Niet Zomaargasten met Anita Blom

Publicatiedatum

De afgelopen 12 maanden namen drie erfgoedprofessionals afscheid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Jon van Rooijen, Anita Blom en Frank Strolenberg. Yvonne Ploum, directeur van de ErfgoedAcademie interviewt elk van deze coryfeeën in de nieuwe ErfgoedAcademie-serie ‘Niet Zomaargasten'. Op 23 april ontvangen we Anita Blom.

Podcast Anita
podcast vierkant Antita

In de tweede aflevering van de driedelige serie van de ErfgoedAcademie interviewen wij Anita Blom samen met Sarah Gresnigt.

Anita Blom kwam in dienst bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in 1994 en heeft sindsdien een indrukwekkende loopbaan opgebouwd in het behoud en de ontwikkeling van ons cultureel erfgoed. Na diverse functies als senior consulent en coördinator, leidde ze vanaf 2017 een belangrijk onderzoek naar de periode 1965-1990 als projectleider Post 65. Met ruim drie decennia aan ervaring is Anita een waardevolle schakel geworden in het verder brengen van ons erfgoed.

In deze podcast deelt Anita kennis en inzichten over Alledaags erfgoed en de waardering daarvan. Gedurende haar loopbaan is deze waardering een voortdurend Leitmotiv voor haar geweest. Net zo belangrijk voor haar is het verhaal achter een Post 65 gebouw of een gebied, belangrijker dan de expertwaarde of de belangrijke ontwerper die het heeft gemaakt. Hiermee is ze ook een voorloper voor het denken over immaterieel erfgoed en erfgoedparticipatie.

Bij haar aan tafel schuift aan Sarah Gresnigt. Samen werpen zij een blik op de toekomst van Alledaags Erfgoed!

Sarah Gresnigt is beleidsadviseur erfgoed en archeologie bij de gemeente Nieuwegein, waar ze ook is opgegroeid. Hoewel ze het grootste deel van haar leven omringd was door Post ’65 erfgoed, raakte ze er in 2020 pas echt aan verslingerd. Toen schreef ze haar thesis voor de master Erfgoedstudies aan de VU over Post ’65 erfgoed en participatie. Met een bachelor in de archeologie mag ze zich in Nieuwegein, naast het jonge erfgoed, ook met de oude bodemschatten bezighouden. Haar favoriete Post ’65 object? De Emmauskerk van architect Ton Alberts in Nieuwegein. Bescheiden, knus en gebouwd met natuurlijke materialen: de jaren ’70 voelen daar heel dichtbij.

Deze podcast met Anita Blom en Sarah Gresnigt biedt waardevolle inzichten voor iedereen die geïnteresseerd is Post 65 erfgoed en de stem van de burger.

Wil de opname van Anita  (en Sarah) bijwonen? Meld je dan aan! 

Datum: 23 april 
Tijd: 15.30 - 16.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur)
Na afloop een gezellige borrel
Locatie: Eemklooster te Amersfoort

Over de serie Niet Zomaargasten
Yvonne Ploum, directeur van de ErfgoedAcademie interviewt elk van deze coryfeeën in de ErfgoedAcademie-serie ‘Niet Zomaargasten’. De interviews vinden plaats in het Eemklooster te Amersfoort en jij kunt daarbij zijn! Elk interview leggen wij vast in een podcast, een duurzame manier om hun ‘legacy’ te bewaren: voor ons, de achterblijvers, voor iedereen die het zonder hen moet gaan rooien. 

We kijken met hen terug, maar vooral ook vooruit. Wat hebben zij zien gebeuren en wat geven zij ons mee? Bij elk gesprek schuift ook een jonge professional aan die zich vandaag de dag bezighoudt met de passies van Jon, Anita en Frank: respectievelijk erfgoed en leefomgeving, herbestemming en nieuw gebruik, en jonge bouwkunst: wederopbouw en post65.

De volgende Podcast is met Frank Strolenberg, in juni in het Eemklooster. We maken binnenkort de datum bekend. Je kunt wel alvast aanmelden.  Wil je de eerdere podcastopname van Jon van Rooijen terugluisteren, dat kan uiteraard ook!

Jon van Rooijen