Terugblik ErfgoedOntmoeting 2022 met Hans Mommaas

Publicatiedatum

Op 4 november jl vond onze jaarlijkse ErfgoedOntmoeting  plaats. Tijdens de ErfgoedOntmoeting presenteerden de deelnemers aan de leergang ErfgoedFilosofie 2022 hun meesterwerken en werd traditiegetrouw de ErfgoedAcademie-lezing uitgesproken.

ErfgoedOntmoeting 2022 3
Hans Mommaas
Alumni 2022

Zin in de toekomst 

Dit jaar was de spreker Hans Mommaas, voormalig directeur Planbureau voor de Leefomgeving, die ons onder de titel Zin in de toekomst, Erfgoed in contexten van verbouwen meenam naar een toekomstperspectief waar erfgoed een grote rol speelt.

De onderwerpen die de deelnemers aan de leergang voor hun meesterwerk hadden gekozen waren boeiend en varieerde van vragen als: Moeten we nu echt alles restaureren en herbestemmen of is er ook ruimte voor verval? en: Moeten we niet wat minder streng zijn voor particulieren bij de omgang met hun monumenten? Via het nadenken over de rol van overheid bij het instandhouden van Herinneringserfgoed, tot: de omgang van erfgoed in ambassades in binnen- en buitenland waar we te maken hebben met politieke onschendbaarheid.

Een van de belangrijkste vragen bleef vooralsnog: hoe positioneren we erfgoed zodanig dat het een goede rol kan spelen in de opgaven waar Nederland voor staat.  De lezing van Hans Mommaas gaf daar vervolgens een mooie richting aan. 

Wil je de lezing terugkijken of heb je deze gemist? Je kunt deze via onderstaande link terugkijken.

Mommaas: ’in de sector spreken we vaak over de integrale aanpak. Bij het Planbureau praten we liever over integreren, dat is veel meer een werkwoord’. Stof tot nadenken en vooral doen dus!

Heb je ook interesse in de Leergang?

Ben je een ervaren erfgoedprofessional met minimaal HBO niveau en 5 jaar praktijkervaring? En op zoek naar meer diepgang in je erfgoedwerk? Dan is de leergang Erfgoedfilosofie iets voor jou.  De leergang Erfgoedfilosofie biedt je een mooie kans op reflectie op jouw professie en een training in ‘vaardig overleggen’. 

De Leergang bestaat uit meerdere bijeenkomsten en start op 14 april 2023. Ben je geïnteresseerd? Je kunt nu al aanmelden.

Cursusmapje