Mondriaanfonds maakt online kennisdeling mogelijk

Publicatiedatum

in het Caribisch deel van het Koninkrijk

Cariben 2022

Het Dutch Caribbean Heritage Platform heeft in samenwerking met de ErfgoedAcademie en de Universiteit van Curaçao een aanvraag gedaan bij het Mondriaanfonds voor twee jaar online kennis delen en trainen in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Kort geleden ontving het platform een positieve beschikking. Het fonds kent €20.000 toe. 

Met deze toekenning heeft de ErfgoedAcademie de mogelijkheid om een trainingsprogramma op te zetten en uit te voeren voor erfgoedprofessionals op de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk. De ErfgoedAcademie werkt hiervoor samen met het Dutch Caribbean Heritage Platform, de Universiteit van Curaçao en met lokale experts. Het tweejarig trainingsprogramma, dat uitgevoerd wordt in de studio van de ErfgoedAcademie in Amersfoort, bestaat enerzijds uit (twee)maandelijkse online themabijeenkomsten over relevante erfgoedonderwerpen, anderzijds uit een praktijkgerichte online cursus van anderhalf jaar. Het trainingsprogramma is een vervolg op de (hybride) leer- en netwerkconferentie die de ErfgoedAcademie uitvoerde op Bonaire in maart 2022.

Het uiteindelijke doel van het Dutch Caribbean Heritage Platform is: erfgoed inzetten voor de ontwikkeling van duurzame steden en gemeenschappen (Sustainable Development Goal 11.4) in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Door middel van opbouw van kennis en vaardigheden (capacity building) en onderzoek krijgen de organisaties, instellingen en overige geïnteresseerden die bezig zijn met het behoud van cultureel erfgoed de mogelijkheid om met elkaar kennis te delen en te vergroten. 

Uit de beschikking van het Mondriaanfonds:
De commissie waardeert dat de aanvragers de ambitie hebben erfgoedkennis duurzaam te borgen in het Caribisch deel van het Koninkrijk via het Dutch Caribbean Heritage Platform. De commissie noemt het samenwerkingsverband tussen de betrokken organisaties onderling bijzonder en uniek en vindt kennisuitwisseling tussen deze partijen van belang.

Mondriaanfonds
DHCP
University of Caracao