Home Actueel

Actueel

Hier vindt u actueel nieuws en interessante publicaties.

STUDIUM GENERALE - Donderdag 22 augustus

‘Erfgoed loont: de economie achter het erfgoed’ door Donovan Rypkema

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed i.s.m. ErfgoedAcademie

Lees verder

Feestelijke ErfgoedOntmoeting in het Centraal Museum.

Op 13 juni jl vond de halfjaarlijkse ErfgoedOntmoeting plaats. De ErfgoedOntmoeting van 13 juni stond in het teken van tien jaarleergang Erfgoedfilosofie, het afscheid van de coördinator van het eerste uur; Monique Eerden, en nestor en voorzitter van de ErfgoedAcademie; Fons Asselbergs

Lees verder

Nieuw bestuur voor de ErfgoedAcademie

Op maandag 8 april is het nieuwe bestuur van de ErfgoedAcademie geïnstalleerd.  Dit nieuwe bestuur, bestaande uit Joks Janssen, Marjolein Sanderman, René Kwant, Karianne Vandenbroucke en Wim Manuhutu, gaat zich met name inzetten voor betere keuzes en kennis rond erfgoed.

Lees verder

Kom langs op 14, 15 of 16 mei bij Monument 2019 in Den Bosch

Op 14, 15 en 16 mei staat in de Brabanthallen in Den Bosch alles in het teken van het onderhouden, restaureren, verduurzamen of herbestemmen van monumenten op de beurs Monument 2019. Hét trefpunt voor monumenteigenaren en erfgoedprofessionals.

Lees verder

De ‘meesterwerken’ van de Leergang ErfgoedFilosofie

Vrijdag 18 januari was de slotbijeenkomst van de Leergang ErfgoedFilosofie. Onder de bezielende leiding van Erik Boers, presenteerden de kersverse leden hun ‘meesterwerken’ met daarin de opgedane kennis en nieuwe inzichten.

Lees verder

Feestelijke afsluiting leergang ErfgoedFilosofie

Vrijdag 18 januari hebben 12 erfgoedprofessionals de leergang ErfgoedFilosofie van de ErfgoedAcademie met succes afgerond. De certificaten werden vrijdag 18 januari uitgereikt in De Observant te Amersfoort door Paul Meurs, een van de Masters verbonden aan de Erfgoedacademie. 

Lees verder

Geslaagd voor de Leerlijn Erfgoedbeleid.

Yvonne Ploum nieuwe directeur ErfgoedAcademie

Vanaf 1 november is Yvonne Ploum de nieuwe directeur van de ErfgoedAcademie. Zij gaat het opleidingsinstituut voor erfgoedprofessionals verder vormgeven en uitbreiden. De ErfgoedAcademie is gevestigd in Amersfoort en is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Nationaal Restauratiefonds.

Lees verder

Nationaal Monumentencongres: Met drie verschillende brillen kijken naar de Prodentfabriek

Nationaal Monumentencongres:  Erfgoedprofessionals keken door drie verschillende opleidingsbrillen in de Leerfabriek Prodent .

Bijna 500 erfgoedprofessionals spraken met elkaar op hun jaarlijkse congres over het thema ‘Erfgoed is van ons allemaal, toch?’ Dat gebeurde op 8 november bij de Prodentfabriek in Amersfoort, een herbestemd fabriekscomplex, dat volop wordt gebruikt en nog steeds in ontwikkeling is. De perfecte plek om met elkaar een goed gesprek te hebben en op onderzoek uit te gaan. De drie erfgoedopleidingen: Reinwardt Academie, Nationaal centrum Erfgoedopleidingen (NCE) en de ErfgoedAcademie lieten de congresgangers het terrein aanschouwen door drie verschillende opleidingsbrillen  (lees meer).

Lees verder

Vliegbasis Soesterberg: oord van onthouding en verborgen wereldgeschiedenis"

"Vliegbasis Soesterberg: oord van onthouding en verborgen wereldgeschiedenis". Paul Vesters (Utrechts Landschap) schreef essay over Vliegbasis Soesterberg ter afsluiting van de Leergang ErfgoedFilosofie.

Lees verder

Nieuw: MijnErfgoedAcademie

Niet iedereen zal het misschien opvallen… maar onze website is vernieuwd! Met een frisse nieuwe homepage en een eigen online omgeving voor onze cursisten.

Lees verder

Studenten bedenken nieuwe plannen voor voormalig gymnasium Adbij Rolduc

Donderdag 24 mei is voor de zesde keer gestart met de ‘Week van het Lege Gebouw’. In Kerkrade bij Abij Rolduc werken 50 studenten en docenten van verschillende opleidingen uit heel Nederland aan nieuwe plannen voor dit vroegere gymnasium. In 5 dagen leren de studenten in korte tijd het gebouw, de omgeving én elkaar kennen. De opgedane kennis presenteren zij op 28 mei aan de eigenaar van Rolduc en aan een panel van deskundigen van diverse hogescholen. 

Lees verder

Participeren kan je leren - door Tjeerd Vrij

Binnen de erfgoedsector zijn het spel, de spelers en de spelregels ingrijpend aan het veranderen. De nieuwe Omgevingswet heeft straks consequenties voor de ambtenaren en de (erfgoed-)professionals die actief zijn in dit veld. Niet alleen in juridische en beleidsmatige zin, maar óók voor de competenties die de professional in huis moet hebben. Tjeerd Vrij, opleidingsadviseur bij de ErfgoedAcademie geeft zijn visie over het belang van samenwerken en de kracht van erfgoed bij maatschappelijke uitdagingen zoals leegstand op het platteland, de energietransitie, waterveiligheid en klimaatverandering.

Lees verder

'Omdenken' noodzakelijk in energietransitie vraagstukken

De initiatieven voor zonnepaneel- en windmolenparken schieten als padden-stoelen uit de grond. Vaak staan diverse belangen op gespannen voet met elkaar. Leer nu in 1 dag ‘omdenken’ in energietransitie op 7 juni 2018. 

Lees verder