Yvonne Ploum

Directeur ErfgoedAcademie
Specialisme
Erfgoed
Social media

Yvonne is inhoud gedreven. Of het nu gaat om musea, monumenten, landschap, archeologie of immaterieel erfgoed; Yvonne streeft er altijd naar erfgoed in te zetten voor maatschappelijke opgaven. Yvonne verbindt kennis aan een brede praktijkervaring. Ze relateert het individuele verhaal graag met humor aan het universele.

Yvonne Ploum

Erfgoed relevant maken en houden in dienst van een duurzame en mooiere wereld staat voor mij centraal

Yvonne Ploum Directeur ErfgoedAcademie
  • Een generalist die thuis is in vele domeinen
  • Bijna 25 jaar ervaring in de erfgoedsector
  • Een internationaal museum- en erfgoednetwerk
Peter de la Mar Joriskerk

Werkervaring van Yvonne

Al jong had Yvonne de drang om voor de klas te staan. Als docent Nederlands voor jongeren met een niet westerse migratieachtergrond begon ze haar werkende leven, waarna banen in verschillende bedrijven volgden. In 1996 kwam bij de liefde voor taal liefde voor het erfgoed en studeerde ze kunstgeschiedenis. Hierna werd ze directeur van het Armando Museum en later van Museum Oud Amelisweerd. Museum Oud Amelisweerd kreeg onder haar bewind de Europa Nostra Award. In 2018 keerde ze terug naar het onderwijs en werd directeur van de ErfgoedAcademie. Naast haar werk vervult Yvonne verschillende bestuursfuncties in het (internationale) culturele veld. Als ze tijd over heeft, kun je haar bureautje Kunst van Ploum inhuren voor culturele projecten en uitvaarten. 

Zo ziet een cursus bij Yvonne eruit

Als directeur van de ErfgoedAcademie kom ik niet altijd aan inhoud toe. Een cursus zelf geven is een mooie manier om dat regelmatig wel te doen. Ik ben graag dicht op de werkvloer en vind het fijn zelf te ervaren wie onze cursisten zijn en wat ze nodig hebben. In mijn cursussen hou ik ervan op tijd te beginnen en met enthousiasme en humor de dag te leiden. Ook geef ik graag andere vakgebieden zoals kunst en literatuur een plek in mijn cursussen waardoor ik hoop mijn cursisten op verschillende manieren te inspireren. Ik ben daarbij geen expert maar een generalist die genoeg van elk onderwerp weet om het gesprek goed te kunnen voeren. 

Train the trainer