Tweede Wereldoorlog in de Dutch Caribbean: Verhalen vertellen en herdenken

Denk mee over hoe we het Caribisch Tweede Wereldoorlogsverleden zichtbaar en beleefbaar kunnen maken voor onszelf en voor toekomstige generaties op maandag 17 april 2023 van 10.00 tot 12.00 uur Caribische tijd en van 16.00-18.00 uur Nederlandse tijd.

Het Dutch Caribbean Heritage Platform organiseert haar vierde webinar (4 van 10) in samenwerking met de ErfgoedAcademie en de Universiteit van Curaçao. Het staat in het teken van de (on)zichtbaarheid van het Tweede Wereldoorlogsverleden van de Dutch Caribbean. We spreken samen over welke verhalen en welk cultureel erfgoed nog zichtbaar zijn.

Deze webinar is geweest
Rondleiding

Alle informatie op een rij

Dit is alles wat u moet weten over dit webinar.

Begindatum
Kosten
Gratis
Doelgroepen
  • Medewerker gemeente, rijk of provincie
  • Medewerker erfgoedorganisatie
  • Adviseurs en architecten
  • Overige professionals
Webinar moment
tot
Nederlandse tijd

Aanmelden is niet langer mogelijk

Andere vragen?

Wij beantwoorden ze graag! Als je twijfelt, kunnen we je ook helpen met het kiezen van een cursus die bij jou past.

Neem contact op
DCHP logo

Wat kan ik verwachten van dit webinar?

In Europees Nederland zijn 4 en 5 mei een begrip. In Caribisch Nederland leven deze data en deze manier van herdenken van de oorlog en vieren van de vrijheid niet echt. De Dutch Caribbean heeft echter een belangrijke rol in de oorlog gespeeld en er zijn vele verhalen en nog tastbare herinneringen hieraan op de eilanden te vinden. Het is tijd om deze zichtbaar en beleefbaar te maken! Het Comité 4 en 5 mei uit Nederland doet dit al door Caribische Denkboeken uit te brengen voor leerlingen. Op Aruba werkt men aan een audiotour en lichtobjecten, die bewoners en bezoekers meer vertellen over die bewogen geschiedenis.

Dit webinar gaat over het bundelen van de verhalen, het zoeken en vinden van sporen en het zoeken naar manieren om die te delen en zichtbaar te maken. Zo kunnen we bewoners en bezoekers van nu én later meer bewust maken van dat deel van ons cultureel erfgoed. Ook helpt dit ons om onze eigen manieren van herdenken en vieren te vinden. 

Sprekers:

  • Cristan van Emden, Hoofd Onderzoek en Educatie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • Saskia Luckmann-Meijer van Stichting Cultuur Kameleon
  • Anja van Bergen, filmmaker en oprichter van Stichting Kurá di Arte

Het webinar was op 17 april van 10.00 tot 12.00 uur Caribische tijd en van 16.00-18.00 uur Nederlandse tijd.

Is dit webinar iets voor jou?

Ben je werkzaam als erfgoedprofessional, in de museale sector, architect of adviseur, monumenteigenaar of heb je op een andere manier interesse in de rol van cultureel erfgoed bij verhalen vertellen en herdenken? Dan nodigen we je van harte uit om mee te doen!

Hoort en zegt het voort!

  • Samenwerking internationaal
  • Bonaire
  • Bonaire 2