Home Actueel

Actueel

Hier vindt u actueel nieuws en interessante publicaties.

Nieuwe podcast-serie over de toekomst van monumentale kerkgebouwen

Vandaag is de eerste aflevering van de nieuwe podcast-serie “Kerken van ons allemaal” te beluisteren. Deze serie is ontwikkeld door de Vereniging Beheerders Monumentale Kerkgebouwen (VBMK) in samenwerking met de ErfgoedAcademie.

Lees verder

Beurs MONUMENT (17-19 mei 2022)

Ontmoeten wij elkaar op de beurs?

Lees verder

Nieuwe e-learning module beschikbaar op LeerjeErfgoed.nl: Erfgoedambachten

Nieuwe e-learning module beschikbaar op LeerjeErfgoed.nl: Erfgoedambachten. Welke soorten vakmanschap gaat er achter ons erfgoed schuil en hoe hebben zij zich in de loop der tijd ontwikkeld?

Lees verder

Twee nieuwe bestuursleden voor de ErfgoedAcademie

Op maandag 14 februari jl. zijn Ann- Katrin Adolph van Vereniging Hendrick de Keyser en Wouter Terpstra, werkzaam bij Natuurmonumenten, toegetreden tot het bestuur van de ErfgoedAcademie. In de Volmolen te Amersfoort werden beide bestuursleden van harte welkom geheten. Karianne Vandenbroucke, architect erfgoed associate bij Rijnboutt nam na drie jaar afscheid. 

Lees verder

Forse Verduurzamingsopgave voor de monumentensector

Hoe draagt u bij aan de verduurzamingsopgave?

Monumenteigenaren zijn actief bezig met verduurzaming. Gestimuleerd door een hoge energierekening, de wens tot verbetering van comfort en milieu, ondernemen zij actie. Ambitie is er genoeg: 80% van de monumenteigenaren geeft aan binnen 3 jaar maatregelen te willen treffen. 

Lees verder

Erfgoed beschermen doe je samen!

Sta jij bij jouw gemeente aan de lat voor het erfgoedbeleid? Wil je of moet je met participatie aan de slag, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Of wil je het erfgoedbeleid in jouw gemeente herzien? Doe inspiratie en actuele kennis op bij de cursus gemeentelijk erfgoedbeleid van de ErfgoedAcademie! 

Lees verder

Genoeg bagage verzamelen voor je start in de erfgoedsector?

Ben jij een starter in het erfgoedveld? Wil je je oriënteren op dit werkveld of ben je via je werk zijdelings betrokken bij erfgoed en wil je ook op dat gebied goed beslagen ten ijs komen? Volg dan de kennismakingscursus bij de ErfgoedAcademie! 

Lees verder

Resultaten Erfgoedparticipatie-labs nu voor iedereen beschikbaar

Hoe faciliteer en stimuleer je als erfgoedprofessional participatie? Met deze vraag hebben 125 erfgoedprofessionals ervaring opgedaan in Erfgoedparticipatie-labs van de ErfgoedAcademie. De door hen geteste tools en geleerde lessen staan nu online. Iedereen kan ze nu in de eigen werkpraktijk toepassen. 

Lees verder

Nieuwe module ‘Good Housekeeping’ op Leer je Erfgoed

Nieuwe module ‘Good Housekeeping’ op Leer je Erfgoed. Leer in 30 minuten over de basis van behoud van monumenten en het interieur.

Lees verder

Register now for ICOM-DEMHIST conference October 4-8 October

International museum and heritage professionals explore sustainability issues at ICOM-DEMHIST conference

The ICOM-DEMHIST Conference 2021 will take place from October 4-8, 2021. Under the conference title: "Historic House Museums for a Sustainable World: Challenges and Opportunities", the theme of sustainability and its meaning for historic house museums and heritage will be highlighted and explored. 

Lees verder

Schrijf je nu in voor ICOM-DEMHIST congres 4-8 oktober

Internationale museum- en erfgoedprofessionals onderzoeken duurzaamheidsvraagstukken bij ICOM-DEMHIST conferentie

De ICOM-DEMHIST conferentie 2021 vindt dit jaar plaats van 4-8 oktober 2021. Onder de titel: "Historisch Huis Musea voor een Duurzame Wereld: Challenges and Opportunities", worden het thema duurzaamheid en de betekenis ervan voor historisch huis musea en erfgoed belicht en uitgediept. De conferentie is voor iedereen die geïnteresseerd is in erfgoed, musea, duurzaamheid en crisisadaptatie. 

Lees verder

Erfgoedparticipatie-labs: een kijkje achter de schermen

Erfgoedparticipatie-labs: een kijkje achter de schermen. Coördinator Lorna Cruickshanks vertelt over de eerste maanden van dit leertraject.

