Home Religieus erfgoed 2022

Religieus erfgoed 2022

Hartelijk dank voor uw aanmelding voor onze reeks webinars Religieus Erfgoed. Op deze pagina vindt u de informatie over de webinars, de presentaties en de terugkijklinks:

A) Religieus erfgoed I: Kerken: Financiële waardering en fiscaliteiten | 10 juni 2022 

Over financiele waarde en fiscale mogelijkheden

Bij het instandhouden en beheren van kerkgebouwen spelen ook veel ‘financiële’ vraagstukken. Zeker wanneer sprake is van meervoudig gebruik en/of het afstoten van een kerkgebouw, is inzicht in de waarde van het gebouw en de fiscaliteiten van belang. Wilbert van Vliet (HVK Stevens) en Bernard Leemans (DVC Rentmeesters & Makelaars) delen hun kennis over deze onderwerpen.

PRESENTATIES:

Belangrijke Links / links uit de chat:


B) Religieus erfgoed II: Samen Kerken in Kerken | 17 juni 2022

Over samenwerking met internationale en migrantenkerken


Het kerkbezoek bij traditionele Nederlandse kerken loopt al een tijd terug. Haaks op deze ontwikkeling staat de groei van internationale en migrantenkerken. Wat betekent die ontwikkeling voor enerzijds voor de bestaande kerkgenootschappen en anderzijds de nieuwe kerkgemeenschappen? Wat is nodig om die samenwerking te verbeteren? Gaetan Mbwete van SKIN (Samen Kerk in Nederland), Rian Schonkeren van het Fatima Huis in Weert en Moralis Wijnstein van Victory Outreach in Eindhoven vertellen over hun ervaringen.

PRESENTATIES:


C) Religieus erfgoed III | Kerken en Duurzaamheid | 24 juni 2022

Over energiebesparende mogelijkheden en maatregelen

Een duurzame toekomst voor kerkgebouwen gaat niet alleen over waardering en betrokkenheid, maar zeker ook over ‘technische’ duurzaamheid van kerkgebouwen. Energiebesparende maatregelen bespaart in kosten en draagt bij aan de klimaatopgave. Belangrijk hierbij is ook welke mogelijkheden een kerkgebouw biedt. Welke ruimte biedt het exterieur en het interieur van het gebouw, welke slimme oplossingen zijn te bedenken? Marc Stappers (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) presenteert over de duurzame mogelijkheden. Robin Koot (projectleider Oostkerk in Middelburg) vertelt over de aanpak van de verduurzaming van dit prachtige top 100 monument.

PRESENTATIES:

LINKS:

C) OVERIGE INFORMATIE


HANDBOEK VBMK

https://www.vbmk.nl/vbmk-handboek-behoud-en-beheer/

PODCAST:

In ‘Kerken van ons allemaal’ bezoekt Katja Keuchenius kerken die zich voorbereiden op de toekomst. De gebouwen staan niet alleen meer open voor gelovigen, maar voor veel meer andere gebruikers. Wordt de kerk straks van ons allemaal?

>> https://open.spotify.com/show/0pc2WEX3itQ7H8KCzuQ8Eb?si=b6f9a8c5429b481c


Nieuwe cursus Behoud je kerkgebouw

Eind dit jaar willen we een nieuwe cursus Behoud je kerkgebouw organiseren. Het programma en data is nog niet bekend, maar u kunt wel uw interesse kenbaar maken via deze pagina.