Webinar koloniale collecties

Een kerntaak van collectiebeherende instellingen is herkomstonderzoek. Onderdeel daarvan is de vraag of objecten of collecties uit koloniale context op een rechtvaardige manier zijn verworven. Een zorgvuldige omgang met koloniale collecties vraagt niet alleen om onderzoek, maar ook om samenwerking en kennisuitwisseling. In dit webinar helpen we je op weg.

Deze webinar is geweest
Koloniaal

Alle informatie op een rij

Dit is wat je moet weten over het webinar.

Begindatum
Kosten
Gratis
Doelgroepen
  • Conservator, registrator
  • Musea
  • Medewerker gemeente, rijk of provincie
Webinar moment
tot

Aanmelden is niet langer mogelijk

Andere vragen?

Wij beantwoorden ze graag! Als je twijfelt, kunnen we je ook helpen met het kiezen van een cursus die bij jou past.

Neem contact op

Waarom dit webinar?

  • Begrijp de achtergronden van het huidige beleid rond koloniaal erfgoed én de rollen en verantwoordelijkheden van belangrijke spelers
  • Besef het belang van zorgvuldig beheer van koloniale collecties
  • Leer van experts over dilemma’s rond koloniaal erfgoed en de beschikbare ondersteuning
Collonial2442

Wat je moet weten over dit webinar

In dit webinar bieden we informatie over het beleid koloniale collecties en maak je kennis met betrokken organisaties en experts.

Het Nederlandse beleid koloniale collecties wordt uitgevoerd langs drie lijnen: samenwerking met de herkomstlanden, een zorgvuldige behandeling van een teruggaveverzoek en herkomstonderzoek. De verantwoordelijkheid voor het herkomstonderzoek ligt bij de collectiebeherende instellingen zelf, zoals musea, universiteiten en bibliotheken. 

Herkomstonderzoek is vaak complex. Om jouw instelling in dit werk te ondersteunen, is het Consortium Koloniale Collecties bijeengebracht. Dit webinar neemt je mee langs de belangrijkste zaken die je zeker moet weten én helpt je op weg voor jouw eigen situatie. Ook is er ruimte voor vragen.

Is dit webinar iets voor jou?

Werk jij in een museum, archief of bibliotheek als collectiemedewerker? Ben je als ambtenaar medeverantwoordelijk voor collecties of betrokken bij collectiebeherende instellingen? Dan is dit webinar iets voor jou

Moderators

  • Peter de la Mar en Bente Bergmans

Aanmelden

Na je aanmelding ontvang je een week voorafgaand aan het webinar een informatiemail met daarin links naar de Zoommeeting en voorbereidingsmateriaal. We vinden het fijn als je deze informatie vooraf bestudeert.