Lees verder

Nieuwe module ‘Veiligheidszorg erfgoed’ op Leer je Erfgoed

Nieuwe module ‘Veiligheidszorg erfgoed’ op Leer je Erfgoed. Leer in 30 minuten over veelvoorkomende calamiteiten en hoe te voorkomen en te handelen.

Lees verder

35 jaar ErfgoedAcademie

Dit jaar bestaat de ErfgoedAcademie 35 jaar! De ErfgoedAcademie, destijds opgericht door het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, is inmiddels gegroeid naar een breed cursusinstituut met een divers, zowel online als offline, aanbod voor professionals in de erfgoedsector. Dat willen we graag vieren. 

Lees verder

Nieuwe e-learningmodule Werken met vrijwilligers

Vanaf vandaag staat de nieuwe module ‘Werken met vrijwilligers’ beschikbaar op ons e-learning platform Leer je Erfgoed. In deze module kun je leren wat er zoal komt kijken bij het coördineren van vrijwilligers.

Lees verder

Studium generale - Duurzaam erfgoed

Op 29 juni 2021 presenteren de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de ErfgoedAcademie (EA) een online Studium Generale over verduurzaming van monumenten en gebouwd erfgoed. Jullie zijn hiervoor van harte uitgenodigd op dinsdag 29 juni van 15.30 - 17.00 uur.

Lees verder

Nieuw: Labs over het Participatieproces en Erfgoedverhalen

Vandaag kwamen 42 erfgoedprofessionals online bijeen voor de aftrap van de Erfgoedparticipatie-labs 2021. In deze labs ontdekken professionals samen  wat participatie in de erfgoedpraktijk inhoudt.


Lees verder

Nieuwe leergang ErfgoedFilosofie van start gegaan

Op vrijdag 26 maart is de ErfgoedAcademie van start gegaan met een nieuwe Leergang ErfgoedFilosofie onder leiding van studiebegeleider Gábor Kozijn en filosoof Erik Boers.

Lees verder

Inschrijving Erfgoedparticipatie-labs 2021 gestart

In mei gaan twee nieuwe erfgoedparticipatie-labs van start! In deze labs ontdekken erfgoedprofessionals met elkaar wat participatie in de erfgoedpraktijk inhoudt. Lees meer >>

Lees verder

Online leren over de betekenis van religieus erfgoed

Voor alle vrijwilligers en medewerkers die zich inzetten voor de instandhouding en openstelling van gebedshuizen in Nederland èn die meer willen weten over religieus erfgoed, presenteert e-learningplatform Leer je Erfgoed de nieuwe module ‘Introductie op religieus erfgoed’.

Lees verder

ErfgoedAcademie-lezing 2021 met Jan de Jong

De ErfgoedAcademie is op 2 februari het cursusjaar 2021 gestart met de ErfgoedAcademie-lezing van Jan de Jong, werkzaam bij DG Fiscale zaken, Ministerie van Financiën. Kijk hier deze lezing terug.

Lees verder

Eerste minor Erfgoed & Ruimte succesvol afgesloten

Ter afsluiting van de minor Erfgoed en Ruimte presenteerden studenten van de Reinwardt Academie en de Vrije Universiteit op vrijdag 22 januari de onderzoeksresultaten van herontwikkeling van de parade op Landgoed Soestdijk. De minor is door de Reinwardt Academie en de Vrije Universiteit Amsterdam samen ontwikkeld met steun van de ErfgoedAcademie.  

Lees verder

ErfgoedAcademie 2020 in beeld

We nemen u graag mee in onze highlights van 2020. En zien u graag weer volgend jaar terug bij een van onze (online) cursussen. We starten weer op 2 februari 2020!

Lees verder

Nieuw: Introductie op religieus erfgoed

anaf vandaag staat een nieuwe module online op leerjeerfgoed.nl: Introductie op Religieus Erfgoed. Deze nieuwe module is bedoeld om vrijwilligers in het erfgoed te laten kennismaken met de bredere context van religieuze gebouwen en hun interieur.

Lees verder

Erfgoedparticipatie-labs 2020 succesvol afgerond

Begin dit jaar is de ErfgoedAcademie gestart met praktijkwerkplaatsen waarin erfgoedprofessionals samen op zoek gingen naar mogelijkheden om burgers te betrekken bij erfgoedvraagstukken en om erfgoed in te zetten bij maatschappelijke opgaven. Deze resultaten zijn nu te bekijken op onze website

Lees verder

Nieuwe reeks webinars ErfgoedDeal in samenwerking met ErfgoedAcademie

Het programmabureau Erfgoed Deal organiseert in samenwerking met de ErfgoedAcademie vier online bijeenkomsten.

