Industrieel Erfgoed op de Cariben: ongezien en zeldzaam

Denk mee over hoe we in het Caribisch deel van het koninkrijk omgaan met ons industrieel erfgoed op woensdag 13 december 2023 van 10.00 tot 12.00 uur Caribische tijd en van 15.00-17.00 uur Nederlandse tijd.

Het Dutch Caribbean Heritage Platform organiseert haar achtste webinar over de zeldzaamheid en onzichtbaarheid van het industrieel erfgoed van de Dutch Caribbean. We spreken samen over wat industrieel erfgoed is, wat de uitdaging is bij het maken van een waardestelling, het behoud en het geven van een nieuwe functie.

Deze webinar is geweest
Industrieel

Alle informatie op een rij

Dit is alles wat u moet weten over dit webinar.

Begindatum
Kosten
Gratis
Doelgroepen
  • Medewerker gemeente, rijk of provincie
  • Medewerker erfgoedorganisatie
  • Adviseurs en architecten
  • Eigenaar industrieel erfgoed
Webinar moment
tot
Nederlandse tijd

Aanmelden is niet langer mogelijk

Andere vragen?

Wij beantwoorden ze graag! Als je twijfelt, kunnen we je ook helpen met het kiezen van een cursus die bij jou past.

Neem contact op
DCHP logo

Wat kan ik verwachten van dit webinar?

Op de eilanden is slechts beperkt sprake van industrieën. Het meeste wat gebruikt wordt, wordt in het buitenland geproduceerd en op de eilanden ingevoerd. Toch is het zeldzame industrieel erfgoed van groot belang omdat die industrieën over het algemeen een grote stempel hebben gedrukt op het dagelijks leven en de samenleving. Denk daarbij bijvoorbeeld aan raffinaderijen, drinkwaterproductie, warenhuizen op de werf of de productie van kalk. Wanneer fabrieken en andere gebouwen buiten gebruik raken is er vaak maar weinig aandacht voor en vervallen ze snel. Soms worden ze als ‘lelijk’ beschouwd en wordt pas later hun monumentale waarde erkend. In een aantal gevallen worden ze ook gesloopt na gebruik, waardoor de herinnering snel verdwijnt. Hoe deze gebouwen te conserveren of restaureren is al een uitdaging, maar om ze ook nog een nieuw leven te geven door er nieuwe functies in te plaatsen is een complex en langdurig proces. Met deze webinar willen we aandacht geven aan deze categorie van erfgoed, ervaringen delen en advies geven over hoe hiermee om te gaan.

Onze gastsprekers laten zien hoe er op de eilanden en in Nederland wordt omgegaan met industrieel erfgoed. Ze kunnen vragen beantwoorden en inspiratie brengen. Daarnaast is er de mogelijkheid om eigen casussen in te brengen, zowel good practices als uitdagingen met elkaar te delen.

De sprekers tijdens dit webinar zijn:

  • Marlon Reina – Isla den nos bida: impact van 100 jaar raffinaderij op Curaçao
  • Mircla Nava –  Eagle: onzichtbaar erfgoed zichtbaar maken
  • Mariël Kok – ENCI van verguisd naar gewaardeerd erfgoed

Is dit webinar iets voor jou?

Ben je werkzaam als erfgoedprofessional, in de museale sector, architect of adviseur, werkzaam bij de overheid, die dit soort erfgoed in eigendom heeft of heb je op een andere manier interesse in industrieel erfgoed? Dan nodigen we je van harte uit om mee te doen!

Hoort en zegt het voort!

  • Samenwerking internationaal
  • fraters
  • industrie