De Gebiedsbiografie

Elk landschap heeft zijn eigen kwaliteiten. Onder invloed van de wisselwerking tussen mens en natuur, veranderen die kwaliteiten steeds. In deze cursus leer je hoe het verleden in het hedendaagse landschap doorwerkt en hoe dit in woord en beeld in een gebiedsbiografie verwerkt wordt. Je maakt je eigen actieplan voor de nieuwe, ruimtelijke opgaven van morgen met de gebiedsbiografie als uitgangspunt.

Leer hoe het verleden in het hedendaagse landschap doorwerkt en hoe dit in woord en beeld in een gebiedsbiografie verwerkt wordt. Daarmee heb je hét instrument om erfgoed in te zetten voor grote opgaven in de fysieke leefomgeving.

twente

Alle informatie op een rij

Dit is alles wat je moet weten over deze cursus.

Begindatum
Data voor 2024 volgen
Kosten
€ 375,00 (ex. 21% btw)
Doelgroep
Medewerker gemeente, rijk of provincie
Docent
Nathalie Vossen

Andere vragen?

Wij beantwoorden ze graag! Als je twijfelt, kunnen we je ook helpen met het kiezen van een cursus die bij jou past.

Neem contact op

Waarom deze cursus?

  • Ontdek en begrijp de ontwikkelingen die een landschap doormaakt
  • Betrek de omgeving bij de Gebiedsbiografie en maak een participatieplan
  • Creëer een participatieplan en vertaal dit naar een projectvoorstel
Nagele

Wat je moet weten over deze cursus

Klimaatadaptie, energietransitie, woningbouw en duurzame landbouw: deze grote ruimtelijke opgaven zullen hun invloed hebben op de Nederlandse landschappen. Een gebiedsbiografie laat zien hoe een gebied zich heeft ontwikkeld en geeft inzicht in de manier waarop het verleden doorwerkt in het heden. Zo kan een gebiedsbiografie een waardevolle bijdrage leveren aan provinciale en gemeentelijke omgevingsvisies, die immers niet alleen een beschrijving van de fysieke leefomgeving bevatten, maar ook de opgaven en ambities voor de toekomst. De gebiedsbiografie, waarin de kernkwaliteiten van een gebied worden benoemd, dient als basis voor deze visievorming.

Tijdens onze cursus maak je uitgebreid kennis met de achtergrond, methoden en mogelijkheden van de gebiedsbiografie. De gebiedsbiografie geeft richting aan de uitvoering van plannen én dient als hulpmiddel voor het (verplichte) participatieproces. Je stelt zelf een gebiedsbiografie- en participatieplan op. 

 

Is de cursus iets voor jou?

Ben jij werkzaam in erfgoed, archeologie, bodem, omgevingsbeleid, ruimtelijke ontwikkeling of ontwerp? En doe je dat bij een gemeente, provincie, omgevingsdienst, waterschap of de Rijksoverheid? Dan is deze cursus voor jou. 

De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten, waarvan 1 op locatie en 2 online. Je leert veel over de theorie van landschappen en de gebiedsbiografie, maar zet dit ook gelijk om naar de praktijk. Zo krijg je concrete tips en informatie waarmee je meteen aan de slag kunt in je werk. Je werkt samen met mensen uit andere organisaties. Zij en je docent vormen een waardevol netwerk. Hier kun je ook na de cursus op terugvallen wanneer je ergens tegenaan loopt of inspiratie wilt delen.

Nathalie Vossen

Ontmoet de docent
Specialisme
Erfgoed in de fysieke leefomgeving
Social media

Het is een bewuste keuze van mij geweest om als zelfstandig erfgoedadviseur alleen voor overheden te werken. Zo kan ik erfgoed strategisch inzetten in het ruimtelijke, sociale en economische domein.

Nathalie Vossen

Come ride with me through the vains of history (Muse)

Nathalie Vossen Zelfstandig erfgoedadviseur

Zijn deze cursussen ook iets voor jou?

3 redenen om je in te schrijven

  • Ontdek en begrijp de ontwikkelingen die een landschap doormaakt
  • Maak de gebiedsbiografie op basis van verbanden tussen de lagen landschap
  • Creëer een participatieplan en vertaal deze naar een projectvoorstel

Veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen

Wij denken graag met je mee

Heb je nog vragen? Ons team vertelt je graag alles over deze of andere cursussen. 

Maak gebruik van onze jarenlange erfgoed-ervaring!

Neem contact op