ESSAY Integraal de heilige graal! Maar hoe doen we dat allemaal?

Daan Lavies, adviseur architectuurhistorie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, schreef over “Integraal de heilige graal! Maar hoe doen we dat allemaal? Lees hier het essay.

Daanlavies2
Daanlavies2

Daan Lavies, schreef dit essay als afsluiting van de leergang Erfgoedfilosofie, de verdiepende opleiding van de ErfgoedAcademie. In deze leergang reflecteer je samen met andere professionals op belangrijke erfgoedopgaven en bediscussieer je hedendaagse dilemma’s met bijzondere masters uit de erfgoedsector.

Wil jij meer weten over deze leergang Erfgoedfilosofie?  De volgende leergang start op 15 maart, er zijn nog plaatsen beschikbaar!

Integraal de heilige graal! Maar hoe doen we dat allemaal?

Dit essay gaat over de rol van erfgoedadviseurs, met name adviseurs architectuurhistorie, in het kader van de invoering van de Omgevingswet in Nederland vanaf 1 januari 2024. Daan Lavies beschrijft de uitdagingen waarmee erfgoedadviseurs worden geconfronteerd bij het afwegen van verschillende belangen en expertises in het proces van monumententransformaties. Onder de Omgevingswet worden concepten zoals 'ja-mits-denken', 'integraal werken', en 'omgevingstafels' geïntroduceerd om ambtelijke besluitvorming te stroomlijnen.

Is het wel aan een ambtenaar om zo integraal te wegen?