De Stadsgenese

De Stadsgenese is een methode om de samenhang tussen het natuurlijke systeem en de bewoningsgeschiedenis te onderzoeken. Deze methode geeft inzicht in hoe de kennis over cultureel erfgoed als vanzelfsprekend geïntegreerd wordt bij ruimtelijke keuzes waar water en bodem sturend zijn.

Cultureel erfgoed is niet alleen een waardevolle herinnering aan het verleden maar speelt mogelijk ook een grote rol bij ruimtelijke opgaven zoals klimaatadaptie en woningbouw. In deze cursus leer je de wording van een stad te onderzoeken en integraal in beeld te brengen. Zo leer je de samenhang tussen het natuurlijke systeem en de stedelijke ontwikkeling strategisch in te zetten.

Hellestraat

Alle informatie op een rij

Dit is alles wat je moet weten over deze cursus.

Begindatum
Kosten
€ 525,00 (ex. 21% btw)
Doelgroepen
 • Omgevingsdienst, Waterschappen
 • Medewerker gemeente, rijk of provincie
 • Medewerker erfgoedorganisatie
Docent
Ruurd Kok
Een combinatie van fysieke en online momenten
tot
Op locatie te Zutphen
tot
Op locatie te Amersfoort
tot
Op locatie te Amersfoort

Andere vragen?

Wij beantwoorden ze graag! Als je twijfelt, kunnen we je ook helpen met het kiezen van een cursus die bij jou past.

Neem contact op
 • Begrijp welke rol cultureel erfgoed heeft bij ruimtelijke keuzes waar water en bodem sturend zijn
 • Maak zelf een stadsgenese en leer deze strategisch in te zetten
 • Pas deze kennis en vaardigheden inhoudelijk en procesmatig toe in je eigen praktijk
 • Brockhorst
 • Leergang 2018
 • Dordrecht

Wat je moet weten over deze cursus

Van klimaatadaptie, energietransitie tot aan woningbouw: Nederland staat voor een aantal grote en urgente ruimtelijke opgaven. Opgaven waarvoor we geen pasklare aanpak hebben. Wat we wel weten is dat we veel kunnen leren van het al eeuwen durende samenspel tussen de mens en de natuurlijke omgeving. Een beter begrip van de samenhang tussen bodem, ondergrond, watersystemen én kennis van het verleden vormt daarbij een basis. In deze cursus leer je deze basis in te zetten bij klimaatadaptatie en stedelijke ontwikkelingen door te kiezen voor maatregelen en oplossingen die passen bij een locatie. 

Op de eerste dag van deze cursus maak je kennis met de methodiek van De Stadsgenese, onder andere door uitleg in het veld (excursie). Tijdens de andere cursusdagen en de werkopdrachten verdiep je deze kennis, leer je over het ontstaan en de ontwikkelingen van je eigen stad en het strategisch positioneren van cultureel erfgoed. Tijdens de laatste dag pitch je je eigen casus aan je medecursisten, docent en experts.

Na deze cursus ben je in staat een stadsgenese te schrijven en te gebruiken bij klimaatadaptieve projecten en stedelijke ontwikkelingen. 

Is deze cursus iets voor jou?

Ben jij werkzaam in erfgoed, archeologie, bodem, omgevingsbeleid, ruimtelijke ontwikkeling of ontwerp? En doe je dat bij een gemeente, provincie, omgevingsdienst, waterschap of de Rijksoverheid? Dan is deze cursus iets voor jou.

Met deze cursus haal je niet alleen de theoretische kennis en inspiratie binnen, maar maak je ook kennis met allerlei handelingsperspectieven. Je krijgt concrete tips en informatie waar je meteen mee aan de slag kunt in je werk. Je werkt ook samen met mensen uit andere organisaties. Zij, je docent en de experts, die te gast zijn vormen een waardevol netwerk. Hier kun je ook na de cursus op terugvallen wanneer je ergens tegenaan loopt of inspiratie wilt delen. 

's Heerenberg

Ruurd Kok

Ontmoet de docent
Specialisme
Verborgen verhalen in het landschap
Social media

Archeoloog en journalist Ruurd Kok onderzoekt, schrijft en presenteert over de verborgen verhalen in het (stedelijk) landschap en de actuele betekenis van die sporen.

Ruurd kok

Mensen met andere ogen naar hun eigen omgeving laten kijken.

Ruurd Kok zelfstandig archeoloog en freelance journalist

Zijn deze cursussen ook iets voor jou?

3 redenen om je in te schrijven

 • Begrijp welke rol erfgoed kan spelen in urgente ruimtelijke opgaven
 • Bouw een eigen stadsgenese op en gebruik deze op meerdere manieren
 • Pas deze kennis en vaardigheden inhoudelijk én procesmatig toe in je praktijk

Veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen

Wij denken graag met je mee

Heb je nog vragen? Ons team vertelt je graag alles over deze of andere cursussen. 

Maak gebruik van onze jarenlange erfgoed-ervaring!

Neem contact op