Niet Zomaargasten met Frank Strolenberg

Publicatiedatum

De afgelopen 12 maanden namen drie erfgoedprofessionals afscheid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Jon van Rooijen, Frank Strolenberg, Anita Blom. Yvonne Ploum, directeur van de ErfgoedAcademie interviewt elk van deze coryfeeën in de nieuwe ErfgoedAcademie-serie ‘Niet Zomaargasten'.

Venster
podcast vierkant Antita

NIET ZOMAARGASTEN 

Yvonne Ploum, directeur van de ErfgoedAcademie interviewt elk van deze coryfeeën in de nieuwe ErfgoedAcademie-serie ‘Niet Zomaargasten. De interviews vinden plaats in de Prodentfabriek te Amersfoort en jij kunt daarbij zijn! Elk interview leggen wij vast in een podcast, een duurzame manier om hun ‘legacy’ te bewaren: voor ons, de achterblijvers, voor iedereen die het zonder hen moet gaan rooien.

We kijken met hen terug, maar vooral ook vooruit. Wat hebben zij zien gebeuren en wat geven zij ons mee? Bij elk gesprek schuift ook een jonge professional aan die zich vandaag de dag bezighoudt met de passies van Jon, Frank en Anita: respectievelijk erfgoed en leefomgeving, herbestemming en nieuw gebruik, en jonge bouwkunst: wederopbouw en post65.

In de tweede aflevering van een driedelige serie van de ErfgoedAcademie interviewen wij Frank Strolenberg samen met Tim van Wanroij.
Het interview van 1 december gaat in verband met onvoorziene omstandigheden niet door. Een nieuwe datum volgt zo spoedig mogelijk.

Frank maakte eind 1990 voor het eerst kennis met erfgoed bij de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. Via de archeologie dus. Vervolgens werkte hij als projectleider in opdracht van 4 departementen 12 jaar lang aan Belvedère waar het credo ‘behoud door ontwikkeling’ werd gelanceerd. Daarna werd hij gevraagd om bij de net opgerichte Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te komen werken in de rol van programmaleider Herbestemming (van gebouwen en gebieden) en als programmaleider Religieus Erfgoed. Ook heeft Frank al 25 jaar een eigen bureau Frankenvrij van waaruit hij opdrachten doet op het kruispunt van cultuur en organisatie. En erfgoed, het verleden, speelt daarbij bijna altijd een belangrijke rol.

In deze podcast deelt Frank zijn kennis en inzichten over de kracht en valkuilen van (erfgoed)taal en het existentiële belang van erfgoed in de majeure opgaven waar wij nu voor staan: klimaatverandering, energietransitie, woonopgave en de landbouwtransitie. Daartoe is het essentieel dat erfgoed actief verbindingen aangaat met bijvoorbeeld de wereld van het vastgoed en de gebiedsontwikkeling, maar evenzeer met zaken als kunst, onderwijs, data-analyse en Chat GTP. Volgens hem is het bovendien hoog tijd voor een E-TikTok; een Erfgoed TikTok kanaal. 

Bij hem aan tafel schuift aan Tim van Wanroij. Samen werpen zij een blik op de veranderende rollen van overheid en burger. Want daar raken zij elkaar. Tim werkte bij de gemeente Maastricht als projectmedewerker en later projectleider van het Maastricht-LAB toen hij Frank ontmoette. Later werkte Tim voor Maastricht als procesmanager aan complexe integrale vraagstukken op het gebied van beleids- en organisatieontwikkeling. De afgelopen 2,5 jaar werkte Tim als organisatieadviseur bij Hiemstra & De Vries en vanaf 1 december start hij als opgavemanager bij de gemeente Tiel.

In deze podcast deelt Tim zijn ervaringen met experimenteren, het belang van een gemeenschappelijke taal voor een gezamenlijk perspectief en de zoektocht van gemeenten om zowel lange termijn beleid te ontwikkelen alsook resultaten te boeken op de korte termijn.

Deze podcast met Frank Strolenberg en Tim van Wanroij biedt waardevolle inzichten voor iedereen die geïnteresseerd is in wat de noodzaak van erfgoed is en wat het kan beteken in de veranderende verhouding tussen overheid en burger.

Wil de opname van Frank  (en Tim) bijwonen? Meld je dan aan.