Niet Zomaargasten - Podcast serie

Publicatiedatum

De afgelopen 12 maanden namen drie erfgoedprofessionals afscheid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Jon van Rooijen, Frank Strolenberg, Anita Blom. Yvonne Ploum, directeur van de ErfgoedAcademie interviewt elk van deze coryfeeën in de nieuwe ErfgoedAcademie-serie ‘Niet Zomaargasten'.

klassenfoto
podcast vierkant Antita

NIET ZOMAARGASTEN 

De afgelopen 12 maanden namen drie erfgoedprofessionals afscheid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Jon van Rooijen, Frank Strolenberg, Anita Blom. Ieder van hen werkte vele, soms tientallen, jaren bij de RCE. Alle drie zijn het erfgoedprofessionals met een brede expertise, maar wel met een eigen bijzonder aandachtsgebied. Samen vertegenwoordigen ze belangrijke ontwikkelingen en veranderingen in het erfgoedveld.

Yvonne Ploum, directeur van de ErfgoedAcademie interviewt elk van deze coryfeeën in de nieuwe ErfgoedAcademie-serie ‘Niet Zomaargasten. De interviews vinden plaats in de Eemzaal van het Eemhuis (ingang via het KAdECafé) en jij kunt daarbij zijn! Elk interview leggen wij vast in een podcast, een duurzame manier om hun ‘legacy’ te bewaren: voor ons, de achterblijvers, voor iedereen die het zonder hen moet gaan rooien.

We kijken met hen terug, maar vooral ook vooruit. Wat hebben zij zien gebeuren en wat geven zij ons mee? Bij elk gesprek schuift ook een jonge erfgoedprofessional aan die zich vandaag de dag bezighoudt met de passies van Jon, Frank en Anita: respectievelijk erfgoed en leefomgeving, herbestemming en nieuw gebruik, en jonge bouwkunst: wederopbouw en post65.

In deze eerste aflevering van een driedelige serie van de ErfgoedAcademie interviewden wij Jon van Rooijen. Jon was werkzaam als adviseur Erfgoed en Ruimte (stedenbouw) bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij adviseerde talrijke gemeenteambtenaren, ontwerpers en anderen over behoud en ontwikkeling van erfgoed in de uitvoeringspraktijk. Daarnaast was Jon ruim 30 jaar als coördinator betrokken bij het educatieprogramma van de ErfgoedAcademie.

In deze podcast deelt Jon zijn kennis en inzichten. Hij belicht belangrijke aspecten van erfgoedbehoud en -beheer en de rol van erfgoed in de ruimtelijke ontwikkeling.

Bij hem aan tafel schuift aan Joeri Sowka van bureau Lubbers. Samen werpen zij een blik op de toekomst van erfgoed en bespreken ze enkele uitdagingen en kansen die zich voordoen in een snel veranderende wereld.

Deze podcast met Jon van Rooijen en Joeri Sowka biedt waardevolle inzichten voor iedereen die geïnteresseerd is in erfgoedbehoud, geschiedenis en cultuur. Mis zeker niet de volgende afleveringen, met als volgende gast Frank Strolenberg!

  • 21 september 2023 Jon van Rooijen
  • 23 april 2024 Anita Blom
  • juni 2024 Frank Strolenberg

Het volgende interview is met Anita Blom op dinsdag 23 april van 15.30 – 16.30 uur (inloop 15.00 uur) in de Eemklooster te Amersfoort. Wil je de opname van Anita bijwonen? Meld je dan aan!