Monumenten dragen écht bij aan een aantrekkelijke woonomgeving

Interview

Pierre van der Gijp is lid van het managementteam van het Restauratiefonds. Samen met een team professionals is hij verantwoordelijk voor de marketing en communicatie en voor het delen van kennis met monumenteigenaren. Het Restauratiefonds is dé financier voor eigenaren die hun monument willen restaureren, herbestemmen of verduurzamen. Het fonds is een van de twee oprichters van de ErfgoedAcademie vanwege de gedeelde zorg voor een deskundig erfgoedveld.

Al sinds 1986

“Wij zijn één van de initiatiefnemers van de ErfgoedAcademie; destijds vanuit de informatiebehoefte van gemeenteambtenaren om hun rol bij het informeren van monumenteigenaren en het verlenen van vergunningen goed te kunnen vervullen. Die behoefte (en dat belang) is er nog steeds, maar inmiddels komen ook andere professionals ‘in de klas’ – online of op locatie. Dat zijn naast medewerkers van overheden ook makelaars, adviseurs, architecten et cetera. Die spelen allemaal een belangrijke rol bij het springlevend maken en houden van erfgoed. Wij werken intensief samen met de ErfgoedAcademie, omdat we erin geloven dat goed geïnformeerde professionals nog beter in staat zijn om ons erfgoed een duurzame toekomst te geven. Wij leveren daarom ook met plezier docenten en experts  voor de verschillende cursussen en maken gebruik van de expertise van de ErfgoedAcademie als het gaat om online verbinding en kennisdeling. Dit doen wij vanuit de gezamenlijke studio in ons pand. Tegelijkertijd leveren wij weer marketing- en communicatie expertise aan de ErfgoedAcademie om hun bekendheid en onderscheidend vermogen onder (erfgoed)professionals te vergroten. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Van kennis naar kunde

Het is duidelijk dat kennis over monumenten en ander erfgoed en hun rol in de samenleving van groot belang is. Bij de ErfgoedAcademie zeggen ze niet voor niets; van kennis naar kunde, want je moet die kennis wel in je eigen praktijk kunnen inzetten. Dat geldt zowel voor mensen die meer aan de beleidskant zitten, als voor mensen in uitvoerende of meer controlerende functies.  
Er zijn veel gepassioneerde mensen actief in de erfgoedsector. Ieder draagt vanuit zijn of haar eigen rol en expertise bij aan samenwerking, kennisdeling of beïnvloeding. Actuele kennis en begrip voor elkaars rol en doel is van groot belang. Wij werken daar vanuit het Restauratiefonds graag aan mee; zelfstandig, maar natuurlijk ook – samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - via de ErfgoedAcademie!  

Monumenten dragen écht bij aan een aantrekkelijke woonomgeving, wees er zuinig op, maar laat ze ook meebewegen met de tijd.

Lees de andere interviews met onze partners