Hier vindt u actueel nieuws en interessante publicaties.
ErfgoedAcademie 2020 in beeld
We nemen u graag mee in onze highlights van 2020. En zien u graag weer volgend jaar terug bij een van onze (online) cursussen. We starten weer op 2 februari 2020!
Lees verderNieuw: Introductie op religieus erfgoed
anaf vandaag staat een nieuwe module online op leerjeerfgoed.nl: Introductie op Religieus Erfgoed. Deze nieuwe module is bedoeld om vrijwilligers in het erfgoed te laten kennismaken met de bredere context van religieuze gebouwen en hun interieur.
Lees verderErfgoedparticipatie-labs 2020 succesvol afgerond
Begin dit jaar is de ErfgoedAcademie gestart met praktijkwerkplaatsen waarin erfgoedprofessionals samen op zoek gingen naar mogelijkheden om burgers te betrekken bij erfgoedvraagstukken en om erfgoed in te zetten bij maatschappelijke opgaven. Deze resultaten zijn nu te bekijken op onze website
Lees verderNieuwe reeks webinars ErfgoedDeal in samenwerking met ErfgoedAcademie
Het programmabureau Erfgoed Deal organiseert in samenwerking met de ErfgoedAcademie vier online bijeenkomsten.
Lees verderUitnodiging Studium Generale Webinar 6 en 13 oktober
Gebouwd Erfgoed, perspectieven in het post-coronatijdperk
Op 6 en 13 oktober organiseren de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de ErfgoedAcademie een Studium Generale over perspectieven op het Gebouwd erfgoed in het coronatijdperk en daarna.
Nieuw e-learningsplatform voor vrijwilligers
Vanaf vandaag kunnen erfgoedorganisaties vrijwilligers aanmelden voor de nieuwe leeromgeving Leer je Erfgoed. Een nieuw en erfgoedbreed e-learningplatform voor vrijwilligers die zich inzetten voor het beheren, toegankelijk en beleefbaar maken van erfgoed. Leer je Erfgoed is een gezamenlijk initiatief van de ErfgoedAcademie, de Nationale Monumentenorganisatie en Stichting Nederland Monumentenland.
Lees verder
Herbestemmen van Religieus Erfgoed bij EenVandaag
Nieuw: webinars en online cursussen
Eerste webinars binnenkort online
Alle fysieke cursussen tot en met 30 juni geannuleerd
Stand van zaken maandag 23 maart
Nieuwe praktijkwerkplaatsen erfgoedparticipatie
Nieuwe praktijkwerkplaatsen erfgoedparticipatie
Erfgoed verbindt. Als we inwoners en liefhebbers actief betrekken bij ons cultureel erfgoed kan dit van grote betekenis zijn voor het waarderen, behoud en gebruik van ons erfgoed. In de komende twee jaar gaat de ErfgoedAcademie praktijkwerkplaatsen opzetten waarin erfgoedprofessionals rond het thema erfgoedparticipatie samen aan het werk gaan. In het begin van 2020 vindt er een startbijeenkomst plaats waarna de eerste praktijkwerkplaatsen kunnen beginnen.
Lees verderTheatrale opening fototentoonstelling Corrie & Joseph
Op maandag 18 november om 16.00 is er een feestelijk openingsmoment van de fototentoonstelling Corrie & Joseph in de centrale hal van de RCE. We hebben deze tentoonstelling samen met de RCE georganiseerd. Jullie zijn hierbij van harte welkom!
Lees verderNieuw e-learningplatform voor vrijwilligers in de erfgoedsector
Donderdag 7 november heeft Christianne Mattijssen, sinds kort directeur Erfgoed en Kunsten bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het officiële startsein gegeven voor het nieuwe e-learningplatform voor vrijwilligers: Leer je Erfgoed. Zij maakte dit bekend tijdens het Nationaal Monumentencongres 2019 in Deventer.
Lees verderEindpublicatie van onderzoek 'Meer Straatwaarden' nu online beschikbaar
De eindpublicatie van het onderzoek 'Straatwaarden', een interdisciplinair project uitgevoerd onder leiding van de Reinwardt Academie, is vanaf vandaag online beschikbaar voor geïnteresseerden uit de erfgoedsector. Deze publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met het lectoraat Play & Civic Media van de Hogeschool van Amsterdam, Gordion Cultureel Advies en Sustainism Lab.
Lees verderSTUDIUM GENERALE - Donderdag 22 augustus
‘Erfgoed loont: de economie achter het erfgoed’ door Donovan Rypkema
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed i.s.m. ErfgoedAcademie
Lees verderFeestelijke ErfgoedOntmoeting in het Centraal Museum.
Op 13 juni jl vond de halfjaarlijkse ErfgoedOntmoeting plaats. De ErfgoedOntmoeting van 13 juni stond in het teken van tien jaarleergang Erfgoedfilosofie, het afscheid van de coördinator van het eerste uur; Monique Eerden, en nestor en voorzitter van de ErfgoedAcademie; Fons Asselbergs
Lees verderNieuw bestuur voor de ErfgoedAcademie
Op maandag 8 april is het nieuwe bestuur van de ErfgoedAcademie geïnstalleerd. Dit nieuwe bestuur, bestaande uit Joks Janssen, Marjolein Sanderman, René Kwant, Karianne Vandenbroucke en Wim Manuhutu, gaat zich met name inzetten voor betere keuzes en kennis rond erfgoed.
