Nieuwe podcast-serie over de toekomst van monumentale kerkgebouwen

Publicatiedatum

Vandaag is de eerste aflevering van de nieuwe podcast-serie “Kerken van ons allemaal” te beluisteren. Deze serie is ontwikkeld door de Vereniging Beheerders Monumentale Kerkgebouwen (VBMK) in samenwerking met de ErfgoedAcademie.

Podcast 1

“Kerken van ons allemaal”

In ‘Kerken van ons allemaal’ bezoekt Katja Keuchenius kerken die zich voorbereiden op de toekomst. De gebouwen staan niet alleen meer open voor gelovigen, maar voor veel meer andere gebruikers. Wordt de kerk straks van ons allemaal?

Via deze podcast-serie wil de VBMK op een laagdrempelige manier de toekomst van monumentale kerkgebouwen en de huidige problematiek rondom sluiting van kerkgebouwen en nieuw gebruik onder de aandacht brengen. De nadruk ligt op de belangrijke maatschappelijke en culturele functie van kerkgebouwen. Gemeentes spelen hierin een belangrijke rol door het ontwikkelen van een kerkenvisie, het beschikbaar stellen van subsidies en de kerk te gebruiken voor gemeentelijke evenementen.

Aflevering 1: De Laurenskerk als gebouw van hoop

In deze eerste aflevering bezoekt Katja de Laurenskerk in Rotterdam. Frank Migchielsen vertelt hoe hij hier als directeur van de kerk een nieuwe toekomst uitstippelde. De kerk maakt nu optimaal gebruik van de museale functie, het enorme orgel - de grootste van Nederland- en van de vloerverwarming, ook in trek bij yogaliefhebbers. Als nieuwe voorzitter van de Vereniging Behoud Monumentale Kerken (VBMK) ziet hij veel kansen om andere kerkgebouwen open te houden.

Aflevering 2: Broekerkerk een ontmoetingsplek voor het hele dorp

In deze aflevering bezoekt Katja de kerk van Broek in Waterland. Het hele dorp helpt mee om het gebouw open te houden en de kerk schenkt zelfs Gin &Tonics op een eigen terras. Marieke Maars legt uit hoe de stichting Broekerkerk met uitzicht uitsluitend vrijwilligers een nieuwe koers vaart.

Aflevering 3: De Grote Kerk Naarden, al eeuwenlang een baken van Holland

In deze aflevering bezoekt Katja de Grote Kerk Naarden. Hier speelt de Bach-vereniging jaarlijks de Mattheus Passion en gebeurt veel meer voor een groot publiek. Ellen Snoep, directeur van de stichting achter het gebouw, vertelt hoe de kerk nu ook een museale functie krijgt.