Lees verder

Uitnodiging Studium Generale Webinar 6 en 13 oktober

Gebouwd Erfgoed, perspectieven in het post-coronatijdperk
Op 6 en 13 oktober organiseren de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de ErfgoedAcademie een Studium Generale over perspectieven op het Gebouwd erfgoed in het coronatijdperk en daarna.

Lees verder

Nieuw e-learningsplatform voor vrijwilligers

Vanaf vandaag kunnen erfgoedorganisaties vrijwilligers aanmelden voor de nieuwe leeromgeving Leer je Erfgoed. Een nieuw en erfgoedbreed e-learningplatform voor vrijwilligers die zich inzetten voor het beheren, toegankelijk en beleefbaar maken van erfgoed. Leer je Erfgoed is een gezamenlijk initiatief van de ErfgoedAcademie, de Nationale Monumentenorganisatie en Stichting Nederland Monumentenland.

 

Lees verder

Herbestemmen van Religieus Erfgoed bij EenVandaag

Nieuw: webinars en online cursussen

Eerste webinars binnenkort online

Alle fysieke cursussen tot en met 30 juni geannuleerd

Stand van zaken maandag 23 maart

Nieuwe praktijkwerkplaatsen erfgoedparticipatie

Nieuwe praktijkwerkplaatsen erfgoedparticipatie 

Erfgoed verbindt. Als we inwoners en liefhebbers actief betrekken bij ons cultureel erfgoed kan dit van grote betekenis zijn voor het waarderen, behoud en gebruik van ons erfgoed. In de komende twee jaar gaat de ErfgoedAcademie praktijkwerkplaatsen opzetten waarin erfgoedprofessionals rond het thema erfgoedparticipatie samen aan het werk gaan. In het begin van 2020 vindt er een startbijeenkomst plaats waarna de eerste praktijkwerkplaatsen kunnen beginnen.

Lees verder

Theatrale opening fototentoonstelling Corrie & Joseph

Op maandag 18 november om 16.00 is er een feestelijk openingsmoment van de fototentoonstelling Corrie & Joseph in de centrale hal van de RCE. We hebben deze tentoonstelling samen met de RCE georganiseerd. Jullie zijn hierbij van harte welkom!

Lees verder

Nieuw e-learningplatform voor vrijwilligers in de erfgoedsector

Donderdag 7 november heeft Christianne Mattijssen, sinds kort directeur Erfgoed en Kunsten bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het officiële startsein gegeven voor het nieuwe e-learningplatform voor vrijwilligers: Leer je Erfgoed. Zij maakte dit bekend tijdens het Nationaal Monumentencongres 2019 in Deventer. 

Lees verder

Eindpublicatie van onderzoek 'Meer Straatwaarden' nu online beschikbaar

De eindpublicatie van het onderzoek 'Straatwaarden', een interdisciplinair project uitgevoerd onder leiding van de Reinwardt Academie, is vanaf vandaag online beschikbaar voor geïnteresseerden uit de erfgoedsector. Deze publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met het lectoraat Play & Civic Media van de Hogeschool van Amsterdam, Gordion Cultureel Advies en Sustainism Lab. 

Lees verder

STUDIUM GENERALE - Donderdag 22 augustus

‘Erfgoed loont: de economie achter het erfgoed’ door Donovan Rypkema

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed i.s.m. ErfgoedAcademie

Lees verder

Feestelijke ErfgoedOntmoeting in het Centraal Museum.

Op 13 juni jl vond de halfjaarlijkse ErfgoedOntmoeting plaats. De ErfgoedOntmoeting van 13 juni stond in het teken van tien jaarleergang Erfgoedfilosofie, het afscheid van de coördinator van het eerste uur; Monique Eerden, en nestor en voorzitter van de ErfgoedAcademie; Fons Asselbergs

Lees verder

Nieuw bestuur voor de ErfgoedAcademie

Op maandag 8 april is het nieuwe bestuur van de ErfgoedAcademie geïnstalleerd.  Dit nieuwe bestuur, bestaande uit Joks Janssen, Marjolein Sanderman, René Kwant, Karianne Vandenbroucke en Wim Manuhutu, gaat zich met name inzetten voor betere keuzes en kennis rond erfgoed.

Lees verder

Kom langs op 14, 15 of 16 mei bij Monument 2019 in Den Bosch

Op 14, 15 en 16 mei staat in de Brabanthallen in Den Bosch alles in het teken van het onderhouden, restaureren, verduurzamen of herbestemmen van monumenten op de beurs Monument 2019. Hét trefpunt voor monumenteigenaren en erfgoedprofessionals.