Lees verderKom langs op 14, 15 of 16 mei bij Monument 2019 in Den Bosch
Op 14, 15 en 16 mei staat in de Brabanthallen in Den Bosch alles in het teken van het onderhouden, restaureren, verduurzamen of herbestemmen van monumenten op de beurs Monument 2019. Hét trefpunt voor monumenteigenaren en erfgoedprofessionals.
Lees verderDe ‘meesterwerken’ van de Leergang ErfgoedFilosofie
Vrijdag 18 januari was de slotbijeenkomst van de Leergang ErfgoedFilosofie. Onder de bezielende leiding van Erik Boers, presenteerden de kersverse leden hun ‘meesterwerken’ met daarin de opgedane kennis en nieuwe inzichten.
Lees verderFeestelijke afsluiting leergang ErfgoedFilosofie
Vrijdag 18 januari hebben 12 erfgoedprofessionals de leergang ErfgoedFilosofie van de ErfgoedAcademie met succes afgerond. De certificaten werden vrijdag 18 januari uitgereikt in De Observant te Amersfoort door Paul Meurs, een van de Masters verbonden aan de Erfgoedacademie.
Lees verderGeslaagd voor de Leerlijn Erfgoedbeleid.
Yvonne Ploum nieuwe directeur ErfgoedAcademie
Vanaf 1 november is Yvonne Ploum de nieuwe directeur van de ErfgoedAcademie. Zij gaat het opleidingsinstituut voor erfgoedprofessionals verder vormgeven en uitbreiden. De ErfgoedAcademie is gevestigd in Amersfoort en is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Nationaal Restauratiefonds.
Lees verderNationaal Monumentencongres: Met drie verschillende brillen kijken naar de Prodentfabriek
Nationaal Monumentencongres: Erfgoedprofessionals keken door drie verschillende opleidingsbrillen in de Leerfabriek Prodent .
Bijna 500 erfgoedprofessionals spraken met elkaar op hun jaarlijkse congres over het thema ‘Erfgoed is van ons allemaal, toch?’ Dat gebeurde op 8 november bij de Prodentfabriek in Amersfoort, een herbestemd fabriekscomplex, dat volop wordt gebruikt en nog steeds in ontwikkeling is. De perfecte plek om met elkaar een goed gesprek te hebben en op onderzoek uit te gaan. De drie erfgoedopleidingen: Reinwardt Academie, Nationaal centrum Erfgoedopleidingen (NCE) en de ErfgoedAcademie lieten de congresgangers het terrein aanschouwen door drie verschillende opleidingsbrillen (lees meer).
Vliegbasis Soesterberg: oord van onthouding en verborgen wereldgeschiedenis"
"Vliegbasis Soesterberg: oord van onthouding en verborgen wereldgeschiedenis". Paul Vesters (Utrechts Landschap) schreef essay over Vliegbasis Soesterberg ter afsluiting van de Leergang ErfgoedFilosofie.
Lees verderNieuw: MijnErfgoedAcademie
Niet iedereen zal het misschien opvallen… maar onze website is vernieuwd! Met een frisse nieuwe homepage en een eigen online omgeving voor onze cursisten.
Lees verderStudenten bedenken nieuwe plannen voor voormalig gymnasium Adbij Rolduc
Donderdag 24 mei is voor de zesde keer gestart met de ‘Week van het Lege Gebouw’. In Kerkrade bij Abij Rolduc werken 50 studenten en docenten van verschillende opleidingen uit heel Nederland aan nieuwe plannen voor dit vroegere gymnasium. In 5 dagen leren de studenten in korte tijd het gebouw, de omgeving én elkaar kennen. De opgedane kennis presenteren zij op 28 mei aan de eigenaar van Rolduc en aan een panel van deskundigen van diverse hogescholen.
Lees verderParticiperen kan je leren - door Tjeerd Vrij
Binnen de erfgoedsector zijn het spel, de spelers en de spelregels ingrijpend aan het veranderen. De nieuwe Omgevingswet heeft straks consequenties voor de ambtenaren en de (erfgoed-)professionals die actief zijn in dit veld. Niet alleen in juridische en beleidsmatige zin, maar óók voor de competenties die de professional in huis moet hebben. Tjeerd Vrij, opleidingsadviseur bij de ErfgoedAcademie geeft zijn visie over het belang van samenwerken en de kracht van erfgoed bij maatschappelijke uitdagingen zoals leegstand op het platteland, de energietransitie, waterveiligheid en klimaatverandering.
Lees verder'Omdenken' noodzakelijk in energietransitie vraagstukken
De initiatieven voor zonnepaneel- en windmolenparken schieten als padden-stoelen uit de grond. Vaak staan diverse belangen op gespannen voet met elkaar. Leer nu in 1 dag ‘omdenken’ in energietransitie op 7 juni 2018.
Lees verder