bij de Zalen van Zeven in Utrecht. Tijdens deze afsluiting van de Leergang Erfgoedfilosofie mochten we weer een nieuwe lichting alumni mogen verwelkomen. Daarnaast sprak filosoof Selby van Holthe de ErfgoedAcademielezing ‘Schoonheid als tussenbegrip’ uit over schoonheid en participatie.

Groepsfoto van nieuwe lichting alumni van de leergang Erfgoedfilisofie

Na een welkom door directeur Yvonne Ploum en een terugblik op de leergang door Frank Altenburg was het tijd voor de presentatie van drie meesterwerken onder leiding van Erik Boers. 

Meesterwerken
Dit jaar had de Leergang Erfgoedfilosofie 13 deelnemers. Drie van hen presenteerden hun meesterwerk, het essay waarmee ze de leergang afsloten. Karel Franken beet het spits af met de presentatie van ‘Eenheid, reflectie en eeuwigdurende verandering’ over het proces tijdens grote erfgoedtrajecten. Vervolgens was het de beurt aan Marjolein Woltering die inging op de rol van participatie met de presentatie van ‘Wanneer is de inzet van erfgoed als middel geslaagd?’. Tot slot presenteerde Jelle Hettema ‘Fatalisme, of hoopvol ruimte maken voor het nieuwe?’ waarin het ging over het verlies van erfgoed door klimaatverandering en de rol van rituelen daarin.

ErfgoedAcademielezing
Na een korte pauze  was het tijd voor de ErfgoedAcademielezing door Selby van Holthe. Van Holthe (52) studeerde psychologie in Boulder (VS) en filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze was daarnaast jarenlang zelfstandig ondernemer in de gezondheidszorg en directeur van een dermatologisch centrum. Nu werkt ze bij woningcorporatie Talis in Nijmegen. Haar interesse richt zich vooral op de vraag welke rol schoonheid in de woningbouw en ruimtelijke orde moet spelen. Daarbij laat ze zich vooral inspireren door het werk van de Duitse filosoof en dichter Friedrich Hölderlin. In de lezing ging zij in op wat schoonheid is volgens verschillende filosofen, de rol van schoonheid in de gebouwde omgeving en het belang van participatie daarbij. Tot slot ging de zaal met elkaar in gesprek over twee stellingen over dit onderwerp. 

Binnenkort kun je hier ook de lezing terugkijken en meer over de essays te weten komen, dus houd onze berichtgeving in de gaten!

 

[Foto nieuwe lichting alumni Leergang Erfgoedfilosofie en Selby van Holthe. Fotograaf: Joost Enkelaar]

Pieter-Matthijs Gijsbers