Lees verder

De ‘meesterwerken’ van de Leergang ErfgoedFilosofie

Vrijdag 18 januari was de slotbijeenkomst van de Leergang ErfgoedFilosofie. Onder de bezielende leiding van Erik Boers, presenteerden de kersverse leden hun ‘meesterwerken’ met daarin de opgedane kennis en nieuwe inzichten.

Lees verder

Feestelijke afsluiting leergang ErfgoedFilosofie

Vrijdag 18 januari hebben 12 erfgoedprofessionals de leergang ErfgoedFilosofie van de ErfgoedAcademie met succes afgerond. De certificaten werden vrijdag 18 januari uitgereikt in De Observant te Amersfoort door Paul Meurs, een van de Masters verbonden aan de Erfgoedacademie. 

Lees verder

Geslaagd voor de Leerlijn Erfgoedbeleid.

Yvonne Ploum nieuwe directeur ErfgoedAcademie

Vanaf 1 november is Yvonne Ploum de nieuwe directeur van de ErfgoedAcademie. Zij gaat het opleidingsinstituut voor erfgoedprofessionals verder vormgeven en uitbreiden. De ErfgoedAcademie is gevestigd in Amersfoort en is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Nationaal Restauratiefonds.

Lees verder

Nationaal Monumentencongres: Met drie verschillende brillen kijken naar de Prodentfabriek

Nationaal Monumentencongres:  Erfgoedprofessionals keken door drie verschillende opleidingsbrillen in de Leerfabriek Prodent .

Bijna 500 erfgoedprofessionals spraken met elkaar op hun jaarlijkse congres over het thema ‘Erfgoed is van ons allemaal, toch?’ Dat gebeurde op 8 november bij de Prodentfabriek in Amersfoort, een herbestemd fabriekscomplex, dat volop wordt gebruikt en nog steeds in ontwikkeling is. De perfecte plek om met elkaar een goed gesprek te hebben en op onderzoek uit te gaan. De drie erfgoedopleidingen: Reinwardt Academie, Nationaal centrum Erfgoedopleidingen (NCE) en de ErfgoedAcademie lieten de congresgangers het terrein aanschouwen door drie verschillende opleidingsbrillen  (lees meer).

Lees verder

Vliegbasis Soesterberg: oord van onthouding en verborgen wereldgeschiedenis"

"Vliegbasis Soesterberg: oord van onthouding en verborgen wereldgeschiedenis". Paul Vesters (Utrechts Landschap) schreef essay over Vliegbasis Soesterberg ter afsluiting van de Leergang ErfgoedFilosofie.

Lees verder

Nieuw: MijnErfgoedAcademie

Niet iedereen zal het misschien opvallen… maar onze website is vernieuwd! Met een frisse nieuwe homepage en een eigen online omgeving voor onze cursisten.

Lees verder

Studenten bedenken nieuwe plannen voor voormalig gymnasium Adbij Rolduc

Donderdag 24 mei is voor de zesde keer gestart met de ‘Week van het Lege Gebouw’. In Kerkrade bij Abij Rolduc werken 50 studenten en docenten van verschillende opleidingen uit heel Nederland aan nieuwe plannen voor dit vroegere gymnasium. In 5 dagen leren de studenten in korte tijd het gebouw, de omgeving én elkaar kennen. De opgedane kennis presenteren zij op 28 mei aan de eigenaar van Rolduc en aan een panel van deskundigen van diverse hogescholen. 

Lees verder

Participeren kan je leren - door Tjeerd Vrij

Binnen de erfgoedsector zijn het spel, de spelers en de spelregels ingrijpend aan het veranderen. De nieuwe Omgevingswet heeft straks consequenties voor de ambtenaren en de (erfgoed-)professionals die actief zijn in dit veld. Niet alleen in juridische en beleidsmatige zin, maar óók voor de competenties die de professional in huis moet hebben. Tjeerd Vrij, opleidingsadviseur bij de ErfgoedAcademie geeft zijn visie over het belang van samenwerken en de kracht van erfgoed bij maatschappelijke uitdagingen zoals leegstand op het platteland, de energietransitie, waterveiligheid en klimaatverandering.

Lees verder

'Omdenken' noodzakelijk in energietransitie vraagstukken

De initiatieven voor zonnepaneel- en windmolenparken schieten als padden-stoelen uit de grond. Vaak staan diverse belangen op gespannen voet met elkaar. Leer nu in 1 dag ‘omdenken’ in energietransitie op 7 juni 2018. 

Lees verder